Tα νέα περιοριστικά μέτρα και τοπικά lockdown λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα αυξάνουν τις ανησυχίες και την αβεβαιότητα των επενδυτών
Tα νέα περιοριστικά μέτρα και τοπικά lockdown λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα αυξάνουν τις ανησυχίες και την αβεβαιότητα των επενδυτών ενώ μειώνονται οι προσδοκίες για την επιστροφή στην κανονικότητα
Αναλυτικά στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Εθνική -7,4% και Εurobank -7,37% και ακολούθησαν Alpha Bank -5,99% πλησίον στο 1 ευρώ την τιμή της πρόσφατης ΑΜΚ και Πειραιώς -4,62%.
Ταυτόχρονα, ισχυρές πιέσεις ασκούνται και διέθνή χρηματιστήρια με τον δείκτη Dax στη Γερμανία στο -3%, τον δείκτη FTSE MIB στο Μιλάνο στο -3,7% και τον Dow Jones στην Wall Street στο -12,2%.
Το ελληνικό χρηματιστήριο το τελευταίο διάστημα έχει καθηλωθεί, σχεδόν 4 μήνες παραμένει περίπου στάσιμο, με την συσσώρευση διαρκείας να συνεχίζεται.
Τα θετικά νέα, αυξήσεις κεφαλαίου τραπεζών, Ταμείο Ανάκαμψης προεξοφλήθηκαν και το ελληνικό χρηματιστήριο άρχισε να αξιολογεί τα μαύρα σύννεφα που άρχισαν να εμφανίζονται με την μετάλλαξη Delta, τον κορωνοιό και βεβαίως την περιορισμένη επενδυτική ορατότητα.
Το βασικό σενάριο για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ότι θα βρεθεί στην ζώνη των 820 με 800 μονάδων το προσεχές διάστημα.
Οι 820 με 800 μονάδες είναι απόρροια όχι μόνο της μετάλλαξης Delta αλλά και ευρύτερων ζητημάτων όπως υπερτιμημένες αγορές.
Η διάσπαση των 820 - 820 μονάδων στο δυσμενές σενάριο θα οδηγήσει αρχικά στις 780 μονάδες και στις 750 με 720 μονάδες εάν επιβληθεί καθολικό lockdown στην Ελλάδα.
Οι επενδυτές να προσέξουν και να διατηρούν υψηλή ρευστότητα, όσο θα υποχωρεί το χρηματιστήριο τόσο θα αυξάνονται και οι ευκαιρίες για επενδύσεις σε καλές τιμές με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Χωρίς εκπλήξεις η αναβάθμιση της Fitch
Η απόφαση της Fitch την Παρασκευή 16/7 αργά το βράδυ δεν περιλάμβανε εκπλήξεις παρά τις πολιτικές πιέσεις που είχαν ασκηθεί, επιβεβαιώνοντας την Ελλάδα σε BB με σταθερό το outlook
Οι βασικοί λόγοι που δεν προχώρησε σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας αντικατοπτρίζουν την αδύναμη αναπτυξιακή της δυναμική σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στον τραπεζικό τομέα, το υψηλό χρέος της κυβέρνησης και το καθαρό εξωτερικό χρέος ενώ η σταθερή προοπτική αντικατοπτρίζει τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, μετά το σοβαρό σοκ που προκάλεσε η πανδημική κρίση του κορωνοϊού, παρά τους σημαντικούς κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές.
JP Morgan: Η σύγκριση των 4 ελληνικών τραπεζών σε ποιότητα ενεργητικού και κεφάλαια
Με αφορμή την επαναφορά της σύστασης neutral, δηλαδή της ουδετερότητας, για την Alpha Bank μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της τράπεζας 0,8 δισ. ευρώ και την έναρξη του νέου προγράμματος μείωσης του κινδύνου στον ισολογισμό, η JP Morgan προχωρά και σε μια σύγκριση μεταξύ των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, στα μείζονα ζητήματα της ποιότητας του ενεργητικού και των κεφαλαίων.
Όπως διαπιστώνει, η Eurobank σαφώς και προηγείται στη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) το 2021, αλλά οι υπόλοιπες τρεις θα επιτύχουν άμεση προσαρμογή στα επίπεδά της από το 2022.
Τα υψηλότερα κεφάλαια αναμένεται να τα έχει η Εθνική, με την Πειραιώς να έχει τα χαμηλότερα.
Ειδικότερα, όσο αφορά την Alpha Bank, η προοπτική μείωσης των NPEs, βελτιώνεται σημαντικά και θα χρησιμεύσουν για την ευθυγράμμιση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες τους επόμενους 18-24 μήνες.
Ωστόσο, σε ορίζοντα 3-6 μηνών, οι επενδυτικές περιπτώσεις της Εθνικής και της Πειραιώς είναι καλύτερες, με τις συστάσεις να είναι overweight, ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς.
Ισχυρές πιέσεις στα μη τραπεζικά blue chips
Στα μη τραπεζικά blue chips, καταγράφηκαν ισχυρές πιέσεις, με την μεγαλύτερη πτώση Viohalco -6,85%, Τέρνα Ενεργειακή -5,97%, Lamda -4,82%, Ελλάκτωρ -4,61%....
Σημειώνεται πως σήμερα κατοχυρώνουν δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,47 ευρώ ανά μετοχή οι κάτοχοι μετοχών της Jumbo και αύριο η μετοχή θα διαπραγματεύεται χωρίς το σχετικό δικαίωμα.
Βελτίωση στην ελληνική αγορά ομολόγων
Συνεχίζεται η βελτίωση στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα στην Ευρωζώνη, με τους επενδυτές να αναζητούν την ασφάλεια της αγοράς σταθερού εισοδήματος καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες από την ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Delta
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της Πέμπτης 22 Ιουλίου της ΕΚΤ αναφορικά με την νομισματική της πολιτική.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο προέδρος της Federal Reserve Jerome Powell ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας επανέλαβε το μήνυμα, ότι ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά και πιθανότατα θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο τους επόμενους μήνες, πριν υποχωρήσει και εξέφρασε την εκτίμηση πως οι πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία είναι παροδικές και θα εξασθενήσουν, ενώ έστειλε και σήμα ότι η Fed δεν θα προχωρήσει σύντομα σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,67% και το ιταλικό 10ετές στο 0,69% και με το μεταξύ τους spread στις -2 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 71 μονάδες ή 0,71% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,23% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,23%.
Περί τις 14:45 με sell off στις τράπεζες, με Eurobank -9,45%, Alpha Bank -8,57%... και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -7,94%.
Περί τις 16:30 οι τραπεζικές πιέσεις επεκτάθηκαν και στα μη τραπεζικά blue chips, με Aegean -7,69%, αλλά και οι δεικτοβαρείς ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ πλησίον του -4% και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -4,24%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με ισχυρή πτώση -3,88% στις 833 μονάδες έχοντας υψηλό στις 864,78 μονάδες και χαμηλό 830,07 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 85 εκατ. ευρώ, ο όγκος 48 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 39 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1 εκατ. ευρώ και όγκου 91 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η ΔΕΗ διακίνησε 30 χιλ. τεμάχια 254 χιλ. ευρώ, η Jumbo 30 χιλ. τεμάχια αξίας 400 χιλ. ευρώ, η Motor Oil 17,4 χιλ. τεμάχια αξίας 231 χιλ. ευρώ και η EPSILON NET 13,5 χιλ. τεμάχια αξίας 117 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 833 μονάδες, διασπώντας την στήριξη των 850 μονάδων και ακολουθούν οι 820 και οι 800 μονάδες.
Η διάσπαση της ζώνης των 820 - 800 μονάδων θα οδηγήσει αρχικά στις 780 μονάδες και σε ένα δυσμενές σενάριο με ένα καθολικό lockdown στις 750 και 720 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 885 και ακολουθούν οι 895 και οι 900 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 503 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 520 μονάδων ενώ διατήρησε την βασική στήριξη των 500 μονάδων .
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 550 μονάδες και ακολουθούν οι 560, 580 και οι 600 μονάδες.
Στις 30 Ιουλίου 2021, αργά το βράδυ της Παρασκευής η ΕΚΤ ανακοινώνονται τα stress tests για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Στις 30 Ιουλίου 2021, αργά το βράδυ της Παρασκευής η ΕΚΤ και ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών μαζί με την EBA την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή θα ανακοινώσουν τα stress tests για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, στα οποία συμμετέχουν και οι 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες, Εθνική, Eurobank, Alpha bank και Πειραιώς.
To bankingnews (ΒΝ) παρουσιάζει στα δύο βασικά σενάρια τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών οι οποίες παιρνούν όλες τα stress tests, δεν θα αντιμετωπίσουν κεφαλαιακό πρόβλημα.
Με βάση το δυσμενές σενάριο με όρους fully loaded πλήρους εφαρμογής της Βασιλείας ΙΙΙ και των IFRs 9, η σειρά κατάταξης των τραπεζών είναι πρώτη η Eurobank και ακολουθούν Εθνική τράπεζα, Alpha bank και Πειραιώς
Με βάση το δυσμενές σενάριο με όρους συνολικών κεφαλαίων η σειρά κατάταξης των τραπεζών θα είναι η εξής πρώτη η Alpha bankκαι ακολουθούν Eurobank, Εθνική τράπεζα και Πειραιώς.
Πρακτικά λοιπόν σε δύο βασικά δυσμενή σενάρια, καθώς αυτά ενδιαφέρουν και εκεί θα επικεντρωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον, η Eurobank και η Alpha bank σημειώνουν πρωτιές.
Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι περνούν τα stress tests όλες οι ελληνικές τράπεζες και αυτό έρχεται να αποδείξει τόσο την σημασία του Ηρακλή 1 και Ηρακλή 2 όσο και των παρεμβάσεων σε κεφάλαια που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα.
Σήμερα 19/7 οι ανακοινώσεις της Εθνικής για τον πλειοδότη της τιτλοποίησης Frontier
Σήμερα 19 Ιουλίου 2021 σε ειδική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που ξεκινάει στις 15:00 το μεσημέρι, η Εθνική Τράπεζα θα ανακοινώσει τον πλειοδότη για την τιτλοποίηση Frontier περίπου 6 δισεκ. ευρώ κυρίως προβληματικών στεγαστικών δανείων.
Στο bankingnews κατέληξαν ορισμένα μέρη από την παρουσίαση περίπου 38 σελίδων που πραγματοποίησε η διοίκηση Μυλωνά στο προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο.
Η παρουσίαση η οποία δόθηκε στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, σε συνεργασία με την Morgan Stanley παρουσιάζει το βασικό περίγραμμα του Frontier τα, 5,7 δισεκ. Groos book value, τα 3 δισεκ. senior bond που θα εκδοθεί και θα ενταχθεί στον Ηρακλή 2, τα 500 εκατ mezzanine και τα 2,1 δισεκ. senior μηδενικής αξίας…
Όμως αυτό που προφανώς είχε σημασία ήταν οι 4 δεσμευτικές προτάσεις που υποβλήθηκαν από την Intrum, Cepal, doValue, Bain Capital και Fortress και από την Gualco.
Πρωτίστως η αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί μάλλον δια περιφοράς, δηλαδή τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα ενημερώσουν την διοίκηση για την τελική τους εισήγηση.
Στην παρουσίαση αναφερόταν αναλυτικά και διεξοδικά κάθε πρόταση, το τίμημα και κυρίως οι παράμετροι.
Να τονιστεί ότι η Εθνική τράπεζα δεν έχει θέσει πλαίσιο, οπότε κάθε δεσμευτική προσφορά είναι αισθητά διαφοροποιημένη η μια σε σχέση με την άλλη, οπότε και η σύγκριση είναι ανομοιογενής.
Το ενδιαφέρον ωστόσο είναι ότι στην παρουσίαση έμμεσα φωτογραφίζονται οι δύο καλύτερες προσφορές και με όρους τιμήματος, όσο και με βάση τους επιμέρους όρους.
Η διοίκηση Παύλου Μυλωνά έχει πάρει την απόφαση της αλλά αναμένει και τις εισηγήσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι και η Morgan Stanley έχει ξεχωρίσει τις δύο καλύτερες προσφορές από τις 4 συνολικά.
Η Εθνική τράπεζα πέραν από το τίμημα, και τους όρους θα αξιολογήσει και με ποια εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων ταιριάζει περισσότερο ως φιλοσοφία… και αυτός ο παράγοντας θα προσμετρήσει.
Για την Εθνική είναι ένα καλό deal γιατί θα πάρει ένα τίμημα πέριξ των 165 εκατ ευρώ και το κυριότερο είναι κεφαλαιακά ουδέτερο, θα έχει μηδενική επίδραση στα αποτελέσματα και στα κεφάλαια.
Πρόκειται για ένα καλό deal για την Εθνική τράπεζα.
Η επικαιρότητα
Στην Ελλάδα, μετά τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στη Μύκονο και με την επιδημία του κορωνοϊού να είναι σε πλήρη έξαρση, ιδιαίτερα σε Κυκλάδες και Κρήτη, στο τραπέζι παραμένει το ενδεχόμενο επιβολής νέων περιορισμών και τοπικών lockdown και σε άλλα νησιά.
Με τους ρυθμούς των εμβολιασμών να έχουν μειωθεί, και με την τουριστική σεζόν να είναι σε πλήρη εξέλιξη, οι ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη να γίνονται εντατικοί και αυστηροί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων και των όσων προβλέπονται στις επιχειρήσεις σχετικά με τους εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους πολίτες.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως αν τα κρούσματα εξακολουθήσουν να είναι σε εκθετική αύξηση και τα επόμενα 24ωρα τότε είναι πολύ πιθανό να ληφθούν αντίστοιχα μέτρα και σε άλλα νησιά, όπως συνέβη και στη Μύκονο.
Κύριο μέλημα της κυβέρνησης παραμένει στο να διατηρηθεί υπό έλεγχο η εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει η εικόνα της χώρας και να μη μειωθούν οι τουριστικές ροές στο ούτως ή άλλως προβληματικό φετινό καλοκαίρι.
Παράλληλα το βλέμμα παραμένει στην επιτάχυνση των εμβολιασμών, μια και οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα ασφαλές τείχος ανοσίας πριν έρθει το φθινόπωρο, όταν και αναμένεται να γίνει ακόμα πιο δύσκολη η κατάσταση λόγω του ανοίγματος των σχολείων και της αλλαγής των καιρικών συνθηκών.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 457.312 ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.850 θάνατοι.
Απώλειες στις ασιατικές αγορές
Στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα μίας εβδομάδας έκλεισαν τα χρηματιστήρια της Ασίας, με την αύξηση του πληθωρισμού και την απειλή της έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, να διαμορφώνουν το αρνητικό κλίμα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες -1,25%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,01%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -2,23% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -1%.
Τριγμοί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Τριγμούς προκαλεί στα διεθνή χρηματιστήρια η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού λόγω της πολύ μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα.
Μεγάλο πλήγμα δέχεται ο τουρισμός στην Ευρώπη, με τα τοπικά lockdown να επιστρέφουν.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο προχωρά σήμερα 19/7 στην άρση των περιοριστικών μέτρων, παρά την έξαρση των κρουσμάτων και τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -3%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -3%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -3,7%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -2,8% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο -2,6%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -2,2%, ο S&P 500 στο -1,9%, ο Nasdaq στο -1,5% και το ETF GREC στο -4,06% ( 25,76 δολ. ) .
Sell off στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές - Πλησίον στην τιμή της ΑΜΚ η Alpha Bank στο 1 ευρώ
Sell off καταγράφηκε στις τράπεζες με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα και με την Alpha Bank με τον μεγαλύτερο όγκο και πλησίον στην τιμή του 1 ευρώ της πρόσφατης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,1390 ευρώ, με πτώση -7,4% με όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,96 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,02 ευρώ, με πτώση -5,99% με όγκο 122,28 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,39 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,32 ευρώ, με πτώση -4,62% με όγκο 4,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,65 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7568 ευρώ, με πτώση -7,37% με όγκο 9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,8 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0450 ευρώ, με πτώση -2,79% και κεφαλαιοποίηση 466 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1480 ευρώ, με πτώση -4,27% με όγκο 568 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 68 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,80 ευρώ, με την πτώση -1,33% και κεφαλαιοποίηση 294 εκατ. ευρώ.
Ισχυρές πιέσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές
Ισχυρή πτώση καταγράφηκε και στο σύνολο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Viohalco -6,85%, Τέρνα Ενεργειακή -5,97%, Lamda -4,82%, Ελλάκτωρ -4,61%...
H Coca Cola έκλεισε στα 29,58 ευρώ, με πτώση -2,92% και κεφαλαιοποίηση στα 10,96 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,4150 ευρώ, με πτώση -1,67% και αποτίμηση 6,58 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,50 ευρώ, με πτώση -3,63% και αποτίμηση 1,97 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,50 ευρώ, με πτώση -2,72% και κεφαλαιοποίηση 580 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,10 ευρώ, με πτώση -3,65% και αποτίμηση 3,79 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 15,34 ευρώ, με πτώση -1,79% και κεφαλαιοποίηση 1,2 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,64 ευρώ, με πτώση -3,09% και κεφαλαιοποίηση 1,72 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 12,98 ευρώ, με πτώση -3,64% και κεφαλαιοποίηση 1,44 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 13,75 ευρώ, με πτώση -4,11% και κεφαλαιοποίηση 1,96 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,50 υρώ, με πτώση -1,46% και κεφαλαιοποίηση 1,84 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,50 ευρώ, με πτώση -2,6% και κεφαλαιοποίηση 799 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,8340 ευρώ, με πτώση -4,18% και κεφαλαιοποίηση 688 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0242 ευρώ, με πτώση -7,63% και κεφαλαιοποίηση 23 εκατ. ευρώ.
Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,67% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας -2 μονάδες βάσης
Βελτίωση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στις υπόλοιπες αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές να αναζητούν την ασφάλεια της αγοράς σταθερού εισοδήματος καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες από την ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Delta
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της Πέμπτης 22 Ιουλίου της ΕΚΤ αναφορικά με την νομισματική της πολιτική.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο προέδρος της Federal Reserve Jerome Powell ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας επανέλαβε το μήνυμα, ότι ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά και πιθανότατα θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο τους επόμενους μήνες, πριν υποχωρήσει και εξέφρασε την εκτίμηση πως οι πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία είναι παροδικές και θα εξασθενήσουν, ενώ έστειλε και σήμα ότι η Fed δεν θα προχωρήσει σύντομα σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,67% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,69%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,67% με το αμερικανικό 10ετές 1,22% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -2 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 43 μονάδες βάσης…
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 105,55 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,24%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,41 μονάδες βάσης και απόδοση -0,26%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,29 μονάδες βάσης και απόδοση -0,13% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο -0,15%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 12 Φεβρουαρίου του 2026 έχει μέση τιμή 98,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 0,17%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,54 μονάδες βάσης και απόδοση 0,02% με το ιστορικό χαμηλό 0,00% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
To νέο 7ετές λήξης 23 Ιουλίου 2026 έχει μέση τιμή 108,12 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,52 μονάδες βάσης και απόδοση 0,61% με απόδοση αγοράς 0,64% και απόδοση πώλησης 0,59%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,95 μονάδες βάσης και απόδοση 0,83% με απόδοση αγοράς 0,85% και απόδοση πώλησης 0,81%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 104,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,96% με απόδοση αγοράς 0,97% και απόδοση πώλησης 0,95%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση απόδοση 0,65% με απόδοση αγοράς 0,67% με απόδοση πώλησης 0,66%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 129,77 μονάδες βάσης και απόδοση 1,16%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 106,68 μονάδες βάσης και 1,34% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136,09 μονάδες βάσης και απόδοση 1,42%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 146,53 μονάδες βάσης και απόδοση 1,55%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το 30ετές ομόλογο λήξης 24/1/2052 έχει μέση τιμή 95,43 μονάδες βάσης και απόδοση 2,08%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 106 μονάδες βάσης από 103 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 71 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,71% ή 71 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Βελτίωση καταγράφεται στα ομόλογα των χωρών της Νοτίου Ευρώπης καθώς οι επενδυτές να αναζητούν την ασφάλεια της αγοράς σταθερού εισοδήματος καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες από την ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Delta
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της Πέμπτης 22 Ιουλίου της ΕΚΤ αναφορικά με την νομισματική της πολιτική.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell δεσμεύθηκε για «ισχυρή στήριξη» της οικονομίας έως ότου η ανάκαμψη ολοκληρωθεί και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η πρόσφατή ένταση των πληθωριστικών πιέσεων θα είναι παροδική.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 19 Ιουλίου του 2021 στο 0,70%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 19/7/2021 στο -0,39% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,01% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση +0,24% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,34% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,69% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,21%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών