Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Συνεδριάζει εκτάκτως 11/11 το ΤΧΣ για Attica bank – Παρακαλούν την Ellington να επενδύσει για να μην κριθεί state aid η ΑΜΚ

Συνεδριάζει εκτάκτως 11/11 το ΤΧΣ για Attica bank – Παρακαλούν την Ellington να επενδύσει για να μην κριθεί state aid η ΑΜΚ
To Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καλείται να επιλύσει ένα πρόβλημα….
Σχετικά Άρθρα

Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα 11 Νοεμβρίου 2021 το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να αξιολογήσει τα δεδομένα για την Attica bank.
Το ΤΧΣ είναι ο βασικός μέτοχος με ποσοστό 68,2% και βασικός επενδυτής στην αύξηση των 240 εκατ ευρώ.
Ωστόσο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καλείται να επιλύσει ένα πρόβλημα….
Έχει λάβει ενημέρωση από τον ESM τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ στον οποίο υπάγεται το ΤΧΣ και από την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι εάν τοποθετηθεί στην αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ μόνο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με το ΤΣΜΕΔΕ και τον ΕΦΚΑ θα θεωρηθεί state aid κρατική βοήθεια και θα ακυρωθεί η διαδικασία.
Σε μια τέτοια περίπτωση η κατάληξη θα ήταν bail in δηλαδή διάσπαση της Attica bank σε καλή και κακή τράπεζα.
Για τον λόγο αυτό το fund Ellington που εμφανίστηκε – όπως εμφανίστηκε – κατανοεί ότι δεν μπορεί να επενδύσει σε μια τράπεζα που η μαύρη τρύπα της είναι περί τα 600 εκατ ευρώ.
Οπότε η Attica bank παρακαλάει την Ellington – στην κυριολεξία γονυπετής την παρακαλάει – ώστε να συμμετάσχει με 30-50 εκατ σε αυτή την αύξηση μαζί με το ΤΧΣ προφανώς που θα επενδύσει 150 με 180 εκατ ώστε να μην κριθεί state aid η αύξηση κεφαλαίου.
Εν συνεχεία θα εκδοθεί ένα ομολογιακό 100 με 150 εκατ μετατρέψιμο σε μετοχές από την Attica bank που θα καλύψει η Ellington και έτσι θα αποκτήσει τον έλεγχο και ο Θεός… βοηθός.

Οι πικρές αλήθειες για την Attica bank

Ορισμένες πικρές αλήθειες πρέπει να ειπωθούν για την Attica bank καθώς η τράπεζα με τις ανακοινώσεις της συνεχίζει να συσκοτίζει την ήδη θολή πραγματικότητα.
Η Attica bank θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 240 εκατ ευρώ με έκδοση 49,52 νέων μετοχών για κάθε 1 παλαιά συνολικά 1,2 δισεκ. μετοχές με τιμή διάθεσης τα 0,20 ευρώ.
Ταυτόχρονα η Attica bank ανακοίνωσε ότι επέλεξε επενδυτή – προτιμητέος επενδυτής με τον οποίο θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.
Τον επενδυτή δεν τον κατονομάζει αλλά είναι η Ellington ένα μικρό fund που δεν έχει καμία σχέση με τραπεζικό σύστημα αλλά έχει κάνει deal με την Attica bank με επίκεντρο τις τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων.
Το deal αυτό συνεχίζει να είναι θολό.
Δυστυχώς όμως τα πράγματα για την Attica bank δεν είναι έτσι όπως φαίνονται

1)Η αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ δεν επαρκεί.
Η Attica bank αναφέρει – παραπληροφορώντας το επενδυτικό κοινό – ότι διαθέτει 186 εκατ κεφάλαια αλλά στην πράξη έχει αρνητική καθαρή θέση 500 με 600 εκατ ευρώ.
Πρόσφατα το δημόσιο κατέβαλλε και 155 εκατ από αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση αλλά προσοχή αυτό δεν είναι κεφάλαιο.
Τα 240 εκατ δεν επαρκούν για να καλύψουν την μαύρη τρύπα της Attica bank

2)Η Attica bank αναφέρει ότι βρέθηκε ο προτιμητέος επενδυτής αλλά αυτό δεν είναι ακριβές.
Η Ellington δεν πληροί κανένα από τα κριτήρια του επενδυτή ενώ συνεχίζει να παίζει παιχνίδια εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει το 68,2% της Attica bank και το Ellington τι λέει… να πάρει την ζημία το ελληνικό δημόσιο δηλαδή το ΤΧΣ.
Οπότε ζητάει το ΤΧΣ να καλύψει την ζημία και εν συνεχεία να εμφανιστεί το Ellington ως τελικός επενδυτής.

3)Υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία αναδείχθηκαν και με την εμπλοκή της Bain Capital στην διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της Attica bank.
Ποια είναι η μαύρη τρύπα της Attica bank;
Πόσα είναι τα κεφάλαια που απαιτούνται;
Θα δεχθεί το ΤΧΣ να καταστεί ο χαμένος μέτοχος για να βρεθεί ο δήθεν προτιμητέος επενδυτής;
Ποιες είναι οι επενδύσεις της Ellington στο τραπεζικό σύστημα;
Μήπως καμία;
Με την Attica bank έχει πραγματοποιήσει μια τιτλοποίηση NPEs άκρως αμφισβητούμενης.

4)Τα 3 βασικά σενάρια που εξετάζονται και μάλιστα στις 11 ή 12 Νοεμβρίου 2021 θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις είναι
Το ΤΧΣ με 68,2%, το ΤΣΜΕΔΕ με 14,7% και το ΕΦΚΑ με ποσοστό 10,3% συμμετέχουν και καλύπτουν την αύξηση.
Το ΤΧΣ με 180 εκατ. και 60 εκατ το ΤΣΜΕΔΕ και το ΕΦΚΑ.
Η λύση αυτή μπορεί να υλοποιηθεί εφόσον πάρει την έγκριση από την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού καθώς θεωρεί ότι η εμπλοκή του κράτους είναι state aid δηλαδή κρατική βοήθεια και προφανώς δεν θα το εγκρίνει.
Σε δεύτερη φάση υλοποιείται νέα αύξηση κεφαλαίου όπου τοποθετείται ο νέος επενδυτής με παραίτηση των παλαιών μετόχων.
Όμως στην περίπτωση αυτή θα πρέπει το ΤΧΣ να αποδεχθεί ότι θα υποστεί dilution.
Ένα εναλλακτικό σενάριο που εξετάζεται είναι να συμμετάσχουν ΤΧΣ, ΤΣΜΕΔΕ και ΕΦΚΑ και με ένα ποσοστό 20% ο νέος επενδυτής η Ellington.
Ταυτόχρονα θα εκδοθούν warrants τα οποία θα εξασκήσει ο στρατηγικός επενδυτής ή θα σχεδιαστεί νέα αύξηση κεφαλαίου ή έκδοση μετατρέψιμου ομολόγου.
Όμως θα είναι παράταιρο να υλοποιηθεί αύξηση 240 εκατ την τρέχουσα περίοδο και να ακολουθήσει μετά από 2-3 μήνες νέα αύξηση κεφαλαίου θα είναι αύξηση κεφαλαίου παρωδία για τους μετόχους.
Μια 3η επιλογή που εξετάζεται είναι μαζί με το ΤΧΣ και το ΤΣΜΕΔΕ να συμμετάσχει στην αύξηση και ο προτιμητέος επενδυτής με ποσοστό 30%.
Ωστόσο πρέπει να φέρει τα κεφάλαια και το κυριότερο να πάρει εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές.
Μπορεί η Ellington να πάρει σχετικές εγκρίσεις ώστε να καταστεί στρατηγικός επενδυτής στην Attica bank, δεν είναι καθόλου βέβαιο.

5)Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την πλήρη αντικατάσταση όλης της διοίκησης της Attica bank άπαξ και η τράπεζα κρατικοποιήθηκε.
Η διοίκηση Πανταλάκη έριξε στα βράχια την Attica bank και φέρει ευθύνη για αυτό το αδιέξοδο.
Η Attica bank δεν χρεοκόπησε μόνο κεφαλαιακά αλλά και ως επιχειρηματικό μοντέλο άπαξ και εμφανίζει ζημίες σε προ προβλέψεων βάση.
Συμπέρασμα
Η αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ στην Attica bank δεν επαρκεί.
Ο προτιμητέος επενδυτής δεν είναι και τόσο προτιμητέος και δεν είναι και τόσο επενδυτής.
Οι όροι που θέτει η Ellington είναι τραγικοί, δεν έχουν καμία γνώση περί επενδύσεων σε τράπεζες και γεννώνται πολλά ερωτηματικά για το κατά πόσο ο επενδυτής αυτός η Ellington μπορεί να διασφαλίσει την βιωσιμότητα μια μη βιώσιμης τράπεζας όπως η Attica bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης