Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ελληνικό Χρηματιστήριο: Μετρά πέντε χρεοκοπίες εισηγμένων το 2013 - Ακολουθούν ακόμη δύο μέχρι το τέλος της χρονιάς

tags :
Ελληνικό Χρηματιστήριο: Μετρά πέντε χρεοκοπίες εισηγμένων το 2013 - Ακολουθούν ακόμη δύο μέχρι το τέλος της χρονιάς
Την 5η κατά σειρά πτώχευση εισηγμένης μετρα το ΧΑ από την αρχή του 2013. Πρόκειται για την Nutriart (πρώην Κατσέλης) ενώ είχαν προηγηθεί η Πετζετάκις Βορείου Ελλάδος,η Φίντεξπορτ, η Χατζηϊωάννου και η θυγατρική της Sprider Stores, ενώ θέμα ημερών είναι η δικαστική απόφαση για την πτώχευση της Alapis.
Σε ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική θέση έχει περιέλθει και η εταιρία ξύλου Shelman. Η εγχώρια ύφεση έχει διαβρώσει τις επιχειρήσεις που λόγω υπερδανεισμού και αδυναμίας των διοικήσεων να επαναφέρουν σε πορεία ανάκαμψης τις εταιρίες διευρύνεται ο κύκλος των πτωχεύσεων για τις εισηγμένες εταιρίες και ενω αρκετες εξ αυτών προσφεύγουν στο άρθρο 99 δεν καταφέρουν να υπαχθούν οπως συνέβη φέτος με την Aττικάτ και παραμένουν σε τεντωμένο σχοινί φλερτάροντας με την χρεοκοπία. Την περασμένη Παρασκευή 1η Νοεμβρίου έγινε δεκτή από το πρωτοδικείο η αίτηση πτώχευσης που είχε καταθέσει η αρτοβιομηχανία Nutriart (πρώην Κατσέλης). Η εταιρεία, που ανήκει στον όμιλο Γ. Δαυίδ, αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και προσέβλεπε στην πιθανότητα αναδιάρθρωσης του δανεισμού της με τις τράπεζες. Μάλιστα, είχε επιχειρήσει να βγει από το αδιέξοδο, ρευστοποιώντας περιουσιακά στοιχεία, όπως ο αλευρόμυλος στη Θεσσαλονίκη. Οι περίπου 500 εργαζόμενοι έχουν ήδη απολυθεί και αποζημιωθεί από το βασικό μέτοχο της εταιρείας, την οικογένεια Δαυίδ. Μετά την απόφαση, αναμένεται ο πλειστηριασμός των εργοστασίων που διαθέτει ο όμιλος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.Στην Shelman οι εξελίξεις είναι σε οριακό επίπεδο αφού η ορισθείσα για τις 2.10.2013 εκδίκαση της αίτησης της Σέλμαν Α.Ε. περί υπαγωγής της στη διαδικασία εξυγίανσης κατʼ άρθρο 99 επ. του Ν. 3588/2007 δεν απορρίφθηκε αλλά ματαιώθηκε, ήτοι δεν εκδικάσθηκε, διευκρινίζει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. Σημειώνει επίσης πως η συζήτηση της αίτησης πτώχευσης κατά της Σέλμαν με αιτούντες το «Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων ΣΕΛΜΑΝ Βασιλικού Χαλκίδας» και εννέα εργαζόμενους, η οποία είχε ορισθεί να συζητηθεί επίσης στις 2.10.2013, αναβλήθηκε για τις 5.02.2014. Η κατάσταση κατά τον πρόεδρο των εργαζομέων στη Χαλκίδα, είναι τραγική και όπως φαίνεται μη αναστρέψιμη, ενώ μόνο οι οφειλές προς τους εργαζόμενους και τους απολυμένους έχουν φθάσει τα 8 εκατ. ευρώ.
Στην Alapis οι εργαζόμενοι έχουν ενημερωθεί απο τους δικηγόρους τους οτι εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου και ήταν θετική για την απαγόρευση μεταβολής των αδειών κυκλοφορίας των φαρμάκων που ανήκουν στην Alapis, ενώ όπως αναφέρεται στην ενημέρωση είναι θέμα λίγων ημερών η απόφαση του δικαστηρίου για την πτώχευση της φαρμακευτικής εταιρίας.
Στις 12 Δεκεμβρίου 2013 εκποιούνται εκ νέου τα περιουσιακά στοιχεία της Πετζετάκις Βορείου Ελλάδος, θυγατρικής του ομίλου Πετζετάκι, κατόπιν της σχετικής απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.
Ως τίμημα για το ενεργητικό της πάλαι ποτέ κραταιάς βιομηχανίας πλαστικών έχει ορισθεί το ποσό των 7,74 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, οικόπεδο 26 στρεμμάτων εντός της ΒΙΠΕ Σίνδου Θεσσαλονίκης με τα κτίρια και τις αποθήκες, ένα ακόμη οικόπεδο 10 στρεμμάτων εντός της ΒΙΠΕΘ με αποθηκευτικούς χώρους, δύο ακόμη μικρά οικόπεδα στη Λακωνία, έξι γραμμές παραγωγής σωλήνων από PVC κ.α..
Ο προηγούμενος πλειστηριασμός για τον οποίο δεν υπήρξε ενδιαφερόμενος ήταν στα 9,24 εκατ. ευρώ.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης