Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τα επενδυτικά σχέδια των εισηγμένων για το 2011 ζητούν να μάθουν οι ξένοι επενδυτές

tags :
Τα επενδυτικά σχέδια των εισηγμένων για το 2011 ζητούν να μάθουν οι ξένοι επενδυτές
Βελτιώνεται το κλίμα επικοινωνίας των εισηγμένων με τα ξένα funds μετά το «παγωμένο» α' εξάμηνο του 2010 καθώς οι ξένοι επενδυτές ζητούν αυτή την εποχή να πληροφορηθούν από τις εισηγμένες με κεφαλαιοποίηση άνω των 500 εκατ. ευρώ, ποιά σχέδια ετοιμάζουν για το 2011 αφού θεωρούν ότι οι καλές επιχειρήσεις πρέπει να έχουν ήδη έτοιμο το πλάνο εξόδου από την ύφεση που έχει ενσκήψει στην ελληνική οικονομία.

Μέχρι και τα τέλη Ιουνίου με την Ελλάδα να παραμένει για 7 μήνες στο στόχαστρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης, με τη γκρίζα δημοσιονομική της εικόνα να προσφέρεται για δημοσιεύματα ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, οι Έλληνες επιχειρηματίες είχαν μονίμως θέση απολογητή για την εταιρία τους και την χώρα μας.
«Απολογούμασταν για την κακή δημοσιονομική εικόνα της Ελλάδας» λένε στο www.bankingnews.gr εκπρόσωποι εισηγμένων εταιριών της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς στις παρουσιάσεις (road shows) που έχουν γίνει μέχρι και τέλη Ιουνίου με αφορμή τις προοπτικές των επιχειρήσεων, το ενδιαφέρον των ξένων αναλυτών στρέφονταν  αποκλειστικά στο τρόπο αντίδρασης της Ελληνικής οικονομίας.
Αρκετοί Έλληνες επιχειρηματίες βρίσκονταν σε δυσάρεστη θέση στις επαφές που έχουν με συναδέλφους τους στο εξωτερικό, αφού οι ερωτήσεις που δέχονταν είναι καταιγιστικές και η απορία όλων είναι ποιά μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση για να πείσει τις αγορές ότι η Ελλάδα θα μειώσει έλλειμμα και χρέος. Εξάλλου τα περισσότερα ξένα επενδυτικά σχήματα που μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου 2009 αναζητούσαν ελληνικές εισηγμένες με χαμηλό δανεισμό, υψηλό δείκτη εξωστρέφειας και σταθερές ταμειακές ροές, έχουν ήδη ρευστοποιήσει πάνω από 1 δισ. ευρώ ελληνικές μετοχές κατά το πρώτο ήμισυ του 2010.
Έχουν ουσιαστικά εγκαταλείψει την παρακολούθηση των δεικτών των εισηγμένων και είναι αφοσιωμένοι στις καθημερινές εξελίξεις των μακροοικονομικών δεικτών της χώρας μας. Η εικόνα από τις αρχές Ιουλίου έχει βελτιωθεί καθώς τα πρώτα δειλά δείγματα της δημοσιονομικής βελτίωσης είναι εμφανής.
Όπως εξηγούν στο www.bankingnews.gr στελέχη της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς είναι  πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς πότε θα αποκλιμακωθεί ο στροβιλισμός της  Ελληνικής οικονομίας. Μάλλον όταν αποδείξει το κράτος ότι μπορεί να εκτελέσει επακριβώς  το Μνημόνιο Σταθερότητας, την ικανότητα του οποίου αμφισβητούν οι αγορές. Επίσης η αγορά αναμένει να δει τις επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία ώστε να μπορέσει να αποτιμήσει τις μετοχές. Αυτή τη χρονική στιγμή οι περισσότερες εισηγμένες παρουσιάζουν μεγάλη εσωστρέφεια στις κινήσεις τους αφού τους ενδιαφέρει να ανταποκρίνονται στις μηνιαίες οικονομικές τους υποχρεώσεις για να διατηρήσουν τα μερίδια αγοράς τους αλλά και τα περιθώρια κέρδους τους προκειμένου να παραμείνουν σε θετική πορεία ανάπτυξης.
Έχουν παγώσει τα όποια επενδυτικά προγράμματα που απαιτούν κεφάλαια κίνησης καθώς ο υψηλός δανεισμός είναι αποτρεπτικός σε τέτοιες περιόδους ύφεσης. Οι ξένοι επενδυτές συμβουλεύουν τις εισηγμένες του Ftse 20 να σκέφτονται την επόμενη μέρα μετά την κρίση στην Ελλάδα.
Όποια επιχείρηση δεν έχει ετοιμάσει το σχέδιο εξόδου θα συναντήσει σοβαρά προβλήματα καθώς νέα σχήματα θα γεννηθούν και οι γίγαντες θα γίνουν νάνοι όπως είχε πεί πρόσφατα ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νίκος Καραμούζης, καθώς η επιχειρηματική εικόνα στην μετά κρίση Ελλάδα θα είναι τελείως διαφορετική απ ότι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.


Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης