Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ζοφερή εικόνα στα αποτελέσματα γ' 3μηνου του 2012 αναμένουν οι αναλυτές - Διπλάσιος ο αριθμός των ζημιογόνων εταιρειών από τις ελάχιστες κερδοφόρες

Ζοφερή εικόνα στα αποτελέσματα γ' 3μηνου του 2012 αναμένουν οι αναλυτές - Διπλάσιος ο αριθμός των ζημιογόνων εταιρειών από τις ελάχιστες κερδοφόρες
Η αναλογία ζημιογόνων προς κερδοφόρες θα παραμείνει στο χειρότερο επίπεδο ιστορικά, καθώς σε κάθε μία κερδοφόρα επιχείρηση θα αντιστοιχούν πάνω από δύο ζημιογόνες και για τα αποτελέσματα γ' τριμήνου που ολοκληρώθηκαν στις 28 Σεπτεμβρίου.
Οι πληροφορίες του www.bankingnews.gr αναφέρουν ότι ουσιαστικά ένας μικρός αριθμός εταιρειών (όχι περισσότερες από 45 σε σύνολο 260), που ανήκουν στους κλάδους των διυλιστηρίων, της ηλεκτρικής ενέργειας, των ΔΕΚΟ (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ), των εξαγωγών, καθώς και ορισμένες εξαιρέσεις από το λιανεμπόριο (Jumbo, Πλαίσιο Computer), θα εμφανίσει καλά αποτελέσματα για το γ΄ τρίμηνο του 2012. Αλλά βέβαια δεν αρκούν οι λίγες κερδοφόρες εταιρείες για να μεταβληθεί η συνολική εικόνα στο Χ.Α., όταν 2 στις 3 εισηγμένες είναι ζημιογόνες αλλά και 1 στις 4 δεν διαπραγματεύεται υπό κανονικές συνθήκες. Φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία του Χ.Α., δεκάδες εισηγμένες δεν κατάφεραν καν να είναι συνεπείς στην καταληκτική ημερομηνία (31 Αυγούστου) της δημοσίευσης των εξαμηνιαίων λογιστικών καταστάσεων. Τα αρνητικά αποτελέσματα εννεαμήνου 2011 (ζημίες 7,485 δισ. ευρώ) δεν εξέπληξαν κανέναν, αφού το μέγεθος των ζημιών -αν και το μεγαλύτερο ιστορικά- ήταν αναμενόμενο. Ποτέ, από τη δεκαετία του ?90, δεν είχαμε τόσο αρνητικά αποτελέσματα και κυρίως τόσες πολλές ζημιογόνες εταιρείες. Ποτέ, όμως, η ελληνική οικονομία δεν επλήγη από τόσο μεγάλη σε ένταση κρίση.
Σύμφωνα με τον κ. Μάνο Χατζηδάκη  επικεφαλής ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, «καλή εικόνα θα δείξουν οι εταιρείες από τον χώρο του ηλεκτρισμού, λόγω υψηλής κατανάλωσης, αλλά και οι εταιρείες διύλισης πετρελαίου, που δούλεψαν με ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους». Επίσης, προσθέτει ότι «στο λιανεμπόριο οι πωλήσεις ήταν ικανοποιητικές, αν και, λόγω εποχικότητας, το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα είναι το καλύτερο.
Βέβαια όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα κοπεί οριστικά το δώρο των Χριστουγέννων για τους δημοσίους υπαλλήλους». Υπενθυμίζουμε ότι:
α) κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2012 οι συνολικές ζημίες ξεπέρασαν τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ β) εκτιμάται ότι οι κερδοφόρες εταιρείες για το σύνολο των εννέα μηνών του 2012 θα εμφανίσουν θετικά αποτελέσματα μετά από φόρους, που ίσως προσεγγίσουν τα 350 εκατ. ευρώ.
Για την ιστορία, θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα αποτελέσματα εννεαμήνου του 2011 αποτέλεσαν το χειρότερο δείγμα γραφής την τελευταία 15ετία, με τον αριθμό των εταιρειών που βυθίσθηκαν σε οικονομικό τέλμα να μην έχει προηγούμενο. Ο αριθμός των εταιρειών με ικανοποιητικά αποτελέσματα ήταν πενιχρός, ενώ οι περιβόητοι κλάδοι με αμυντικά χαρακτηριστικά είχαν υποστεί πραγματική πανωλεθρία.
Το 2012 εξελίσσεται το ίδιο δύσκολη χρονιά με το 2011, με τους περισσότερους επιχειρηματίες να εναποθέτουν τις εκτιμήσεις τους για καλυτέρευση της εικόνας στην οικονομία μετά τον Απρίλιο του 2013. Σ?
όλα τα παραπάνω βέβαια προστίθεται η προϋπόθεση ότι η χώρα θα βρίσκεται εντός της Ευρωζώνης και θα αρχίσει σταδιακά να εμφανίζει πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και κυρίως να μικραίνει ο χρόνος που θα καταφέρει η Ελλάδα να επανέλθει στις διεθνείς αγορές για να δανεισθεί.
Γενικότερα, η ύφεση επηρεάζει ιδιαίτερα τις τράπεζες, τις κατασκευές, τις εκδόσεις και τις μεταφορές, ενώ πληθαίνουν οι εταιρείες προς ένταξη στο άρθρο 99.
Ηδη, μόνο φέτος, 5 εισηγμένες (Μάρακ, Alsinco, Imperio, Sato, Βωβός) έχουν καταθέσει αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.
Οπως εξηγεί ο επικεφαλής ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, «τα σημεία στα οποία εστιάζει το ενδιαφέρον των εισηγμένων είναι δύο: από τη μια πλευρά έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν όλες οι προσπάθειες εξοικονόμησης πόρων και κεφαλαίων μέσω αναδιαρθρώσεων, ορθολογικοποιήσεων και συμπίεσης του κόστους λειτουργίας, ενώ από την άλλη πλευρά οι πηγές χρηματοδότησης και εύρεσης κεφαλαίων έχουν στερέψει. Βάσει της τρέχουσας εικόνας, είμαστε μπροστά στη δημιουργία μιας νέας γενιάς προβληματικών εταιρειών, οι οποίες θα συμπαρασύρουν στο διάβα τους μετόχους, εργαζομένους και δανειστές».
Ταυτόχρονα, οι ισολογισμοί των εισηγμένων θα εμφανίσουν και ακόμα ένα πολύ αρνητικό στοιχείο: υψηλή δανειακή εξάρτηση - επιβάρυνση και ελάχιστη διαθέσιμη ρευστότητα. Ακριβώς όπως είναι και η εικόνα του ελληνικού Δημοσίου...
Αγώνας επιβίωσης δίνεται από το σύνολο των εισηγμένων επιχειρήσεων είτε πρόκειται για τις υπερδανεισμένες είτε όσες διατηρούν ανοιχτές γραμμές πίστωσης από εγχώρια και ξένα πιστωτικά ιδρύματα. Οι λειτουργικές ταμειακές ροές των επιχειρήσεων, από 6 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2011, έχουν μειωθεί στο εννεάμηνο του 2012 στα 2,3 δισ.
ευρώ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες αναγκάζονται να μειώνουν συνεχώς τα ταμειακά τους διαθέσιμα για να ανταποκριθούν στις τραπεζικές τους υποχρεώσεις.
Eίναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των δύο πρώτων τριμήνων του 2012 τα ταμειακά διαθέσιμα των εισηγμένων υποχώρησαν πάνω από 1,2 δισ. ευρώ.
Επίσης οι εισηγμένες που έχουν κατορθώσει να κάνουν ρύθμιση των δανείων τους έχουν εμφανίσει στο 9μηνο του 2012 μεγαλύτερη αύξηση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού αφού αναζητούν κεφάλαιο κίνησης, ενώ αντίθετα οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις ρυθμίζονται μέσω της έκδοσης νέων ομολογιακών δανείων τα οποία στο 9μηνο του 2012 έχουν ξεπεράσει τα 570 εκατ. ευρώ στις εισηγμένες εταιρείες.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης