Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αλλάζει από το 2013 ο καθορισμός των αμοιβών στα στελέχη των εισηγμένων θα καθορίζονται αναλόγως... εάν η εταιρεία είναι κερδοφόρα ή ζημιογόνα

Αλλάζει από το 2013 ο καθορισμός των αμοιβών στα στελέχη των εισηγμένων θα καθορίζονται αναλόγως... εάν η εταιρεία είναι κερδοφόρα ή ζημιογόνα
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ειδικότερα στις εισηγμένες, ο καθορισμός των αμοιβών για τα μέλη των δ.σ. θα είναι ανάλογος των οικονομικών αποτελεσμάτων της εκάστοτε εισηγμένης.
Με αφορμή την πρώτη ανασκόπηση του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΚΕΔ) που προγραμματίζεται για το πρώτο εξάμηνο  του 2013, οι  αμοιβές για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο μιας εισηγμένης θα είναι πλέον σε συνάρτηση με την πορεία της επιχείρησης.
Είναι σίγουρα ανήθικο να υπάρχουν υψηλές αμοιβές μελών σε δ.σ εισηγμένων που έχουν βυθιστεί σε ζημιές την τελευταία πενταετία όσο διαρκεί η εγχώρια ύφεση. Πιο συγκεκριμένα από το 2013 η έκθεση αμοιβών που θα υποβάλλεται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από κάθε εισηγμένη θα πρέπει μεταξύ άλλων να περιλαμβάνει: τη συνολική αμοιβή που καταβλήθηκε σε κάθε μέλος του Δ.Σ. για τις υπηρεσίες του στην εταιρεία και σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις, αναλυμένη σε μισθό, μπόνους και αποζημιώσεις εξόδου από την υπηρεσία, καθώς και περιγραφή του είδους και του ποσού άλλων αποζημιώσεων ή επιδομάτων που χορηγήθηκαν, καθώς και ο αριθμός των μετοχών και των δικαιωμάτων προαίρεσης επί μετοχών (stock options)».
Το 2011 τα 2/3 των εισηγμένων επέλεξαν να υιοθετήσουν τον ΚΕΔ. Ωστόσο, μόλις 1 στις 5 εισηγμένες έχουν προχωρήσει στη σύσταση Επιτροπής Αμοιβών, προκειμένου η διαδικασία καθορισμού των αμοιβών να χαρακτηρίζεται από αντικειμενικότητα, διαφάνεια και επαγγελματισμό.
Οπως προκύπτει από τη σχετική έρευνα της Grant Thornton για τη διετία
2010-2011 την καλύτερη εικόνα εμφάνισαν οι εισηγμένες που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους ικανοποιητικό αριθμό ξένων επενδυτών, ενώ σε χειρότερη κατάσταση είναι οι εισηγμένες που ελέγχονται από το ελληνικό Δημόσιο (ΔΕΚΟ) αλλά και οι εταιρείες που δεν διαθέτουν ξένα χαρτοφυλάκια. Σύμφωνα με τον πρώτο πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Καθηγητή Σταύρο Θωμαδάκη και τη δεκαπενταετή εμπειρία του με την εταιρική διακυβέρνηση, έχει αναφέρει ότι η αρχή του «συμμορφώσου ή εξήγησε» (comply or explain) δεν είναι απόλυτα εφαρμόσιμη στις εταιρείες, όπως δεν μπορεί να ισχύσει παραδείγματος χάρη για τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα. Σύμφωνα με τον κ. Θωμαδάκη οι Αγγλοσάξονες λόγω ιδιοσυγκρασίας θα ρέπουν περισσότερο στη «συμμόρφωση», ενώ οι Ελληνες περισσότερο στην «εξήγηση».

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης