Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στα 314 εκατ. ευρώ αποτιμήθηκε η αξία του κλάδου αποδοχής καρτών της Eurobank από την Eurofast Audit

Στα 314 εκατ. ευρώ αποτιμήθηκε η αξία του κλάδου αποδοχής καρτών της Eurobank από την Eurofast Audit

Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους  η συναλλαγή πώλησης του 80% προς την Worldline   

Σχετικά Άρθρα

Στα 314 εκατ. ευρώ ανήλθε η καθαρή θέση των περιουσιακών στοιχείων του κλάδου αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών  (POS) της Eurobank, σύμφωνα με την αποτίμηση που πραγματοποίησε η εταιρεία ορκωτών ελεγκτών Eurofast Audit.
H αποτίμηση ανήλθε κοντά στην αξία για το 100% των μετοχών (320 εκατ. ευρώ) που είχε ανακοινώσει η Eurobank με την στρατηγική συμφωνία πώλησης του 80% με τον όμιλο μέσων πληρωμών Worldline.

Η εύλογη αξία προέκυψε κατά 60% από την μέθοδο προεξόφλησης μελλοντικών ταμειακών ροών (190,3 εκατ. ευρώ), 10%  από την μέθοδο συγκρίσιμων εταιρειών (33,4 εκατ. ευρώ)  και κατά 20% από την μέθοδο συγκρίσιμων συναλλαγών (90,4 εκατ. ευρώ).   

Στις 11 Μαϊου 2022 δημοσιεύθηκε η αποτίμηση του κλάδου (314 εκατ. ευρώ) ο οποίος θα αποσχιστεί μέσω απορρόφησης από την εταιρεία Cardlink Οne, ενώ όταν ολοκληρωθεί η απόσχιση κλάδου η Τράπεζα θα πωλήσει το 80% των μετοχών στην Γαλλική εταιρεία Wordline, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί ενώ θα διατηρήσει ποσοστό 20% των μετοχών με μια παράλληλη συμφωνία παροχής υπηρεσιών.
Η συναλλαγή πώλησης του κλάδου αποδοχής αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο και να συμβάλει κατά 80 μονάδες βάσης στον Δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET 1.     
 
Επιπλέον, η Τράπεζα και η εταιρεία Cardlink One θα υπογράψουν δεκαετή, με δυνατότητα επέκτασης  πέντε ετών, εμπορική συμφωνία, για την σύσταση εμπόρων και μια αντίστροφη σύμβαση παροχής υπηρεσιών, με βάση την οποία η Eurobank θα παρέχει τεχνολογικές υπηρεσίες και λειτουργίες υποστήριξης.
Η εταιρεία του κλάδου αποδοχής των μέσων πληρωμής διαθέτει μερίδιο αγοράς 21% στον εγχώριο όγκο συναλλαγών. Με προσωπικό 40 εξειδικευμένων  στελεχών διαθέτει 240.000 τερματικά διαχειρίζεται 123.000 φυσικών και ψηφιακών εμπόρων που ξεπερνούν συνολικά σε αξία συναλλαγών τα 7 δις. ευρώ σε ετήσια βάση. Η πώληση του κλάδου αποδοχής καρτών - όπως και οι συναλλαγές πώλησης από τις υπόλοιπες τράπεζες- σύμφωνα με τις διοικήσεις ακολουθούν την ευρωπαϊκή τάση αποεπένδυσης των τραπεζών καθώς απαιτούν συνεχείς επενδύσεις σε τεχνολογία. Όπως είχε εκτιμήσει, όμως, ο ιδρυτής της Viva Wallet. κ. Χ. Καρώνης – πριν ακόμα επιτύχει την συμφωνία με την JP Morgan-  οι πωλήσεις των κλάδων θα ωφελήσουν την εταιρεία Viva καθώς αποδεσμεύουν τους εμπόρους.     

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης