Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Βραχυπρόθεσμα σταθεροποίηση στο ελληνικό χρηματιστήριο – Επενδυτές προετοιμαστείτε για δύο σενάρια και καλή τύχη

Βραχυπρόθεσμα σταθεροποίηση στο ελληνικό χρηματιστήριο – Επενδυτές προετοιμαστείτε για δύο σενάρια και καλή τύχη
Ότι φεύγει ο αέρας από τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών θεωρούμε ότι είναι καλό νέο - Σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα μπορεί να δημιουργηθούν ευκαιρίες εισόδου.
Σχετικά Άρθρα

Η πιθανότητα να συνεχιστούν οι διερευνητικές συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας καθώς οι νέες επαφές έχουν προγραμματιστεί για τις 2 Μαρτίου 2022… θα καθορίσει την τύχη των χρηματιστηριακών αγορών.
Παρ΄ ότι ο βομβαρδισμός του Κιέβου και ευρύτερα της Ουκρανίας συνεχίζεται… οι αγορές ποντάρουν ότι θα επέλθει συμφωνία… για κατάπαυση του πυρός.
Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν και ήδη βρίσκονται 25 χιλιόμετρα από το Κίεβο που εάν πέσει έχει τελειώσει και η ένοπλη αυτή σύρραξη…

Τι θα συμβεί στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Οι επενδυτές του ελληνικού χρηματιστηρίου πρέπει να γνωρίζουν τα εξής…
Ότι ακόμη και στο θετικό σενάριο της κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, έχει υπάρξει μεγάλη ζημία στο μεγάλο κεφάλαιο που ονομάζεται πληθωρισμός.
Ήδη πολλοί μιλούν για στασιμοπληθωρισμό.
Υπάρχει ζημία που θα καταγραφεί… οπότε το αισιόδοξο σενάριο… για ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο ξεχάστε το.
Το bankingnews θα δικαιωθεί σε αυτό 100%... για μια ακόμη φορά.
Τι θα συμβεί;

Πιστεύουμε ότι υπάρχουν δύο σενάρια τα οποία έχουν πιθανότητα επιβεβαίωσης

Σενάριο πρώτο και αισιόδοξο
Το χρηματιστήριο σταθεροποιείται με χαμηλό πέριξ των 850 μονάδων και με θετική έκβαση της Ουκρανίας επιστρέφει στην ζώνη των 950 μονάδων αν και με διστακτικότητα καθώς όπως αναφέρθηκε έχει υπάρξει ζημία στις οικονομίες από τον πληθωρισμό.

Σενάριο δεύτερο και ολίγον απαισιόδοξο
Το χρηματιστήριο υποχωρεί έως τις 800 μονάδες και μετά από ένα διάστημα συγκρούσεων στην Ουκρανία και διαπραγματεύσεων επέρχεται εκεχειρία.
Στην περίπτωση αυτή το χρηματιστήριο θα επανέλθει ξανά πάνω από τις 900 μονάδες.

Ποιο σενάριο αποκλείεται να επιβεβαιωθεί;

Το σενάριο που διακινούσαν ορισμένοι κύκλοι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα φθάσει στις 1250 με 1300 μονάδες ξεχάστε το για το 2022.
Το bankingnews πάντως πολύ πριν ξεσπάσει η Ουκρανική κρίση είχε αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο για άλλους λόγους…

Ποιο σενάριο πρέπει να αποφευχθεί;

Υπάρχει ένα σενάριο καταστροφής που οδηγεί το χρηματιστήριο στις 750 μονάδες στην περίπτωση που η κλιμάκωση στην Ουκρανία διατηρηθεί για καιρό… καθώς Ουκρανία – Ρωσία και πληθωρισμός δημιουργούν ένα μείγμα καταστροφής για τις οικονομίες και τα κέρδη.
Αυτό το σενάριο πρέπει να αποφευχθεί…

Πως ο αέρας φεύγει από τις ελληνικές τράπεζες;

Το bankingnews παρακολουθεί πολύ στενά τις τράπεζες στην Ελλάδα, το χρηματιστήριο και τις επιχειρήσεις.
Πριν καιρό πριν ξεσπάσει η κρίση στην Ουκρανία τονίζαμε ότι οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές είναι ακριβές καθώς διαπραγματεύονταν υψηλότερα από την BNP Paribas.
Οι τραπεζικές μετοχές στην Ελλάδα είχαν προσελκύσει τον Ιανουάριο 2022 αρκετούς κερδοσκόπους προσθέτοντας αέρα στις αξίες.
Ο αέρας αυτός ξεφουσκώνει… θα θυμίσουμε για όσους έχουν επιλεκτική μνήμη ότι είχαμε παρουσιάσει ένα πίνακα πριν καιρό με τιμές στόχους – προβλέψεις του bankingnews…κόντρα στα αισιόδοξα σενάρια ελληνικών χρηματιστηριακών εταιριών…
Το εντυπωσιακό είναι ότι οι μετοχές των τραπεζών βρίσκονται κάτω από τους στόχους – τους συντηρητικούς στόχους – που είχε θέσει το bankingnews και πολύ μακριά από τους στόχους που είχαν θέσει οι χρηματιστηριακές εταιρίες και ορισμένοι ξένοι επενδυτικοί οίκοι.
Δεν συμμεριστήκαμε την αισιοδοξία.

Σε ένα περιβάλλον ασφαλείας, όπου η οικονομία πάει καλά και ο πληθωρισμός ελέγχεται θα μπορούσαμε υπό όρους να δεχθούμε αυτές τις αισιόδοξες τιμές στόχους και πάλι θα είχαμε πολλές ενστάσεις… τις οποίες έχουμε διατυπώσει.
Προσέξτε δεν υπήρχε Ουκρανία τότε οπότε ούτε το bankingnews ούτε οι αναλυτές των χρηματιστηριακών και επενδυτικών τραπεζών γνωρίζαμε αυτό τον απρόβλεπτο παράγοντα…

Συμπέρασμα

Ότι φεύγει ο αέρας από τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών θεωρούμε ότι είναι καλό νέο.
Σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα μπορεί να δημιουργηθούν ευκαιρίες εισόδου.
Ωστόσο θεωρούμε ότι η βάση της αγοράς θα είναι οι 850 μονάδες για το ορατό μέλλον… ακόμη και εάν βραχυπρόθεσμα δούμε το χρηματιστήριο πάνω από τις 900 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης