Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μετά το sell off στο ελληνικό χρηματιστήριο τι πρόκειται να συμβεί; - Δυστυχώς η μεγάλη διόρθωση θα καθυστερήσει

Μετά το sell off στο ελληνικό χρηματιστήριο τι πρόκειται να συμβεί; - Δυστυχώς η μεγάλη διόρθωση θα καθυστερήσει
Δυστυχώς η μεγάλη διόρθωση που περιμένουμε δεν θα έρθει ακόμη… αλλά να θυμάστε δεν υπάρχει χειρότερο… μέχρι να δούμε το πιο χειρότερο.
Σχετικά Άρθρα

(upd 2) Στις 26 Νοεμβρίου 2021 με αφορμή ή αιτία την παράλλαξη Omicron από την Μποτσουάνα και Νότια Αφρική προκάλεσε παγκόσμιο sell off.
Οι επενδυτές λειτούργησαν ενστικτωδώς αλλά πανικοβλημένοι.
Στην Γερμανία οι απώλειες άνω του 4%, ο τραπεζικός δείκτης έφθασε στο -6%, η Wall με απώλειες έως -2,5% και ο VΙΧ ο δείκτης φόβου εκτοξεύτηκε στις 28 μονάδες.
Όταν αυξάνεται ο δείκτης φόβου σημαίνει ότι αυξάνεται η ανησυχία των επενδυτών.
Στην Ελλάδα, το αδύναμο, ασήμαντο και ασταθές ελληνικό χρηματιστήριο απλά ακολούθησε την διεθνή τάση και έκλεισε με απώλειες -4,45% στις 858 μονάδες.

Το βασικό ερώτημα… τι θα συμβεί προσεχώς;

Πρωτίστως η Omicron θα είναι η αιτία για μια μεγάλη γενικευμένη διόρθωση;
Δυστυχώς μάλλον όχι.
Για να εξηγηθούμε.
Γιατί θέλουμε, ευχόμαστε να υπάρξει μια μεγάλη διόρθωση;
Διεθνώς οι χρηματιστηριακοί δείκτες υπό την επήρεια της χειραγώγησης και των παρεμβάσεων των κεντρικών τραπεζών βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά.
Αυτό συμβαίνει γιατί οι κεντρικές τράπεζες αφόπλισαν το ρίσκο και οι κυβερνήσεις διοχέτευσαν ρευστότητα.
Έτσι λοιπόν, οι μικροί επενδυτές ενεργοποιήθηκαν καθολικά σε Wall και κρυπτονομίσματα και οι εταιρίες με 900 δισεκ. επαναγορές ιδίων μετοχών στηρίζουν τις μετοχές.
Έχει δημιουργηθεί μια τεράστια φούσκα… όπου κάθε τερατογένεση – βλέπε δείκτες αποτιμήσεων – συγκαλύπτεται υπό τον μανδύα της απληστίας, της επενδυτικής αλαζονείας και της αυταρέσκειας ότι όσο υπάρχουν οι μηχανισμοί χειραγώγησης οι αγορές δεν κινδυνεύουν.
Δημιουργήθηκαν αγορές Φρανκενστάιν, όπου η τερατογένεση, δεν ενοχλεί κανένα γιατί απλά όλοι κερδίζουν αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι τερατογένεση.
Αυτό το απόστημα πρέπει να σπάσει και οι αγορές να διορθώσουν ώστε οι αποτιμήσεις να δικαιολογούνται με τους θεμελιώδεις μηχανισμούς αποτίμησης.
Δείτε την αποτίμηση της Tesla μιας εταιρίας παραγωγής αυτοκινήτων, με ελάχιστα κέρδη και πολύ παραμύθι στους επενδυτές…

Τι συμβαίνει στον μικρόκοσμο της Ελλάδος;

Το ελληνικό χρηματιστήριο όχι μόνο δεν ακολούθησε την διεθνή τάση τους προηγούμενους μήνες αλλά αντιθέτως βάλτωσε…
Κάτι οι σοβαρές αδυναμίες της οικονομίας, το υπέρογκο χρέος, τα σαθρά θεμέλια κάτι οι εσωτερικές υπερβολές και για μήνες το χρηματιστήριο είναι στάσιμο πέριξ των 900 μονάδων.
Η πραγματικότητα είναι ότι δεν δικαιολογείτο το χρηματιστήριο να ενισχυθεί, το έχουμε υποστηρίξει πολλές φορές, πολλές μετοχές είναι ακριβές ή φούσκες.
Η διόρθωση με αφορμή την Omicron δεν θα είναι η αιτία… δυστυχώς.
Αν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν η παράλλαξη Omicron είναι θανατηφόρος, καταστροφική όπως λέει το Βέλγιο ή τρικυμία σε φλιτζάνι τσαγιού που λέει η Νότια Αφρική (δηλαδή όχι σοβαρή παράλλαξη)… αλλά φαίνεται ότι οι δυνάμεις αυτοσυντήρησης θα ενεργοποιηθούν.
Το ελληνικό χρηματιστήριο βρέθηκε στις 858 μονάδες και δεν αποκλείουμε μια διόρθωση έως τις 780 μονάδες αλλά δεν είναι αυτή που περιμένουμε.
Δεν πιστεύουμε στην δυναμική της ελληνικής οικονομίας, είναι πολιτικό κατασκεύασμα που δεν πείθει.
Η Ελλάδα χρωστάει 650 δισεκ. = 400 δισεκ. δημόσιο χρέος, 100 δισεκ. NPEs, 108 δισεκ. οφειλές στην εφορία και 36 δισεκ. στα ασφαλιστικά Ταμεία.
Δεν πιστεύουμε στην δυναμική της αγοράς.
Είχαμε αναλύσει πρόσφατα ότι όσες τράπεζες και εταιρίες π.χ. Πειραιώς, Alpha, Ελλάκτωρ και ΔΕΗ υλοποίησαν αυξήσεις κεφαλαίου μετά τις αναπροσαρμογές των τιμών τους… έμειναν στάσιμες.
Κανείς δεν ασχολήθηκε με αυτό το φαινόμενο.
Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα τα οποία, κανείς δεν θέλει να δει..
Θα αναφέρουμε ένα τυχαίο.
Όλοι μιλούν για τα 31 δισεκ. του Ταμείου Ανάκαμψης…
Πόσοι γνωρίζουν ότι η μισή Ελλάδα είναι μη επιλέξιμη για δανεισμό και πόσοι γνωρίζουν ότι από τις 740.000 εταιρίες οι επιλέξιμες για δανεισμό είναι 32.000 και υπό όρους 60.000 εταιρίες..
Τι δεν κατάλαβες;

Τι θα συμβεί στο χρηματιστήριο;

Πιστεύουμε ότι στην ζώνη των 800 με 830 μονάδων θα δημιουργηθεί μια βάση στήριξης… αλλά όπως έχουμε αναλύσει και θα δικαιωθούμε… το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει τις 940-950 μονάδες έως το τέλος του 2021.
Πιστεύουμε το θυμάστε και εάν δεν το θυμάστε σας το θυμίζουμε.
Μάλιστα για το 2022 έχουμε προβλέψει μέγιστη κίνηση έως τις 1.050 μονάδες αν και… θα δούμε τι θα συμβεί με τις παραλλάξεις.

Πιστεύουμε το σενάριο του Ισραήλ….

Το Ισραήλ εκπόνησε ένα σχέδιο το οποίο ονόμασε Omega.
Το σχέδιο αυτό εν ολίγοις περιλαμβάνει την ισχυρότερη υποτιθέμενη μετάλλαξη που θα χτυπήσει το Ισραήλ και τον πλανήτη η Omega η πιο καταστροφική και η πιο θανατηφόρος.
Μετά από αυτό το τεράστιο σοκ θα ξεκινήσει ο έλεγχος της πανδημίας όχι προφανώς με τα εμβόλια.
Όχι τα εμβόλια δεν είναι η λύση… δυστυχώς ακόμη δεν υπάρχει λύση αλλά ημίμετρα.
Στην περίπτωση της παράλλαξης Omega θα βλέπαμε και τις 650 μονάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο, δηλαδή πτώση -25%.
Είναι η Omicron η Omega δεν γνωρίζουμε…
Το σχέδιο Omega του Ισραήλ είναι πραγματικό, στηρίζεται σε υπόθεση αλλά υπάρχει τέτοιο κυβερνητικό σχέδιο και το Ισραήλ προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο.
Δυστυχώς η μεγάλη διόρθωση που περιμένουμε δεν θα έρθει ακόμη… αλλά να θυμάστε δεν υπάρχει χειρότερο… μέχρι να δούμε το πιο χειρότερο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης