Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το παιχνίδι των short σε Marfin Popular Bank και τράπεζα Πειραιώς και τα κρυφά χαρτιά…

 Το παιχνίδι των short σε Marfin Popular Bank και τράπεζα Πειραιώς και τα κρυφά χαρτιά…
Η Marfin και η τράπεζα Πειραιώς προχωρούν σε κεφαλαιακές ενισχύσεις με στόχο να αντλήσουν συνολικά 2,2 δις ευρώ.
Συγκεκριμένα η Marfin 488,6 εκατ ευρώ με αύξηση και έκδοση μιας νέας μετοχής για κάθε 2 παλαιές στην τιμή του 1 ευρώ και ομολογιακό 660 εκατ στην τιμή των 1,8 ευρώ.

Η Πειραιώς που συγκαλεί και έκτακτη γενική συνέλευση στις 23 Νοεμβρίου θα προχωρήσει σε αμκ 800 εκατ ευρώ και ε ομολογιακό σε εύθετο χρόνο 250 εκατ ευρώ.
Εγγυητές της αύξησης της Πειραιώς θα είναι η Barclays Capital, η Credit Suisse, η Goldman Sachs και η Morgan Stanley.
H διαφορά μεταξύ των δύο τραπεζών είναι ότι η Marfin ανακοίνωσε τιμή και η Πειραιώς όχι ακόμη. Θα προσδιορίσει την τιμή της αμκ πριν τα Χριστούγεννα καθώς θα προηγηθεί αναπροσαρμογή της ονομαστικής αξίας.
Η τακτική της Marfin να ανακοινώσει τιμή με σχετικά μικρό discount και με premium το ομολογιακό είχε ως στόχο να δημιουργήσει ανάχωμα στην διαφαινόμενη πτώση της μετοχής. Κάθε τράπεζα ή εταιρία που ανακοινώσει αύξηση η μετοχή πιέζεται.
Η τακτική της Πειραιώς ήταν διαφορετική δεν ανακοίνωσε τιμή καθώς θα πρέπει πρώτα να προσδιοριστεί η νέα ονομαστική αξία.
Στα τέλη του 2010 που θα προσδιοριστεί η τιμή και η ονομαστική αξία η Πειραιώς ποντάρει σε βελτίωση της αγοράς έτσι ώστε να μπορέσει να προσδιορίσει καλύτερη τιμή για την αύξηση.
Οι τράπεζες ακολούθησαν διαφορετικές στρατηγικές όσον αφορά την τιμή της αύξησης και την υλοποίηση της αύξησης ωστόσο αποδεικνύεται ότι και οι δύο τράπεζες έχουν στοχοποιηθεί από τους short.
H μετοχή της Marfin βρίσκεται στα 1,25 ευρώ και απέχει μόλις 25% από την τιμή της αμκ ενώ η Πειραιώς διαπραγματεύεται στα 3,17 ευρώ έχει υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα απόρροια των short οι οποίοι χτίζουν θέσεις προσπαθώντας να «υποχρεώσουν» την μετοχή να υποχωρήσει σε επίπεδα τα οποία θα είναι κοντά στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου που μπορεί να είναι πέριξ των 2 ευρώ με 2,2 ευρώ περίπου.
Οι διοικήσεις των τραπεζών Marfin και Πειραιώς καλούνται όχι μόνο να διαμορφώσουν τις συνθήκες για την κάλυψη των αυξήσεων αλλά να αντιμετωπίσουν και του short οι οποίοι χτίζουν θέσεις λόγω των επικείμενων αυξήσεων.
Οι short είναι ένα αναγκαίο κακό αναφέρει χρηματιστής με μεγάλη εμπειρία ωστόσο θα αντιμετωπισθούν μόνο όταν ολοκληρωθούν επιτυχώς οι αυξήσεις κεφαλαίου.
Οι τράπεζες θα καλύψουν τις αυξήσεις και θα συγκεντρώσουν τα κεφάλαια αυτό είναι βέβαιο αλλά από τους short δεν θα απαλλαγούν γρήγορα. Η μόνη περίπτωση να απαλλαγούν γρήγορα είναι να αλλάξει άρδην θετικά το κλίμα στο ΧΑ.  
H αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς προσελκύει τους short επενδυτές.
Ήδη η Citigroup Global Market δημιούργησε short θέσεις 2,095  εκατ  μετοχών στην Πειραιώς.
Η  Magnetar αύξησε την ανοικτή καθαρή θέση στην Κύπρου και κατέχει 1.121.846 μετοχές.
Η  Magnetar Financial με έδρα το  Evanston του  Illinois κατείχε 3.189.993 μετοχές short στην Εθνική την οποία και έκλεισε καθώς κατέχει μόλις 7 μετοχές.  
Το Tyrus Capital διατηρεί ανοικτή καθαρή θέση 3.455.669 μετοχές (CFD).
Επίσης η  GLG PARTNERS κατέχει καθαρή ανοικτή θέση 940 χιλ  μετοχών στην Εθνική  ή ισοδύναμο ποσοστό -0,10% του μετοχικού της κεφαλαίου (σε σύνολο 956.091.000 εισηγμένων μετοχών).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης