Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Έως τις 25/6 θα έχει αποφασίσει η ΕΚ για τις ανοικτές πωλήσεις - Μειώσεις χρεώσεων προς τα μέλη του ΧΑ από 1/7

tags :
Έως τις 25/6 θα έχει αποφασίσει η ΕΚ για τις ανοικτές πωλήσεις - Μειώσεις χρεώσεων προς τα μέλη του ΧΑ από 1/7
(upd) Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 25 Ιουνίου ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αναστάσιος Γαβριηλίδης θα πρέπει να έχει λάβει την απόφαση για τις ανοικτές πωλήσεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς η απαγόρευση του short selling εκπνέει την ερχόμενη Δευτέρα 28 Ιουνίου...

Σύμφωνα με πληροφορίες του www.bankingnews.gr, o κ. Γαβριηλίδης βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τη διοίκηση της CESR (ανεξάρτητη εποπτική αρχή των Ευρωπαϊκών Κεφαλαιαγορών) για να πάρει την τελική απόφαση και αν τελικά από την συνεδρίαση της 29ης Ιουνίου θα επανέλθουν οι ανοικτές πωλήσεις στο ΧΑ ή θα συνεχισθεί η απαγορευσή τους.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι μετά την  πρόσφατη Τακτική Σύνοδο της CESR στη Βαρκελώνη, στις 7 Μαΐου, η CESR εντείνει τις προσπάθειές της για στενότερο συντονισμό των Μελών της για την εποπτεία της αγοράς. Επιπλέον, προκειμένου να αξιολογήσει αν απαιτείται περαιτέρω δράση, έχει εντατικοποιήσει το διάλογο με τα Μέλη της, ιδιαίτερα μετά την απόφαση που έλαβε η Γερμανική εποπτική αρχή (BaFin) να απαγορεύσει τις ανοικτές πωλήσεις (που τέθηκε σε ισχύ από την Τετάρτη 19 Μαΐου).
Επί του παρόντος, τα Μέλη της CESR παρακολουθούν στενά τις σχετικές εξελίξεις σε συνεργασία με τους Υπουργούς Οικονομικών και τις κεντρικές τράπεζες και εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα συντονίσουν περαιτέρω τις ενέργειές τους.  Η CESR θεωρεί ότι πρέπει άμεσα να υιοθετηθούν δομικές αλλαγές για να ενισχυθεί η διαφάνεια, η οργάνωση και η λειτουργία των αγορών ομολόγων και των CDSs οι συναλλαγές των οποίων, επί του παρόντος, διεξάγονται κατά κύριο λόγο εξωχρηματιστηριακά.
Η CESR έχει ήδη προχωρήσει σε ορισμένες προπαρασκευαστικές ενέργειες όπως την έναρξη διαβούλευσης για την ενίσχυση της διαφάνειας επί των συναλλαγών για ένα ευρύ φάσμα μη μετοχικών χρηματοπιστωτικών μέσων, περιλαμβανομένων των εταιρικών ομολόγων και των OTC (εξωχρηματιστηριακών) παραγώγων (δημοσιεύθηκε την 7 Μαΐου 2010). Η CESR επίσης εργάζεται προς την κατεύθυνση ενδεχόμενης λήψης μέτρων στην διαδικασία διεξαγωγής εργασίας για πιθανά μέτρα για την ενίσχυση της οργάνωσης και της ακεραιότητας των αγορών των OTC (εξωχρηματιστηριακών) παραγώγων.
Αυτές οι πρωτοβουλίες θα επιτρέψουν στις εποπτικές αρχές να παρακολουθούν καλύτερα τις εξελίξεις και να διερευνούν πιθανές περιπτώσεις κατάχρησης αγοράς με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η  συνολική αποτελεσματικότητα αυτών των αγορών. Υπό αυτό το πρίσμα, η CESR προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υιοθετήσει άμεσα τις σχεδιαζόμενες νομοθετικές τροποποιήσεις, νωρίτερα από το αρχικό της χρονοδιάγραμμα.  Η CESR θα συμπληρώσει τις ανωτέρω ενέργειες αξιολογώντας την ενίσχυση της διαφάνειας στις αγορές κρατικών ομολόγων και των σχετικών CDSs και εξετάζοντας τη λειτουργία αυτών των αγορών, περιλαμβανομένων των θεμάτων διακανονισμού. Οι σχετικές Ομάδες Εργασίας έχουν ήδη λάβει εντολή να αναλύσουν περαιτέρω τα θέματα αυτά.

Μειώσεις χρεώσεων προς τα μέλη του ΧΑ από την 1η Ιουλίου

Με στόχο να παραμείνει ανταγωνιστική η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. η διοίκηση της μητρικής εταιρίας του ΧΑ, η ΕΧΑΕ αποφάσισε πριν από λίγο μία σειρά μειώσεων σε χρεώσεις προς όλα τα μέλη του ΧΑ που θα ισχύσουν από την συνεδρίαση της Πέμπτης 1ης Ιουλίου 2010. Για παράδειγμα η ετήσια συνδρομή των εισηγμένων της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης μειώνεται στα 7.000 ευρώ από 8.000 ευρώ που ήταν η σημερινή χρέωση. Παράλληλα, η ΕΧΑΕ δίνει κίνητρα προς τις χρηματιστηριακές εταιρείες για την ανάπτυξη των νέων υπηρεσιών που προσφέρει ο Όμιλος.  Σχολιάζοντας τις μεταβολές στην τιμολογιακή πολιτική, ο κ. Σπύρος Καπράλος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΧΑΕ, δήλωσε: «Σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελληνική οικονομία, προχωράμε σε γενναίες μειώσεις των χρεώσεων μας τόσο προς τους επενδυτές, όσο και προς τις εισηγμένες εταιρίες και τους λοιπούς συμμετέχοντες στην αγορά μας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Μας δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσουμε σε αυτή την κίνηση, λόγω της σημαντικής μείωσης του λειτουργικού κόστους του Ομίλου των Ελληνικών Χρηματιστηρίων όλα τα τελευταία χρόνια. Στόχος της ΕΧΑΕ είναι να προσφέρει νέα προϊόντα και υπηρεσίες σε ανταγωνιστικές τιμές, όχι μόνο προς όφελος των μετόχων της αλλά και της Ελληνικής οικονομίας ευρύτερα».

Αναλυτικά οι μειώσεις της ΕΧΑΕ περιλαμβάνουν τις εξής κατηγορίες:

Μειώσεις Χρεώσεων προς τους Επενδυτές
Η προμήθεια του Χρηματιστηρίου Αθηνών για τις συναλλαγές μειώνεται από 0,150‰ σε 0,125‰.
Το όριο της αξίας χαρτοφυλακίου που εξαιρείται από την πάγια χρέωση αυξάνεται από τα €3.000 στα €15.000. Από το μέτρο αυτό θα ωφεληθούν περίπου 220.000 επενδυτές, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαΐου 2010, οι οποίοι είχαν χαρτοφυλάκιο αξίας από €3.000 μέχρι €15.000.
Ταυτόχρονα, παρέχεται μια σειρά μειώσεων στις χρεώσεις υπηρεσιών που επιβάλει η ΕΧΑΕ στους επενδυτές για OTC συναλλαγές, εξωχρηματιστηριακές μεταβιβάσεις, κληρονομιές, συστάσεις επικαρπίας κ.λπ.
Μειώσεις Χρεώσεων προς τις Εισηγμένες Εταιρείες
Οι χρεώσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών για τις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) που πραγματοποιούν οι εταιρείες της Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης μειώνονται κατά 50% από το 1‰ που ισχύει σήμερα στο 0,5‰ (εφόσον η αξία της ΑΜΚ είναι μέχρι €100 εκ.), με στόχο την κεφαλαιακή ενίσχυση των συγκεκριμένων εταιρειών.
Η μέγιστη ετήσια χρέωση των εισηγμένων εταιριών της Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης μειώνεται από τα €8.000 σήμερα, σε €7.000.
Η ετήσια χρέωση των εισηγμένων εταιριών της Εναλλακτικής Αγοράς μειώνεται από τα €4.000 σήμερα, σε €3.000 (για τις εταιρείες με κεφαλαιοποίηση μέχρι €20 εκ.), από τα €6.000 σήμερα, σε €5.000 (για τις εταιρείες με κεφαλαιοποίηση από €20 εκ. μέχρι €40 εκ.) και από τα €8.000 σήμερα, σε €7.000 (για τις εταιρείες με κεφαλαιοποίηση από €40 εκ. και πάνω).
Παράλληλα, προωθείται η εναρμόνιση του ωραρίου συναλλαγών της Μεσαίας και της Μικρής Κεφαλαιοποίησης με αυτό της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.
Μειώσεις Χρεώσεων προς τις Χρηματιστηριακές Εταιρείες και τους Θεματοφύλακες
Το κόστος των Ειδικών Διαπραγματευτών για τις συναλλαγές και την εκκαθάρισή μετοχών που δεν συμπεριλαμβάνονται στον δείκτη FTSE/ATHEX-20, μειώνεται από 75% ως και 100%, ανάλογα με την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της ειδικής διαπραγμάτευσης. Ταυτόχρονα, μειώνεται το κόστος μεταβίβασης αξιών από τους Ειδικούς Διαπραγματευτές (και τους λοιπούς επενδυτές) προς τους εκδότες των ETFs.
Παρέχονται σημαντικές εκπτώσεις (που φτάνουν ως και το 90%) στις προμήθειες που καταβάλουν τα μέλη της Αγοράς Παραγώγων στην ΕΧΑΕ.
Παρέχονται ακόμη στα Μέλη εκπτώσεις για τη χρήση των νέων υπηρεσιών πρόσβασης στις ξένες αγορές:
για την προσέλκυση πελατών στις νέες υπηρεσίες Διαβίβασης / Εκτέλεσης Εντολών (υπηρεσίες Xorder & Xsettle) σε αναπτυγμένες ξένες αγορές μέσω του ΧΝΕΤ.
για την προσέλκυση νέων χειριστών ΣΑΤ στις νέες παρεχόμενες υπηρεσίες διακανονισμού συναλλαγών και θεματοφυλακής επί ξένων τίτλων (υπηρεσίες investor CSD).
για την προσέλκυση επενδυτών στις νέες υπηρεσίες Inbroker / Inbroker Plus για την παρακολούθηση τιμών και τη διαβίβαση εντολών στις υποστηριζόμενες ξένες αγορές.


Ανέστης Ντόκας

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης