Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κεντρικοί τραπεζίτες: Η Ευρωζώνη δεν διατρέχει κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού

Κεντρικοί τραπεζίτες: Η Ευρωζώνη δεν διατρέχει κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού
Το πρόβλημα του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη σήμερα, όπως παρατήρησαν όλοι οι μετέχοντες στη συζήτηση, δεν μπορεί να επιλυθεί μόνον με αύξηση των επιτοκίων

Η Ευρωζώνη δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, υποστήριξαν οι κεντρικοί τραπεζίτες που συμμετείχαν στο πάνελ της συζήτησης για τα 20 χρόνια του ευρώ, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιείται στους Δελφούς 6 - 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του ακροατηρίου σχετικά με τον κίνδυνο πληθωρισμού στην Ευρώπη, ο Jean Claude Trichet απέρριψε κατηγορηματικά τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού:
«Πριν τον πόλεμο τα πηγαίναμε καλά. Αυτό είναι αποτέλεσμα του πολέμου. Περνάμε αυτό το λοφάκι που είναι αναπόφευκτο», παρατήρησε ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, θέση με την οποία ουσιαστικά συμφώνησαν και οι υπόλοιποι κεντρικοί τραπεζίτες.
Για το θέμα του πληθωρισμού ότι οι κ.κ.  Γιάννης Στουρνάρας  διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Κων. Ηροδότου, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και Gabriel Makhlouf, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας αναγνώρισαν ότι σήμερα καταγράφεται μια εκρηκτική άνοδος των τιμών, η οποία οφείλεται σε σοκ από την πλευρά της ζήτησης και η οποία δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.
Ωστόσο όπως είπε και ο διοικητής της ΤτΕ, το φάρμακο για να μειωθεί ο πληθωρισμός υπάρχει, και θα μπορούσε να είναι ισχυρό και αποτελεσματικό, αλλά με κίνδυνο να σκοτώσει την ανάπτυξη.
Το πρόβλημα του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη σήμερα, όπως παρατήρησαν όλοι οι μετέχοντες στη συζήτηση, δεν μπορεί να επιλυθεί μόνον με αύξηση των επιτοκίων.
Και βέβαια, οι συνθήκες στην ευρωζώνη δεν είναι ταυτόσημες με εκείνες των ΗΠΑ, όπου παρατηρήθηκε πρόσφατα αντιστροφή στην κλίση των επιτοκίων (εξέλιξη η οποία θεωρείται προπομπός του στασιμοπληθωρισμού).
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο διοικητής της ΤτΕ επανέλαβε τη δέσμευση που έχει αναλάβει η Christine Lagarde, η οποία έχει δηλώσει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για ν΄ αντιμετωπίσει το πρόβλημα του πληθωρισμού.
Σημειώνεται ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες του Ευρωσυστήματος βρίσκονται σε περίοδο «σιγής», η οποία προηγείται των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, και κατά την οποία δεν επιτρέπεται να σχολιάζουν ζητήματα που αφορούν στη νομισματική πολιτική.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης