Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το καλύτερο και το εφιαλτικότερο σενάριο για ομόλογα και ΧΑ - Πανικός στην προοπτική haircut

  Το καλύτερο και το εφιαλτικότερο σενάριο για ομόλογα και ΧΑ - Πανικός στην προοπτική haircut
Όντως ποιο μπορεί να είναι το χειρότερο και καλύτερο σενάριο για το ΧΑ και τα ελληνικά ομόλογα;
Οι παραδοχές είναι δύο προσεχώς η Ελλάδα ανακοινώνει και επίσημα την προσφυγή της στον μηχανισμό στήριξης αυτά έχουν κλειδώσει όπως και ο χρόνος δεν ανακοινώνονται ακόμη για λόγους πολιτικής τακτικής και … άλλων ισορροπιών. Η ουσία είναι αλλού πως θα αντιδράσουν ΧΑ και ομόλογα.
Πρωτίστως θα πρέπει να τονιστεί ότι η χθεσινή αντίδραση της αγοράς ομολόγων και του χρηματιστηρίου ήταν πραγματικά υπερβολική , πραγματικά υπερβολική , υπάρχει δικαιολογία το haircut δεν αρέσει τουναντίον θα είναι καταστροφικό αλλά ίσως αν υπάρξει αναδιάρθρωση να είναι μόνο χρονική μετάθεση και όχι απομείωση του χρέους.
Μέχρι να ανακοινωθεί το spread θα κινηθεί προς τις 650 ή και 700 μονάδες βάσης στην 10ετία ή στις 1300-1500 στην 3ετία και το ΧΑ θα υποχωρήσει ίσως ακόμη ένα 5%.
Αλλά όταν επίσημα ανακοινωθεί ότι προσφεύγει στο ΔΝΤ και την ΕΕ θα σημειωθεί μια μεγάλη αποκλιμάκωση του spread από τις 600 + που θα έχει βρεθεί στις 400 μονάδες βάσης ή και λίγο χαμηλότερα.
Στο ΧΑ θα υπάρξει μια αντίδραση μια άνοδος 10% ίσως και λίγο παραπάνω ως αντίδραση ανάσα στην μεγάλη πίεση.
Αυτό είναι το καλό σενάριο.
Όμως υπάρχει και το εφιαλτικό σενάριο.
Η Ελλάδα ναι μεν να προσφύγει αλλά να εξετάσει και επαναδιαπραγμάτευση του χρέους ή να προσφύγει αλλά ο μηχανισμός να περιπλακεί στις γραφειοκρατικές καλένδες.Πάντως για τις αγορές το χειρότερο σενάριο είναι το haircut αναδιάρθρωση χρέους κατά 20% ή 30% ότι πιο καταστροφικό για την Ελλάδα και τους επενδυτές.
Η αναδιάρθρωση χρέους μπορεί να σώσει την Ελλάδα πρακτικά χρωστάει 100 θα πληρώσει 70 αλλά θα έχει καταστροφικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.
Τι θα συμβεί το ΧΑ στις 1650 μονάδες ενώ στα ομόλογα και το spread θα ξεπεράσουμε και την Αργεντινή στα χειρότερα της.
Για τις τράπεζες θα βρεθούν σε ένα τέτοιο εφιαλτικό σενάριο στα τάρταρα οι μετοχές 7-8 ευρώ η ΕΤΕ και οι μεγάλες ιδιωτικές στα 3 ευρώ.
Πάμε στην πιο κρίσιμη ερώτηση τι  θα συμβεί στο τέλος της ημέρας;
Παραδόξως επειδή πρόκειται για ψυχολογία όλα μπορούν να συμβούν.
Οι προοπτικές για το καλό σενάριο πάντως είναι λίγο μεγαλύτερες σε σχέση με το κακό σενάριο.

news@bankingnews.gr
petros@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης