Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 12 Ιουλίου ο Enria του SSM στην Ελλάδα – Μετατίθενται έως Ιούνιο 2023 οι απαιτήσεις για άντληση 2,5 δισ από τις τράπεζες

Στις 12 Ιουλίου ο Enria του SSM στην Ελλάδα – Μετατίθενται έως Ιούνιο 2023 οι απαιτήσεις για άντληση 2,5 δισ από τις τράπεζες
Σε αυτή την συγκυρία όποια τράπεζα επιχειρήσει να αντλήσει κεφάλαια με εκδόσεις ομολόγων θα πληρώσει επιτόκια  7,5% με 8% ή και 9%

Στις 12 Ιουλίου 2022 ο επικεφαλής του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών Andrea Enria θα επισκεφθεί την Ελλάδα και ένα από τα βασικά θέματα που θα εξεταστεί είναι η κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων σε ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις ή MREL.

Οι ελληνικές τράπεζες με βάση αυτή την οδηγία έχουν υποχρέωση έως τέλη του 2022 να αντλήσουν μέσω ομολογιακών δανείων, tier 2 και άλλων παρεμβάσεων 750 εκατ ευρώ η κάθε μια ή συνολικά 3 δισ ευρώ.
Η Eurobank έχει αντλήσει ήδη 500 εκατ με επιτόκιο 4,18% και απομένουν άλλα 250 εκατ και οι υπόλοιπες τράπεζες θα πρέπει να αντλήσουν από 750 εκατ η κάθε μια ή συνολικά 2,5 δισεκ. ευρώ.
Σε αυτή την συγκυρία όποια τράπεζα επιχειρήσει να αντλήσει κεφάλαια με εκδόσεις ομολόγων θα πληρώσει επιτόκια  7,5% με 8% ή και 9%.

Λόγω της συγκυρίας όμως όπου οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν εκτιναχθεί και συμπαρασύρει και τα ομόλογα εταιριών και τραπεζών, η άντληση κεφαλαίων καθίσταται δύσκολη υπόθεση.
Επειδή ανάλογες απαιτήσεις υπάρχουν και για άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, φαίνεται ότι ο SSM θα αποδεχθεί μια άτυπη παράταση για την άντληση των κεφαλαίων ύψους 2,5 δισεκ. ευρώ.
Η παράταση θα μπορούσε να είναι έως τον Μάρτιο του 2023 ή Ιούνιο του 2023.

Η πίεση στις μετοχές αποδίδεται και στον MREL

Η πίεση που ασκείται στις τραπεζικές μετοχές – μεταξύ άλλων – είναι και γιατί ορισμένοι επενδυτές βλέπουν ότι δεν υπάρχει ορατότητα για το πώς θα καλυφθούν απαιτήσεις 2,5 δισεκ. ευρώ σε κεφάλαια από τις ελληνικές τράπεζες.
Π.χ. η Πειραιώς βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό καθώς η τιμή 0,9596 ευρώ μετά τα reverse split είναι η χαμηλότερη τιμή στην οποία έχει βρεθεί ποτέ η μετοχή της τράπεζας Πειραιώς.

Τι είναι οι ελάχιστες απαιτήσεις σε ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις ή MREL

Η Οδηγία Ανάκτησης και Εξυγίανσης Τραπεζών (BRRD) προβλέπει ότι οι τράπεζες που είναι εγκατεστημένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πρέπει να πληρούν μια ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις ή δείκτης MREL για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική και αξιόπιστη εφαρμογή του εργαλείου bail-in που αφορά την εξυγίανση των τραπεζών με την εμπλοκή ιδιωτών.
Η μη τήρηση του MREL μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα απορρόφησης ζημιών και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και, τελικά, τη συνολική αποτελεσματικότητα της εξυγίανσης.
Αυτή η απαίτηση αποτελεί μέρος των απαραίτητων βημάτων που απαιτούνται για την διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου.
Η BRRD απαιτεί το MREL να προσαρμόζεται στα ειδικά χαρακτηριστικά της κάθε τράπεζας, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους, του επιχειρηματικού μοντέλου, του μοντέλου χρηματοδότησης και του προφίλ κινδύνου και των αναγκών που προσδιορίζονται για την εφαρμογή της στρατηγικής εξυγίανσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης