Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με στηρίξεις από τον FTSE 25 αλλά ισχνό τζίρο, το ΧΑ +0,86% στις 898 μον. - Στο επίκεντρο ΔΕΗ και S&P στις 22/10

Με στηρίξεις από τον FTSE 25 αλλά ισχνό τζίρο, το ΧΑ +0,86% στις 898 μον. - Στο επίκεντρο ΔΕΗ και S&P στις 22/10
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 898 μονάδες, στο υψηλό της ημέρας αλλά δεν κατάφερε για μια ακόμη συνεδρίαση να διασπάσει το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων
(upd18) Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 898 μονάδες, στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες με ισχνό όμως τζίρο, με επίκεντρο τα κέρδη σε επιλεγμένες μετοχές του FTSE όπως Μυτιληναίο +3,02%, Τιτάν +1,74%,  ΔΕΗ +1,64% μετά και την σημερινή υπερψήφιση της ΑΜΚ ..
Oι τράπεζες ανέβασαν ταχύτητα την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, με τον Τραπεζικό Δείκτη να κλείνει στα υψηλά της ημέρας και στην πρώτη αντίσταση των 580 μονάδων με την Eurobank να ξεχωρίζει με κέρδη +1,6% στο υψηλό της ημέρας και καλύπτοντας το 35% του συνολικού όγκου της αγοράς και ακολούθησαν Εθνική +1,22%, Πειραιώς +0,55% και  Alpha Bank +0,49%.

Με κέρδη +5,15% έκλεισε η Attica Bank bank ενώ αύριο 20/10 ξεκινά προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές από την ισόποση μετατροπή των 16.541.878 warrants..
Οι μετοχές που θα προκύψουν θα είναι στην κυριότητα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο θα ελέγχει το 68,2% των μετοχών, το ΤΣΜΕΔΕ το 14,7% και ο ΕΦΚΑ το 10,3% ενώ το ποσοστό των υφιστάμενων μετόχων θα υποστεί σημαντική απίσχναση.
Στο επίκεντρο θα βρεθεί την Παρασκευή 22/10 η αξιολόγηση του Ελληνικού αξιόχρεου από την Standard and Poor’s που βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα με ΒΒ και θετικές προοπτικές και στις 19 Νοεμβρίου 2021 η Moody’s που βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα Ba3 με σταθερές προοπτικές.
Στις 11 Νοεμβρίου  αναμένεται η ανακοίνωση της MSCI για την αναδιάρθρωση του δείκτη Greece Standard όπου αναμένεται να ενταχθεί η ΔΕΗ και ίσως η Εθνική τράπεζα που πληροί τα περισσότερα κριτήρια πλην του free float της διασποράς μετοχών άπαξ και το 40,3% το κατέχει το ΤΧΣ ενώ πιθανολογείται η έξοδος της μετοχής της Jumbo.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 898 μονάδες, με βασικό σημείο αντίστασης το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων ενώ βασικό σημείο στήριξης παραμένουν οι 850 μονάδες (ΚΜΟ 200).
Στην Ελλάδα όμως τους τελευταίους 7 μήνες επικρατεί προβληματική στασιμότητα, οι τράπεζες δεν τραβάνε, η χρηματιστηριακή αγορά έχει νεκρώσει…
Η απουσία και η ανάληψη ρίσκου από τους επενδυτές είναι εμφανής καθώς επικρατεί η  ανησυχία ότι θα έρθει διόρθωση διεθνώς, ενώ διάφορα γεγονότα έχουν προβληματίσει, ενεργειακό κόστος, πληθωρισμός, αρχή του τέλους της ποσοτικής χαλάρωσης από τις κεντρικές τράπεζες, αρχής γενομένης από την FED και ακολούθως την ΕΚΤ.
Ωστόσο η διεθνής διόρθωση έχει αποτραπεί και αυτός είναι ο λόγος που η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δεν υποχώρησε προς τις 780 μονάδες εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Οκτωβρίου.

Υπερψηφίστηκε η ΑΜΚ της ΔΕΗ

Εγκρίθηκε με πλειοψηφία άνω του 99% η ΑΜΚ της ΔΕΗ κατά 750 εκατ. ευρώ (ποσό το οποίο δεν αποκλείεται να αυξηθεί σημαντικά όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία) ενώ υπογραμμίστηκε ότι η τρέχουσα συγκυρία αποτελεί ανεπανάληπτη ευκαιρία για την επιχείρηση προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.
Σχετικά δε με την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, αναφέρθηκε από τη διοίκηση της εταιρείας ότι με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται διαφανής και πλήρως ανταγωνιστική διαδικασία της τιμής της έκδοσης ενώ θα υπάρξει πρόνοια για προνομιακή συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων με τρόπο που θα διασφαλίζει τα παραπάνω πλεονεκτήματα.
Επίσης εγκρίθηκε και η πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ με τη συμφωνία να προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διατηρήσει την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο και τα όργανα διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ.
Υπενθυμίζεται ότι πλειοδότης αναδείχθηκε η Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με προσφορά ύψους 2,116 δισ. ευρώ από τα οποία το 1,3 δισ. σε μετρητά και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ με την ανάληψη χρέους.


Πως θα συμπεριφερθούν οι οίκοι αξιολόγησης;

Για το 2021 απομένουν ακόμη δύο βασικές αξιολογήσεις.
Στις 22 Οκτωβρίου 2021 της Standard and Poor’s που βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα με ΒΒ και θετικές προοπτικές και στις 19 Νοεμβρίου 2021 η Moody’s που βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα Ba3 με σταθερές προοπτικές.
Η Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα με την χαμηλότερη βαθμολογία.
Για την Standard and Poor’s το βασικό σενάριο δεν θέλει νέα αναβάθμιση καθώς επόμενη βαθμολογία είναι η ΒΒ+ μια κλίμακα χαμηλότερα πριν την επενδυτική βαθμίδα δηλαδή βαθμολογίες ΒΒΒ-…
Επενδυτική βαθμίδα σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα κάνει αποδεκτά – νόμιμα πλέον – τα ελληνικά ομόλογα για πράξεις νομισματικής πολιτικής και πλέον δεν θα χαρακτηρίζονται ως ομόλογα σκουπίδια.
Το βασικό σενάριο θέλει η διαδικασία αναβάθμισης να είναι πολύ αργή όσο πλησιάζει η Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.
Μόνο εάν υπάρξει πολιτική παρέμβαση… θα μπορούσαν οι αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης να επιταχύνουν τις αναβαθμίσεις…
Να σημειωθεί ότι βαθμολογία ΒΒ+ δηλαδή μια βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα δίνει η Γερμανική Scope η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί από την ΕΚΤ.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,04% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,05%.
Στο πρώτο μισάωρο της συνεδρίασης σημειώθηκαν τα χαμηλά της ημέρα με τον
Τραπεζικό Δείκτη στο -0,36%  και τον Γενικό Δείκτη στο -0,09%.
Περί τις 16:30 με  αγοραστικές παρεμβάσεις σε Εθνική +1,76% και Eurobank ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,06%.
Στις δημοπρασίες εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχές του FTSE 25, και σε συνδυασμό με τα κέρδη της Eurobank +1,6% o Γενικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό της ημέρας +0,86%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,86% στις 898 μονάδες έχοντας υψηλό στις 898,96 μονάδες και χαμηλό 890,47 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 52,7 εκατ. ευρώ, ο όγκος 23,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 16,5 εκατ. να διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,04 εκατ. ευρώ και όγκου 1,05 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 900 χιλ. τεμάχια αξάις 804 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 102,5 χιλ. τεμάχια αξίας 1,58 εκατ. ευρώ και η Jumbo 50χιλ. τεμάχια αξίας 656 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 898 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 900 – 905 μονάδες και ακολουθούν οι 915, οι 930 και οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 888 μονάδες και ακολουθούν οι 880, οι 875, οι 865 και οι 850 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στην πρώτη αντίσταση των 580 μονάδων και ακολουθούν οι 600 μονάδες και μοι 650 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 560 μονάδες και ακολουθούν οι 550, οι 540, οι 520 και οι 500 μονάδες.

Συνεχίζονται οι πωλήσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων -  Η ΕΚΤ θα στηρίξει την Ελλάδα με waiver 6 έως 12 μηνών έως ότου αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα

Συνεχίζονται και σήμερα 19/10 οι πωλήσεις  στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης, με επίκεντρο τις πληθωριστικές πιέσεις με το ενεργειακό κόστος να αρχίζει να αποτελεί καίριο οικονομικό πρόβλημα.
Η εκτίναξη των τιμών ενέργειας και τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική έχουν ασκήσει πιέσεις στον πληθωρισμό, με τους κεντρικούς τραπεζίτες να βρίσκονται σε δύσκολη θέση προκειμένου να διατηρήσουν υποστηρικτική τη νομισματική πολιτική τους.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Fed, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια το 2022, ενώ θα αρχίσει τη μείωση του ρυθμού των αγορών ομολόγων από τον Νοέμβριο.
Αντίστοιχα είναι και τα μηνύματα από την Τράπεζα της Αγγλίας, ενισχύοντας τις ενδείξεις για μία πιο αυστηρή νομισματική πολιτική.
Από την άλλη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να διατηρήσει χαλαρή την πολιτική της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι οι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες μετά και τα πρόσφατα καθησυχαστικά σχόλια της Κριστίν Λαγκάρντ.
 Πολλόι αναλυτές εκτιμούν πως παρά την άνοδο του πληθωρισμού, η ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ θα συνεχιστεί έως το τέλος του 2023.
Στην παγκόμια  διόρθωση παρασύρονται και τα ελληνικά ομόλογα παρά τις νέες αναφορές ότι η ΕΚΤ εξετάζει ήδη τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στη μετά-PEPP εποχή.  
Τέλη Μαρτίου του 2022 η ΕΚΤ θα λήξει το πρόγραμμα Πανδημίας στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα παρ΄ ότι δεν πληροί τα κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η ΕΚΤ επειδή δεν θέλει να δημιουργήσει νέα κρίση χρέους στην Ελλάδα σχεδιάζει να δώσει waiver δηλαδή δυνατότητα να παραμείνει σε πρόγραμμα για άλλους 6 με 12 μήνες η Ελλάδα έως ότου αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα ή investment grade ή βαθμολογία ΒΒΒ- και υψηλότερη.
Ως γνωστό η Ελλάδα εντάχθηκε από το παράθυρο στο παράλληλο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ονομάστηκε πρόγραμμα Πανδημίας.
Εάν τα ελληνικά ομόλογα δεν ήταν στο πρόγραμμα Πανδημίας σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων θα ήταν μεταξύ 2,5% με 3% και προφανώς πάλι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε οξύτατη κρίση χρέους.
Η ΕΚΤ δημιούργησε ένα σύστημα Φρανκενσταιν, μια τερατογένεση, και χωρίς αυτό το Πρόγραμμα Πανδημίας θα δραματικά επιδεινωθεί πολλές οικονομίες στην ευρωζώνη.
Η Ελλάδα με την χάλια οικονομία που διαθέτει δεν δικαιολογεί 0,96% αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα, είχε φθάσει η απόδοση έως το 0,55%.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,98% και το ιταλικό 10ετές στο 0,94% και με το μεταξύ τους spread στις 4 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 75 μονάδες ή 0,75% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Οργιάζουν οι φήμες για την αύξηση κεφαλαίου αλλά η Εθνική διαψεύδει

Ξανά κυκλοφορούν φήμες ότι η Εθνική τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου αλλά η διοίκηση εμφατικά αναφέρει ότι η τράπεζα είναι υπερ- επαρκής κεφαλαιακά και δεν χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου.
Ωστόσο ορισμένοι κύκλοι επιμένουν.
Για τους κύκλους αυτούς ο κύβος ερρίφθη και η Εθνική ξεκινά τις διαδικασίες προετοιμασίας προκειμένου να πραγματοποιήσει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά τουλάχιστον 1 δις ευρώ εντός του ερχόμενου τριμήνου με πιθανότερο χρονικό σημείο τον Ιανουάριο του 2022.
Η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει κατά το πρότυπο των τελευταίων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου δηλαδή μέσω βιβλίου προσφορών από το οποίο επιλεγούν ουσιαστικά οι διεθνείς επενδυτές ενώ ταυτόχρονα θα δοθεί δικαίωμα διατήρησης της συμμετοχής τους στην Τράπεζα στους εγχώριους επενδυτές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διενέργεια αύξησης κεφαλαίου φημολογήθηκε έντονα το προηγούμενο εξάμηνο αλλά είχε διαψευστεί από την Εθνική αλλά φαίνεται ότι ήλθε η ώρα για να προχωρήσει καθώς ενώ η Εθνική θεωρείται καλά κεφαλαιοποιημένη εκτιμάται ότι η κεφαλαιακή της ενίσχυση κατά 1 δις ευρώ θα της προσδώσει ώθηση ώστε να πρωταγωνιστεί στο τραπεζικό σύστημα.
Επίσης, θα βελτιώσει την ποιότητα των κεφαλαίων της ειδικά σε ότι αφορά στη σχέση του DTC προς τα ίδια κεφάλαια.
Η Εθνική έχει 5,49 δισεκ. κεφάλαια και 4,31 δισεκ. αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις
Η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής θα έχει ως συνέπεια να μειωθεί και το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο δεν θα συμμετάσχει στην αύξηση αλλά θεωρείται ότι η αξία της συμμετοχής παρά τη μείωση του ποσοστού θα ενισχυθεί σε βάθος χρόνου.
Επισημαίνεται ότι το ΤΧΣ σήμερα κατέχει το 40,3% της Εθνικής Τράπεζας και μετά την αύξηση κεφαλαίου υπολογίζεται ότι το ποσοστό του θα υποχωρήσει σε επίπεδα μεταξύ 25% με 30%.
Πάντως ο επικεφαλής της Εθνικής κ. Παύλος Μυλωνάς έχει κατ επανάληψη του τελευταίους μήνες αναφέρει ότι η τράπεζα δεν χρειάζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ότι σε 1-2 χρόνια θα μπορεί να διανείμει μέρισμα.
Από την άλλη πλευρά βεβαίως το ότι δεν χρειάζεται η Εθνική αύξηση δεν σημαίνει αναγκαία ότι δεν της είναι χρήσιμη για τη μελλοντική της πορεία με βελτιωμένη ποιότητα ιδίων κεφαλαίων.
Αυτή η άποψη κυριαρχεί και στην κυβέρνηση και στην ΤτΕ όπου και οι δύο πλευρές θεωρούν ότι η τρέχουσα συγκυρία είναι ευνοϊκή για άντληση κεφαλαίων δεδομένης της πλημμυρίδας ρευστότητας στις αγορές.
Επιπλέον η αύξηση κεφαλαίου θεωρείται ως καταλυτικός παράγοντας ώστε να πάψει η ΕΤΕ να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του δημοσίου και να τεθεί σε τροχιά πλήρους ιδιωτικοποίησης.

Δύο ελληνικές υποθέσεις θα διερευνήσει η DGComp – Εθνική Ασφαλιστική και συγχώνευση Attica με ΑΝΕΚ

Δύο υποθέσεις θα κληθεί να διερευνήσει η DGComp η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαικής Ένωσης
Α ) Η πρώτη  βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και αφορά την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από το CVC
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ η DGComp ήδη διερευνά το deal μεταξύ της Εθνικής Ασφαλιστικής και του αμερικανικού fund CVC.
O λόγος είναι οι καταγγελίες από Ιατρικό Αθηνών και Ιασώ αλλά και ομάδες ιατρών ότι η Εθνική Ασφαλιστική ελέγχει το 29,8% των ιατρικών συμβολαίων, οπότε δημιουργούνται μονοπωλιακές καταστάσεις.
Το θέμα έχει αποκαλύψει το bankingnews και με βάση νεότερες πληροφορίες, οι αποφάσεις της DGComp θα καθυστερήσουν μάλλον μετατίθενται για το α΄ 6μηνο του 2022 αντί για α΄ τρίμηνο του 2022.
Τα ενδεχόμενα είναι όλα ανοικτά αλλά στο χειρότερο σενάριο το CVC έχει plan B καθώς ή θα πουλήσει τις δραστηριότητες στον κλάδο Υγείας ή θα συνεχίσει να προβαίνει σε αγορές και να συμμετέχει σε ιδιωτικοποιήσεις.
Πάντως η πιθανότητα να χαλάσει το deal μεταξύ Εθνικής Ασφαλιστικής και CVC είναι σχεδόν μηδενικές...
Β ) Η δεύτερη  αφορά το κυοφορούμενο deal μεταξύ της Attica group και της ΑΝΕΚ.
Για την προσέγγιση Attica Group και ΑΝΕΚ πάλι το bankingnews εδώ και μήνες έχει αποκαλύψει όλα τα σχέδια.
Ωστόσο όταν αυτό επισημοποιηθεί είναι νομοτελειακό ότι θα περάσει από την DGComp ωστόσο δεν αναμένεται να υπάρξει εμπλοκή.
Το βασικό σενάριο θέλει να σχεδιάζεται συγχώνευση μεταξύ της Attica Group και της ΑΝΕΚ δημιουργώντας την ισχυρότερη και πιο άρτια εταιρία παράκτιας ναυσιπλοΐας.
Το bankingnews ήδη από τον Σεπτέμβριο αναφέρει τα εξής.
Πηγές προσκείμενες στην Τράπεζα Πειραιώς - είναι ο βασικός μέτοχος της MIG με ποσοστό σχεδόν 31% και βασικός δανειστής - αναφέρουν ότι υπάρχει ήδη συνεργασία και μεγάλη συμπληρωματικότητα μεταξύ της Attica Group και της ΑΝΕΚ ειδικά στις γραμμές προς την Ιταλία και βεβαίως την Κρήτη.
Ήδη η Attica Group είναι leader στην παράκτιες μεταφορές στο Αιγαίο Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.
Ανεξάρτητοι παρατηρητές αναφέρουν ότι συγχώνευση των Attica Group με ΑΝΕΚ θα δημιουργήσει ένα εθνικό πρωταθλητή στο χώρο της ναυσιπλοΐας – που χρειάζεται η Ελλάδα – θα απαιτηθούν σχετικά λίγα κεφάλαια να αντληθούν ενώ η βελτίωση της οικονομικής εικόνας θα έρθει πιο σύντομα του αναμενόμενου.
Να σημειωθεί ότι ο Ιούλιος και Αύγουστος σε επίπεδο τζίρου είναι μόλις 8% χαμηλότερα σε σχέση με το 2019 την αντίστοιχη περίοδο.
Συνολικά το 2021 εκτιμάται ότι θα είναι 40% χαμηλότερα σε σχέση με το 2019 επηρεαζόμενο και από τις τιμές του πετρελαίου.
Τα καύσιμα διαδραματίζουν καίριο ρόλο στις επιβατικές μετακινήσεις όπως είναι κατανοητό.
Μια συγχώνευση Attica Group με ΑΝΕΚ πέραν της δημιουργίας μιας ισχυρότερης εταιρίας θα επιτρέψει στο μέλλον να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής με πολύ καλύτερους όρους αποτίμησης.

Η επικαιρότητα

Έντονη είναι η ανησυχία των ειδικών για τους συνεχείς και αυξανόμενους θανάτους νέων ανθρώπων ηλικίας έως 35 ετών, τη στιγμή που σε έξαρση είναι ο ιός στη βόρεια Ελλάδα, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας παραμένει στο «κόκκινο» λόγω των αυξημένων κρουσμάτων.
Το μήνυμα των ειδικών δεν είναι άλλο από την εντατικοποίηση των εμβολιασμών, ιδιαίτερα σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας όπου πάνω από το 50% του πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί.
Και το ερώτημα είναι πώς θα καταφέρει η κυβέρνηση και οι ειδικοί να εμβολιάσουν ένα ακόμα 20% με 30% του πληθυσμού που δεν έχει εμβολιαστεί, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν και πολλά διαθέσιμα «όπλα».
Με τα εμβολιαστικά κέντρα να παραμένουν έρημα από πολίτες, η κυβέρνηση εστιάζει σε νέες ενημερωτικές καμπάνιες και εκστρατείες πειθούς, καθώς δια στόματος του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να επεκταθεί το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, παρά το γεγονός ότι πολλοί επιστήμονες το προκρίνουν ως ύστατη λύση.

Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 19/10 οι ασιατικές αγορές, λαμβάνοντας ώθηση από τη Wall Street. 
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,65%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,70%, ο δείκτης Hang Seng στο  Χονγκ Κονγκ +1,49% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,74%

Υποτονικό το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Υποτονικό είναι το κλίμα σήμερα 19/10 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με επίκεντρο την αύξηση του ενεργειακού κόστους η οποία έχει ασκήσει πιέσεις στον πληθωρισμό.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,15%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,30%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,10%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,50% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,01%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,35%, ο S&P 500 στο +0,40% και ο Nasdaq στο +0,30% και το ETF GREC στο +1,03% (28,37 δολ. )

Ανοδικές τάσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Ανοδικές τάσεις χωρίς δυναμική καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές, ενώ σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν οι συναλλαγές..
Η Εθνική έκλεισε στα 2,5820 ευρώ, με άνοδο +1,22% με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,36 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1350 ευρώ, με άνοδο +0,49% με όγκο 5,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,66 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4570 ευρώ, με άνοδο +0,55% με όγκο 963 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,82 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,90 ευρώ, με άνοδο +1,6% με όγκο 8,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,3 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,9960 ευρώ, με πτώση -0,40% και κεφαλαιοποίηση 445 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 3,9850 ευρώ, με άνοδο +5,15%, με όγκο 6,8 χιλ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 31 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,80 ευρώ, με άνοδο +0,60% και κεφαλαιοποίηση 334 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Μυτιληναίος, Τιτάν, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ...
Στον αντίποδα, υποχώρησαν Sarantis, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και Lamda.
H Coca Cola έκλεισε στα 29,37 ευρώ, με άνοδο +0,17% και  κεφαλαιοποίηση στα 10,89 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,50 ευρώ, με άνοδο +1,31% και αποτίμηση 7,08 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,30 ευρώ, με άνοδο +1,64% και αποτίμηση 2,16 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,4950 ευρώ, με άνοδο +1,22% και κεφαλαιοποίηση 579 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,58 ευρώ, με άνοδο +1,49% και  αποτίμηση 4,77 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 15,24 ευρώ, με άνοδο +1,74% και κεφαλαιοποίηση 1,19 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,18 ευρώ, με άνοδο +1,65% και κεφαλαιοποίηση 1,89 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,79 ευρώ, με άνοδο +0,61% και κεφαλαιοποίηση 1,64 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,35 ευρώ, με άνοδο +3,02% και κεφαλαιοποίηση 2,19 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,13 ευρώ, με άνοδο +0,23% και κεφαλαιοποίηση 1,79 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,48 ευρώ, με πτώση -0,53% και κεφαλαιοποίηση 797 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,88 ευρώ, με άνοδο +0,97% και κεφαλαιοποίηση 705 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0292 ευρώ, με άνοδο +0,69% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.

Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 0,98% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 4 μονάδες βάσης

Συνεχίζονται και σήμερα 19/10 οι πωλήσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης, με το ενδιαφέρον να μονοπωλούν οι πληθωριστικές πιέσεις  που προκαλούν οι ανοδικές τάσεις που επικρατούν σε Ενέργεια, Πρώτες Ύλες, εφοδιασμός …
Ο υψηλός πληθωρισμός οδηγεί σε αύξηση των αποδόσεων και σε πτώση των τιμών των ομολόγων και φέρνουν πιο νωρίς την αναμενόμενη αντίδραση των κεντρικών τραπεζών που είναι επίσης αρνητικό για τις αγορές ομολόγων.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,98% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,94%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,98% με το αμερικανικό 10ετές 1,59% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 110 μονάδες βάσης από 109 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 75 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,75% ή 75 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 4 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 57 μονάδες βάσης…

Επιδείνωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Συνεχίζεται και σήμερα 19/10 η επιδείνωση στις αγορές της Ευρώπης με επίκεντρο την άνοδο του πληθωρισμού με το ενεργειακό κόστος να αρχίζει να αποτελεί καίριο οικονομικό πρόβλημα.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 19 Οκτωβρίου του 2021 στο 0,94%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 19/10/2021 στο -0,12% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,24% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,52% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,94% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,39%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης