Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τον Σεπτέμβριο η επόμενη 6μηνη αναθεώρηση του ΧΑ από τον FTSE Group

tags :
Τον Σεπτέμβριο η επόμενη 6μηνη αναθεώρηση του ΧΑ από τον FTSE Group
Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα κριθεί από τον παγκόσμιο πάροχο δεικτών Ftse Group η αξιολόγηση του Ελληνικού χρηματιστηρίου που παραμένει μέχρι σήμερα στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών (developed market).

Το 2009 λόγω της διεθνούς ύφεσης ο αγγλικός οίκος ανέστειλε τις ετήσιες αναθεωρήσεις του για τα διεθνή χρηματιστήρια. Φέτος οι αναθεωρήσεις θα πραγματοποιηθούν για το σύνολο των αγορών. Τα στελέχη της ΕΧΑΕ εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι το ΧΑ θα παραμείνει στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών και δεν θα κινδυνεύσει να υποβαθμιστεί σε «προηγμένη αναδυόμενη» (advanced emerging).
Συνολικά 21 κριτήρια κατάταξης περιλαμβάνει η αξιολόγηση του οικου Ftse Group. Τα κριτήρια είναι τα εξής: δανεισμός μετοχών-τίτλων, ύπαρξη ομαδικών κωδικών για τους ξένους επενδυτές(omnibus account), ανοικτές πωλήσεις (short selling), συναλλαγές εκτός χρηματιστηρίου, ρευστότητα αγοράς, ύπαρξη Επ. Κεφαλαιαγοράς, μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων μειοψηφίας, ίση μεταχείριση ξένων και τοπικών επενδυτών, δυνατότητα επαναπατρισμού ξένων κεφαλαίων, καλή οργάνωση και ανάπτυξη της αγοράς μετοχών, καλή οργάνωση και ανάπτυξη της αγοράς συναλλάγματος, υιοθέτηση απλών διαδικασιών για τους ξένους επενδυτές, μη ύπαρξη συχνών φαινομένων συναλλαγών που δεν μπορούν να εκκαθαρισθούν, αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών θεματοφυλακής, εκκαθάριση των συναλλαγών στο Τ+3, διευκολύνσεις στην εκκαθάριση, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες από τις αχεπευ, λογικό και ανταγωνιστικό κόστος συναλλαγών, ύπαρξη αποτελεσματικού ηλεκτρονικού συστήματος συναλλαγών, διαφάνεια στο βάθος της αγοράς των μετοχών και ύπαρξη ανεπτυγμένης αγοράς παραγώγων.
Ένα από τα βασικά κριτήρια που αναφέραμε και θα είναι σημείο αναφοράς γα τον οίκο Ftse Group είναι η ρευστότητα της αγοράς η οποία παρουσιάζεται αποδυναμωμένη το τελευταίο 9μηνο εξαιτίας του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της ελληνικής οικονομίας.
Να υπενθυμίσουμε ότι οι ξένοι επενδυτές τελευταία φορά που εγκατέλειψαν μαζικά το ελληνικό Χρηματιστήριο ήταν το τελευταίο τρίμηνο του 2008, όταν κορυφώθηκε η διεθνής επιβράδυνση των οικονομιών ρευστοποιώντας για ολόκληρο τον χρόνο, μετοχές συνολικής αξίας 3,5 δισ. ευρώ στο Ελληνικό χρηματιστήριο..
Η απουσία κεφαλαίων στο Χ.Α. έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο βάθος της αγοράς και γιʼ αυτό το λόγο μέσα στο 2009 , η διοίκηση του Χ.Α. εσπευσμένως προχώρησε στην κατάργηση του κριτηρίου εμπορευσιμότητας, διατηρώντας ωστόσο τα κριτήρια της διασποράς και της κεφαλαιοποίησης. Η κατάργηση του κριτηρίου εμπορευσιμότητας υπαγορεύθηκε από την καθίζηση των συναλλαγών που βάζουν σε κίνδυνο αρκετές μετοχές να υποβιβαστούν σε χαμηλότερες κατηγορίες και να θολώσει ακόμη περισσότερο η εικόνα της αγοράς απέναντι στα ξένα χαρτοφυλάκια που παρακολουθούν πλέον πολύ συγκεκριμένες μετοχές του Ftse 20.

Ανέστης Ντόκας

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης