Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το πραξικόπημα της Goldman Sachs που απέτυχε στις ΗΠΑ... θριαμβεύει στην Ευρώπη - Ένας μόνιμος και αμετάκλητος μηχανισμός διάσωσης τραπεζών, τα βάρη του οποίου επωμίζονται οι φορολογούμενοι...

Το πραξικόπημα της Goldman Sachs που απέτυχε στις ΗΠΑ... θριαμβεύει στην Ευρώπη - Ένας μόνιμος και αμετάκλητος μηχανισμός διάσωσης τραπεζών, τα βάρη του οποίου επωμίζονται οι φορολογούμενοι...
Ήταν Σεπτέμβριος του 2008, όταν ο Henry Paulson, τότε υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και πρώην CEO της Goldman Sachs, επιχείρησε να αποσπάσει από το αμερικανικό Κογκρέσο ποσό ύψους 700 δισ. δολ για τη διάσωση αμερικανικών τραπεζών.
Αλλά για να το κατορθώσει αυτό, έπρεπε να πέσει στα γόνατα, να παρακαλέσει και να προτάξει τον κίνδυνο για πλήρη κατάρρευση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.  Ο λόγος για το γνωστό πρόγραμμα Troubled Asset Relief Program (TARP), το οποίο αν και το Κογκρέσο το απέρριψε, τελικά αποδέχθηκε την ανανεωμένη "έκδοσή" του, επί υπουργίας στο Οικονομικών του Τ. Geithner.
Λίγα χρόνια αργότερα, το 2011, ο διοικητής της ΕΚT, M. Draghi, πρώην αντιπρόεδρος της Goldman Sachs Ευρώπης, ενέκρινε τη σύσταση μηχανισμού στήριξης ύψους 500 δισ. ευρώ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, χωρίς να λάβει την άδεια κανενός. Και ήταν τον Ιανουάριο του 2012, όταν εν μία νυκτί ελήφθησαν οι αποφάσεις για τη σύσταση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM) της Ευρωζώνης, τα βάρη του οποίου επωμίζονται οι ομολογιούχοι.
"Το πραξικόπημα των τραπεζιτών θριαμβεύει στην Ευρώπη, χωρίς μάλιστα να απαιτηθεί η παραμικρή μάχη", σχολιάζει μερίδα αναλυτών. Κατά αυτούς, τον ESM χαιρετίζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι πιστωτές τους και οι αγορές οι ίδιες, καθώς σημαίνει πως οι επενδυτές θα συνεχίσουν να αγοράσουν ευρωπαϊκό κρατικό χρέος.

Η "σκοτεινή" πλευρά του ESM
Eκ των βασικών παραμέτρων που αφορούν στη σύσταση του μηχανισμού, προσοχής χρήζουν οι εξής:
- Τα μέλη του ESM αμετάκλητα καλούνται να καταβάλλουν ότι ποσό τους ζητηθεί. Και μάλιστα σε διάστημα 7 ημερών. "Εάν ο ESM χρειάζεται χρήματα, πρέπει σε 7 ημέρες τα κράτη μέλη να τα καταβάλλουν".
- Οι αρχές έχουν τη δικαιοδοσία να μεταβάλλουν το ποσό των κεφαλαίων που απαιτείται για τη χρηματοδότηση του ESM.
- O ESM έχει ασυλία από κάθε μορφής δικαστική διαδικασία.
- Ο ESM έχει ασυλία από κάθε μορφής έρευνα, επίταξη, κατάσχεση, απαλλοτρίωση.
"Δεν υπάρχουν νόμοι που διέπουν τη σύσταση του ESM; Οι κυβερνήσεις δεν έχουν καμία δικαιοδοσία εναντίον του; Αυτό είναι το μέλλον που οραματίζονται για την Ευρώπη;..." διερωτώνται οι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης