Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Χαμηλά 10μήνου στο ελληνικό χρηματιστήριο με κατάρρευση δεικτών, στηρίξεων, ψυχολογίας – Ζητείται ανοδικό ξέσπασμα

Χαμηλά 10μήνου στο ελληνικό χρηματιστήριο  με κατάρρευση  δεικτών, στηρίξεων, ψυχολογίας –  Ζητείται ανοδικό ξέσπασμα
Σε χαμηλό 10μήνου ο Γενικός Δείκτης σε ιστορικά χαμηλά η Eurobank - Σε ακραία υπερπουλημένα επίπεδα δείκτες και μετοχές, ζητείται γενναία αντίδραση
Σε… κυκλώνα δυσμενούς συγκυρίας και συνδυασμού αρνητικών εξελίξεων, ειδήσεων και γεγονότων που όχι μόνο δεν ευνοούν το… άνοιγμα στις επενδύσεις αλλά «προστάζουν» περιφρούρηση ρευστότητας και μείωση ρίσκου βρέθηκε εσχάτως το ελληνικό χρηματιστήριο.
Πρωτοφανής γεωπολιτική κρίση και κλιμάκωση εμπόλεμων ζωνών, τρομοκρατία, επιδημίες, χρεοκοπίες τραπεζών αλλά και ένας νέος – οικονομικός πόλεμος – ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπη, συνέθεσαν ένα κλίμα κάθε άλλο παρά ευνοϊκό για επενδύσεις!
Οι διεθνείς αγορές – που έτσι κι αλλιώς έως πριν δύο μήνες βάδιζαν σε… νιρβάνα bull market με υψηλά 6ετίας και ιστορικά υψηλά - αναζητούσαν αφορμές ή αιτίες διόρθωσης. Ήδη ο κυριότερος χρηματιστηριακός δείκτης της Ευρώπης ο Xetra Dax χάνει άνω των 1.000 μονάδων από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά των 10.000 μονάδων, κρατώντας οριακά την Παρασκευή τις 9.000 μονάδες και αφού συμπλήρωσε διόρθωση 10% σε ελάχιστες συνεδριάσεις, κάτι εξαιρετικά σπάνιο για έναν τόσο… βαρύ δείκτη.
Παρόμοιο σκηνικό και στις υπόλοιπες αγορές Ευρώπης και ΗΠΑ, ενώ κανείς δεν ξέρει πως μπορεί να κλιμακωθεί η κατάσταση με τον ιδιότυπο πόλεμο που έχει ξεκινήσει ανάμεσα στη Ρωσία και την Ε.Ε.
Ήδη εταιρείες, μεγάλοι όμιλοι της Ευρώπης μετρούν και ζυγίζουν τις ζημιές από το εμπάργκο της Ρωσίας, ενώ κανείς δε θέλει μια κλιμάκωση της κρίσης και μια ακόμη πιο εχθρική προσέγγιση του θέματος και από τις δύο πλευρές.
Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες το ελληνικό χρηματιστήριο ως μια περιφερειακή, ρηχή αναδυόμενη αγορά παρουσίασε εικόνα διάλυσης, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να «χρεωθεί» μόνο στη γενικευμένη αναδίπλωση διεθνώς. Αντιθέτως, υπάρχουν τα ενδογενή προβλήματα με κυριότερο τη μόνιμη πληγή της αγοράς και της οικονομίας που είναι οι τράπεζες!
Η ιστορία με την Πορτογαλική Banco Espirito Santo ανοίγει ξανά τον Ασκό του Αιόλου, οι συνειρμοί αναπόφευκτα γίνονται σ’ όλη την Ευρώπη, κάτι που επηρεάζει και τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.
Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ιταλία πάρθηκε απόφαση για μερικό περιορισμό του short selling στις τραπεζικές μετοχές, ένδειξη ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία για τη συνέχεια.
Κύρια αιτία για το (νέο) λιώσιμο των εγχώριων τραπεζικών μετοχών που έστειλε στο καναβάτσο όλους τους τίτλους και σε νέα ιστορικά χαμηλά τις Eurobank και Attica Bank είναι ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου θα γίνουν σε χαμηλότερες τιμές.
Οι τράπεζες επηρεάζουν με στρεβλό τρόπο όλο το χρηματιστήριο δεσπόζοντας σε όγκους, τζίρους και ψυχολογία, οδηγώντας όλη την αγορά σε μεγάλες πιέσεις την περασμένη εβδομάδα.

Η… περίεργη συγκυρία και η ανάγκη αντίδρασης!

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την περασμένη εβδομάδα με απώλειες 9,95%, ο FTSE 25 έχασε 9,51% και ο τραπεζικός δείκτης 11,32%! Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πειραιώς έκλεισε με πτώση 18,71% την περασμένη εβδομάδα, η Attica Bank έχασε 15,38% και η Eurobank -13,24%.
Την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.047,21 μονάδες με απώλειες 4%, σε μια συνεδρίαση γενικευμένων ρευστοποιήσεων στον FTSE 25, αλλά και στις τράπεζες!
Ήταν η 10η διαδοχική πτωτική συνεδρίαση – εξέλιξη εξαιρετικά σπάνια γενικώς - με το Γ.Δ. να χάνει αυτό το διάστημα 13,78%, τον FTSE 25 13,77% και τον τραπεζικό δείκτη 16,76%!
Η νέα συντριπτική πτώση «σκότωσε» δείκτες, μετοχές, αποτιμήσεις και ψυχολογία, οδηγώντας μάλιστα την αγορά σε νέο χαμηλό 10 μηνών, καθώς σ’ αυτά τα επίπεδα ο Γ.Δ. είχε να βρεθεί από τις 3 Οκτωβρίου του 2013!
Παράλληλα, την περασμένη – έντονα πτωτική – εβδομάδα ο μέσος τζίρος αυξήθηκε κατά 84% έναντι της προηγούμενης διαμορφούμενος στα 144,54 εκατ. ευρώ!
Πλέον, μπαίνουμε στην εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου όπου παραδοσιακά επικρατεί… ραστώνη, με τέσσερις συνεδριάσεις, όμως – λόγω των ειδικών συνθηκών (και) διεθνώς – δεν αποκλείεται να δούμε διατήρηση της κινητικότητας και διάθεση «εύκολης» ανοδικής διόρθωσης – αντίδρασης.
Αν περιοριστεί το… μένος των πωλητών, δεν αποκλείεται να δούμε γενικευμένο ξέσπασμα στην αγορά, έστω και με μικρούς όγκους και τζίρους. Αναφερόμαστε σε αντίδραση – διόρθωση στο λιώσιμο των περασμένων ημερών – που έχει φέρει ακραίες πτωτικές στρεβλώσεις σε δείκτες και μετοχές. Η αγορά συνολικά είναι σε υπερπουλημένα επίπεδα, οπότε κάθε αντίδραση – ξέσπασμα είναι θεμιτή.
Όμως, για να έχει περισσότερη ποιότητα και ανθεκτικότητα θα πρέπει να γίνει με όγκους και τζίρους και να υπερκαλύψει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των απωλειών.
Κάτι ανάλογο άλλωστε είχε γίνει και μετά τα χαμηλά των 1.062 της 19ης Μαΐου όταν κατόπιν η αγορά – λόγω αποφυγής των πρόωρων εκλογών – κέρδισε περί το 18% με συνοπτικές διαδικασίες.
Όμως, η τωρινή συγκυρία είναι εντελώς διαφορετική, δεν ευνοεί για κάτι τέτοιο, το διεθνές κλίμα είναι αφιλόξενο, ενώ ελλοχεύουν οι αμκ των τραπεζών στα χαμηλά.

Τα τεχνικά δεδομένα – Θεμιτή κίνηση εκτόνωσης

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «η αγορά υποχώρησε στις 1.044 μονάδες, επίπεδο από το οποίο μπορεί να ξεκινήσει μια ανοδική διόρθωση καθώς ο βαθμός πώλησης της αγοράς βρίσκεται εντός των ορίων της υπερβολής δικαιολογώντας μια άμεση κίνηση εκτόνωσης.
Η ζώνη των 1.110 μονάδων αποτελεί τον πρώτο επίπεδο αντίστασης και ένα εύκολο πεδίο προσέγγισης μετά από 170 μονάδες πτώσης.
Το κομβικό σημείο αλλαγής της τάσης βρίσκεται στις 1.180 μονάδες, η προσέγγιση του οποίου θα απαιτήσει υψηλές συναλλακτικές επιδόσεις δεδομένου των υψηλών όγκων (120 – 140 εκατ. ευρώ) που έχουν προηγηθεί στο πτωτικό σκέλος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης