Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Λουκέτο έβαλαν 44 AXEΠΕΥ από το 1999 μέχρι σήμερα - Αναμένεται περαιτέρω συρρίκνωση λόγω μείωσης τζίρου για τις οικογενειακές - Το 80% των ημερήσιων συναλλαγών στις 10 πρώτες

tags :
Λουκέτο έβαλαν 44 AXEΠΕΥ από το 1999 μέχρι σήμερα - Αναμένεται περαιτέρω συρρίκνωση λόγω μείωσης τζίρου για τις οικογενειακές - Το 80% των ημερήσιων συναλλαγών στις 10 πρώτες
Λουκέτο έβαλαν οι μισές χρηματιστηριακές από όσες λειτουργούσαν τα χρόνια της «φούσκας» 1999-2000. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 2001 οι ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες ανέρχονταν σε 89 και σήμερα, έπειτα από 12 χρόνια, λειτουργούν 45.
Σημειώνεται ότι σήμερα λειτουργούν και άλλα 17 ξένα μέλη (remote members). Τον Οκτώβριο του 2008 που αρχίζει η εξάχρονη ύφεση, λειτουργούσαν 61 εγχώριες χρηματιστηριακές, με αποτέλεσμα στα χρόνια της κρίσης να βάλουν λουκέτο 16 εταιρείες. Πάνω από το 80% των εργαζομένων, που είχαν ξεπεράσει τις 6.000 το 1999 στις χρηματιστηριακές εταιρείες, έχει απολυθεί από το 2002 μέχρι και σήμερα εξαιτίας του αναιμικού τζίρου της αγοράς, αφού οι μεγάλες χρηματιστηριακές απορροφούν περισσότερο από το 70% των ημερήσιων συναλλαγών. Σήμερα όσες ιδιωτικές χρηματιστηριακές λειτουργούν, είναι οικογενειακού χαρακτήρα. Δηλαδή, ο ιδρυτής-πρόεδρος της χρηματιστηριακής έχει απολύσει την πλειονότητα των εργαζομένων και λειτουργεί την εταιρεία με τη συνδρομή των μελών της οικογένειάς τους. Οσες μάλιστα χρηματιστηριακές δεν είχαν διάδοχη κατάσταση έχουν βάλει λουκέτο ή συγχωνεύθηκαν από θυγατρικές τραπεζικών ομίλων.
Ουσιαστικά οι ιδιωτικές χρηματιστηριακές (ΑΧΕΠΕΥ) έχουν εξελιχθεί σε ΑΕΛΔΕ - πολυτελείας δηλαδή, λαμβάνουν τις εντολές των πελατών τους, κάνουν διαχείριση των χαρτοφυλακίων εφόσον έχουν τα πιστοποιημένα στελέχη, ωστόσο τις χρηματιστηριακές πράξεις τις έχουν μεταβιβάσει στις θυγατρικές τραπεζών για να μειώσουν το κόστος, αφού οι προμήθειες είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Εξάλλου σημαντικό μερίδιο της αγοράς έχουν λάβει τα remote members (μέλη εξ αποστάσεως) που ανέρχονται σήμερα σε 17 έναντι 14 τον Οκτώβριο του 2008.
Σε επίπεδο αξίας, οι περισσότερες χρηματιστηριακές που θα ήθελαν να συγχωνευθούν έχουν να παρουσιάσουν μόνο το χαρτοφυλάκιό τους. Ελάχιστες εξάλλου είναι εκείνες που έχουν διεθνείς πελάτες, καθώς όλη την περασμένη δεκαετία επαναπαύθηκαν στα κέρδη της «φούσκας» του 1999.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης