Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Υπάρχει τρόπος να μειωθούν οι κεφαλαιακές ζημίες του ΤΤ από 2,4 δις σε 900 εκατ – Η κυβέρνηση θέλει να το πουλήσει στην Εθνική με ημιαυτόνομο ρόλο – Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα αυτονομίας…. και το εμπόδιο της DGCom

  Υπάρχει τρόπος να μειωθούν οι κεφαλαιακές ζημίες του ΤΤ  από 2,4 δις σε 900 εκατ   – Η κυβέρνηση θέλει να το πουλήσει στην  Εθνική με  ημιαυτόνομο ρόλο – Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα αυτονομίας…. και το εμπόδιο της DGCom
(upd3)Νέα δεδομένα μπορεί να υπάρξουν όσον αφορά την τύχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Αν περάσει η πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο θέλει να εγγυηθεί τις αποτιμητικές ζημίες των νέων ομολόγων κοινώς να εγγυηθεί το 100% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων θα προκύψει ένα κεφαλαιακό όφελος 7,8 δις ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες.

Ειδικά για το ΤΤ το κεφαλαιακό όφελος θα είναι 1,5 δις και αντί 2,4 δις ευρώ που είναι οι κεφαλαιακές του ζημίες θα περιοριστούν στα 900 εκατ ευρώ.
To TT διαθέτει ομόλογα ονομαστικής αξίας 2 δις και τρέχουσας περίπου 500 εκατ ευρώ.
Σε αυτή την περίπτωση το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα χρειαστεί για να ανακεφαλαιοποιηθεί περίπου 1,4 δις ευρώ.
Με 1,4 δις ευρώ το ΤΤ θα μπορούσε μάλιστα να παραμείνει αυτόνομο.
Εφόσον ισχύσει η σχέση κοινών μετοχών προς Cocos δηλαδή ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές 60% προς 40% το 60% των 1,4 δις ευρώ είναι 840 εκατ ευρώ
Το 10% της ελάχιστης συμμετοχής θα είναι 84 εκατ ευρώ και βεβαίως γεννάται το ερώτημα μπορούν να βρεθούν 84 εκατ από τους μετόχους το κράτος και του ιδιώτες για να καλυφθεί το 10%;
Στο ΤΤ το κράτος κατέχει 44,5% μαζί με τα ΕΛΤΑ η Εθνική –Εurobank 11,6% και το υπόλοιπο 44% σε ιδιώτες σε 72 χιλιάδες ιδιώτες μετόχους.
Με βάση αυτό το σενάριο θα μπορούσε να μείνει αυτόνομο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Ωστόσο υπάρχει μια ιδιαιτερότητα.
Οι 2 τράπεζες που το διεκδικούσαν στο παρελθόν βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης δηλαδή η Εθνική και η Eurobank που κατέχουν συνολικά 11,6% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Ως εκ τούτου η νέα Εθνική κατ΄ ουσία ελέγχει το 11,6% του ΤΤ άρα έχει σημαντικό ρόλο και λόγο στο μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Η νέα Εθνική δηλώνει με σαφή τρόπο ότι για να έχει αξία η εξαγορά του ΤΤ θα πρέπει να μην αποτελεί πρόσθετο κεφαλαιακό βάρος καθώς στην αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει κανένα νόημα για να το εξαγοράσει.
Ωστόσο ορισμένες πηγές δεν αποκλείουν το ΤΤ να διαδραματίσει ένα ημιαυτόνομο ρόλο στο νέο σχήμα της Εθνικής τράπεζας.
Η πρόταση για ημιαυτόνομο ρόλο βρίσκεται στο τραπέζι και όχι της πλήρους απορρόφησης λόγω της Directorate General for Competition της γνωστής DGCom δηλαδή της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ.
Η Εθνική θα απορροφά την Eurobank και προφανώς πρόκειται για τεράστιο merger και θα απορροφήσει και το ΤΤ δηλαδή 2 ταυτόχρονα συγχωνεύσεις;
Αν οι λύσεις αυτές για πλείστους λόγους δεν ευδοκιμήσουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο περί τον Νοέμβριο θα σπάσει σε good και bad bank  θα πωληθεί ή στον νέο όμιλος της Εθνικής τράπεζας (μετά την  εξαγορά της Eurobank) ή στην νέα Alpha bank (μετά την εξαγορά της Emporiki)  ή ακόμη και στην Πειραιώς.
Με όρους Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού η Alpha bank έχει μεγαλύτερο πλεονέκτημα καθώς εξαγοράζει την Emporiki που δεν έχει λάβει κρατική βοήθεια.
Στην πιο περίπλοκη θέση βρίσκεται η Πειραιώς καθώς έχει ήδη εξαγοράσει την good ATE και την Geniki. Θα πρέπει δηλαδή να υλοποιήσει 2 συγχωνεύσεις. Αν διεκδικούσε το ΤΤ θα έπρεπε να συγχωνεύσει 3 τράπεζες εξέλιξη που θα προσέκρουε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Λόγω αυτής της παραμέτρου η νέα Εθνική και η νέα Alpha θα έχουν τον πρώτο λόγο για την διεκδίκηση του ΤΤ.
Ωστόσο ενώ η Εθνική εξαγοράζει την Eurobank και η Alpha την Emporiki άρα και οι 2 τράπεζες καλούνται να αντιμετωπίσουν πολύ δύσκολα εγχειρήματα η Alpha βρίσκεται σε πιο προνομιακή θέση καθώς η Emporiki δεν έχει λάβει κρατική βοήθεια σε αντίθεση με την Eurobank που έχει λάβει κρατική βοήθεια.
Η Alpha θεωρητικά έχει το μεγαλύτερο πλεονέκτημα σε σχέση με την Εθνική αλλά προφανώς θα προσμετρήσουν και άλλοι λόγοι κυρίως πολιτικοί καθώς θέλουν να δοθεί ως bonus στην Εθνική το ΤΤ.  
Το ΤΤ θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολύ μεγάλη σοβαρότητα.
Ήδη 72 χιλ μέτοχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι καθώς η μετοχή έχει τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης και η διάσπαση σε καλή και κακή τράπεζα τους καταστρέφει τους ιδιώτες μετόχους.   
Όμως  αυτό που ακόμη δεν έχει αντιμετωπιστεί είναι η εμμονή της Τρόικα να σπάσει σε good και bad bank το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με βάση το αρχικό και  βασικό σενάριο θα έσπαγε σε good και bad bank σε καλή και κακή τράπεζα. Η λύση αυτή θα επιτρέψει μέσω της αναστολής της άδειας του ΤΤ να σπάσουν όλες οι συμβάσεις εργασίας των 3250 εργαζομένων κατά τα πρότυπα της ΑΤΕ ενώ ταυτόχρονα φαίνεται ότι θα συμπεριληφθεί ένα μεγάλο μέρος των δανείων της TBank και περί τα 100-150 εκατ ευρώ επιχειρηματικά δάνεια του ΤΤ.
Να σημειωθεί ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από τις μεγάλες τουλάχιστον τράπεζες έχει λάβει την καλύτερη βαθμολογία, με βάση το stress scenario το ακραίο σενάριο η Blackrock κατέληξε ότι το ΤΤ θα χρειαστεί σωρευτικά 615 εκατ ευρώ προβλέψεις ενώ το ΤΤ έχει ήδη διενεργήσει 580 εκατ ευρώ δηλαδή διαφορά 35 εκατ ευρώ.
Το ΤΤ όντως εμφανίζει μια από τις καλύτερες εικόνες στο ελληνικό banking όσον αφορά την Blackrock.
Με βάση την Alvarez&Marsal τον σύμβουλο του ελληνικού δημοσίου το ΤΤ μπορεί να παραμείνει αυτόνομο καθώς είναι η πλέον συμφέρουσα κεφαλαιακά λύση.

Τα 5 εναλλακτικά σενάρια για το ΤΤ από την Alvarez&Marsal

Σενάριο πρώτο
Το βασικό σενάριο με αυτόνομη ανάπτυξη προϋποθέτει 2,9 δις κεφάλαιο
Το προσωπικό θα μειωθεί κατά 445 από 3220 δηλαδή 2774 και θα κλείσουν 5 καταστήματα

Σενάριο δεύτερο
Θα αυξηθούν τα δάνεια μετά το 2012
Το ΤΤ θα χρειαστεί άνω των 3,2 δις ευρώ κεφάλαια
Μείωση προσωπικού κατά 445 εργαζομένους

Σενάριο τρίτο
Βελτίωση εσόδων από το 2015
Το ΤΤ θα χρειαστεί 3 δις κεφάλαιο ενώ η μείωση προσωπικού θα είναι 546 εργαζόμενοι

Σενάριο τέταρτο
Εκκαθάριση του ΤΤ.
Θα χρειαστεί 5,3 δις ευρώ και οι εργαζόμενοι θα μείνουν από 3220 μόνο 474.

Σενάριο πέμπτο
Good και bad bank
Στην καλή τράπεζα θα μείνουν μόνο 1000 εργαζόμενοι από 3220 εργαζομένους που ήδη διαθέτει το ΤΤ
Θα χρειαστεί 3,4 δις ευρώ κεφάλαιο.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:12 14 Οκτωβρίου 2012

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης