Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

ΒΝP Paribas: Αναγκαίο ένα τρίτο δάνειο για την Ελλάδα, αλλά αργούν ακόμη οι αποφάσεις για το νέο haircut στο χρέος - Στο -4,1% η ύφεση το 2013 και στο 0,5% η ανάπτυξη το 2014 - Η ανεργία δεν θα υποχωρήσει κάτω του 28% πριν το 2015

ΒΝP Paribas: Αναγκαίο ένα τρίτο δάνειο για την Ελλάδα, αλλά αργούν ακόμη οι αποφάσεις για το νέο haircut στο χρέος - Στο -4,1% η ύφεση το 2013 και στο 0,5% η ανάπτυξη το 2014 - Η ανεργία δεν θα υποχωρήσει κάτω του 28% πριν το 2015
Πόσο πιθανή είναι η έξοδος της Ελλάδας από το βαθύ τούνελ της κρίσης; Στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να απαντήσει η ΒΝP Paribas, μέσω νέας έκθεσής της, υπό τον τίτλο" Greece: End of Herculean tasks in sight?", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της γαλλικής επενδυτικής τράπεζας, η ελληνική οικονομία θα παραμείνει δέσμια της ύφεσης για το σύνολο του 2013, με τα πρώτα δείγματα ανάπτυξης να αναμένονται το 2014.
Ειδικότερα, κατά τις προβλέψεις της ΒΝP Paribas, για το 2013 η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ύφεση -4,1% για να επιστρέψει σε ήπια ανάπτυξη, στο +0,5%, το επόμενο έτος, 2014. Για το 2015, η ανάπτυξη της Ελλάδας τοποθετείται πέριξ του +1,4%.
Εξαιρετικά δυσοίωνες ωστόσο είναι οι προβλέψεις της γαλλικής τράπεζας για την πορεία της ανεργίας στην Ελλάδα. Όπως τονίζει, η ανεργία θα παραμείνει πάνω από τα επίπεδα του 28% για το σύνολο της περιόδου 2013 - 2015.
Όπως σημειώνει στη νέα αυτή έκθεσή της η BNP Paribas, η σταδιακή βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα είναι πράγματι ορατή. Η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ ολοένα και περιορίζεται και η Αθήνα θα έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014. Η ελληνική οικονομία δρέπει τα οφέλη της συνέχισης της χρηματοδότησης από την τρόικα και της απόσυρσης "από το τραπέζι" των συζητήσεων για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η γαλλική επενδυτική τράπεζα, η ελληνική οικονομία πρέπει να συνεχίσει στην κατεύθυνση της σταθεροποίησης. Η δημοσιονομική προσαρμογή και η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών θα αποτελέσουν τους καταλύτες της πορείας της οικονομίας. Ειδικά για τις τράπεζες, η BNP Paribas διαμηνύει πως παραμένουν δέσμιες των υψηλών ποσοστών μόχλευσης.
"Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην κατεύθυνση ανάκτησης μέρους της χαμένης της ανταγωνιστικότητας. Ωστόσο, στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, πρέπει πολλά να γίνουν ακόμη. Η Ελλάδα πρέπει να τονώσει την εξαγωγική της δραστηριότητα",  σπεύδουν να επισημάνουν οι αναλυτές της BΝP Paribas.
Kαι προειδοποιούν: Τα εκτιμώμενα στοιχεία για την ύπαρξη χρηματοδοτικού κενού και το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο δημοσίου χρέους απαιτούν πρόσθετη βοήθεια για την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους της.
"Η πιθανότητα η Ελλάδα να κατορθώσει να παράξει μικρό πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα σκληρύνει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης προς την τρόικα. Η Αθήνα θα έχει αποκτήσει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της, το οποίο θα πρέπει να εκμεταλλευτεί, ώστε να επιτύχει περισσότερες διευκολύνσεις από τους δανειστές", τονίζουν επίσης.
"Η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας θα αντιμετωπιστεί πιθανότατα σε στάδια και όχι μεμιάς", προβλέπει η γαλλική επενδυτική τράπεζα.
Αποφάσεις μόνιμου χαρακτήρα για τα καίρια ζητήματα της Ελλάδας δεν αναμένεται να ληφθούν άμεσα. Τα θέματα θα συζητηθούν, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν αργότερα, δεδομένου ότι οι γερμανικές εκλογές ολοκληρώθηκαν πρόσφατα και κυβέρνηση στη Γερμανία δεν έχει ακόμη σχηματιστεί.
"Το ενδεχόμενο νέας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί, αλλά οριστικές και επίσημες αποφάσεις δεν αναμένονται άμεσα...", καταλήγει η ΒΝP Paribas.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης