Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι ερωτήσεις των μετόχων του Fairfax στον Καραβία της Eurobank... το κάρφωμα Watsa σε Τσίπρα και οι αναφορές σε Μητσοτάκη

Οι ερωτήσεις των μετόχων του Fairfax στον Καραβία της Eurobank... το κάρφωμα Watsa σε Τσίπρα και οι αναφορές σε Μητσοτάκη

Prem Watsa: Οι αναφορές σε Σαμαρά – Μητσοτάκη και σε ένα κομμουνιστή- σοσιαλιστή που διήρκεσε για κάποιο καιρό

Σχετικά Άρθρα

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023, η ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας για τα πέντε επόμενα χρόνια και η κατάλληλη τοποθέτηση της Eurobank να επωφεληθεί από την οικονομία ήταν τα τρία μηνύματα που εξέπεμψε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας, μιλώντας κατά την Γενική Συνέλευση των μετόχων του Fairfax στο Τορόντο του Καναδά (Μ. Πέμπτη).
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, ο βασικός μέτοχος του Fairfax κ. Prem Watsa κάλεσε τον CEO της Eurobank να απαντήσει σε ερώτηση μετόχων και να αναλύσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και της τράπεζας.
Ειδικότερα, η ερώτηση των μετόχων του Fairfax ήταν η εξής: η οικονομία στην Ελλάδα ανέκαμψε, η Eurobank επωφελήθηκε σημαντικά, τα κεφάλαια βελτιώθηκαν και τώρα βρίσκεται σε θέση να διανείμει μερίσματα.

Παρά τις βελτιώσεις η μετοχή της Eurobank βρίσκεται σε discount έναντι της λογιστικής της αξίας;

«Είναι αλήθεια ότι η Τράπεζα διαθέτει σταθερή κεφαλαιακή βάση.
Είναι επίσης αλήθεια ότι σκοπεύουμε να διανείμουμε μερίσματα, μετά από δέκα χρόνια και περισσότερο.
Ας βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους.
Η Eurobank, όπως και οι υπόλοιπες τράπεζες είχαν ένα δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 50%. Αυτή ήταν η κληρονομιά της κρίσης. Το 2019 ξεκινήσαμε να εκτελούμε ένα πλάνο μετασχηματισμού και θέσαμε τρείς κύριους στόχους.
Πρώτα, ενισχύσαμε τα κεφάλαια με την συγχώνευση της Grivalia, η οποία ήταν μια εξαιρετική συναλλαγή.
Προχωρήσαμε και σε άλλες κινήσεις για να προχωρήσουμε τις διαδικασίες μείωσης των NPLS. O δεύτερος στόχος ήταν η εμπροσθοβαρής μείωση τους.
Και στις 31/12/2021 ο δείκτης των ΝPL ήταν 6,9%, δηλαδή 40 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα. Και τώρα ερχόμαστε στον τρίτο στόχο, να ωθήσουμε την κερδοφορία της τράπεζας, προκειμένου η τράπεζα να έχει διψήφιο ποσοστό απόδοσης ιδίων κεφαλαίων.
Aυτό υλοποιούμε το 2022 όπου η απόδοση ιδίων κεφαλαίων θα είναι πάνω απο 10%. Έχουμε ήδη δώσει μια καθοδήγηση της κερδοφορίας αυτή τη χρονιά.
Στοχεύουμε σε περισσότερα από 14 σεντς ( κέρδη ανά μετοχή) σε σύγκριση με την τιμή της μετοχής 1,07 ευρώ και σε ενσώματη λογιστική αξία (TBV) 1,42 ευρώ. Eίπαμε επίσης ότι θα διανείμουμε μερίσματα με τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022.
Είναι 15 χρόνια περίπου που δεν το κάναμε. Χάρις την υποστήριξη του fairfax και την υποστήριξη όλων των μετόχων μας, έχουμε την δυνατότητα να γυρίσουμε την τράπεζα σε κέρδη».

Prem Watsa: Οι αναφορές σε Σαμαρά – Μητσοτάκη και σε ένα κομμουνιστή- σοσιαλιστή που διήρκεσε για κάποιο καιρό

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Καραβίας υπογράμμισε επίσης ότι, είναι αισιόδοξος γιατί η Τράπεζα λειτουργεί σε μια περιοχή, σε μια χώρα με πολύ ευνοϊκές μακρο - οικονομικές προοπτικές.
Μετά το σοκ της πανδημίας και την ανάπτυξη του 8,3%, οι προσπάθειες της κυβέρνησης αποδίδουν όχι, μόνο από πλευράς φήμης της χώρας, αλλά και σε ξένες άμεσες επενδύσεις.
Ειδικότερα, ο Ceo της Eurobank ανέφερε τις συναλλαγές της JP Morgan (Viva wallet), της Mondelez, του CVC, της RWE, της Italgas.
Επισήμανε δε ότι, μερικά από τα μεγαλύτερα brands στα ξενοδοχεία έρχονται για πρώτη φορά, ενώ για φέτος αναμένεται μια δυνατή τουριστικά χρονιά. Δεδομένων των παραπάνω, αναμένει μια ισχυρή ανάπτυξη για τα πέντε επόμενα χρόνια κατά μέσο όρο 4%.
Βεβαίως, ο πόλεμος και πληθωρισμός μειώνει το 2022 την ανάπτυξη σε 3-3,5% που είναι επίσης καλή.
Ο κ. Καραβίας προέβλεψε επίσης την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και το γεγονός ότι, η Eurobank βρίσκεται στην αφετηρία να εκμεταλλευθεί την ανάπτυξη.
Ο ιδρυτής του Fairfax κ. Watsa υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν τέσσερις τράπεζες, αλλά η ομάδα του κ. Καραβία διοικεί την καλύτερη ενώ πρόσθεσε ότι, η κυβέρνηση με έναν καταπληκτικό πρωθυπουργό, επικεντρωμένο στην ανάπτυξη, και φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον: «Αναμένουμε να τα πάνε πολύ καλά».
Απέδωσε τα εύσημα προς τους Γ. Χρυσικό (Εurobank, Grivalia Hospitality) Α. Σαρρηγεωργίου (Eurolife). Σε αναφορά του είπε ότι στην Ελλάδα ποτέ δεν ήταν προβλέψιμες οι καταστάσεις.
Σε ότι αφορά τις ελληνικές κυβερνήσεις σημείωσε την προσφορά του κ. Α. Σαμαρά, ενώ απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά στον Τσίπρα  (ένας κομμουνιστής – σοσιαλιστής που διήρκεσε για κάποιο καιρό) και κατέληξε ότι στις εκλογές ο σημερινός πρωθυπουργός θα έπρεπε να εκλεγεί κι αν εκλεγεί οι Έλληνες θα συνειδητοποιήσουν τις αλλαγές, τις ευκαιρίες από τις ελεύθερες επιχειρήσεις και το φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης