Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με ΕΤΕ, ΕΛΠΕ +8% αλλά Coca Cola, MOH έως -5% λόγω μερισμάτων, το ΧΑ +2,06% στις 795 μον. - Μην παρασύρεστε από αναλαμπές

Με ΕΤΕ, ΕΛΠΕ +8% αλλά Coca Cola, MOH έως -5% λόγω μερισμάτων, το ΧΑ +2,06% στις 795 μον. -  Μην παρασύρεστε από αναλαμπές
Διάχυτη είναι η απαισιοδοξία των επενδυτών για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης αλλά και για τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς πληθαίνουν οι αναφορές για πρόωρες εκλογές... με την κυβέρνηση να τις διαψεύδει
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Τεχνική αντίδραση που δεν έπεισε, καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 795 μονάδες, μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με απώλειες άνω του -5%, με επίκεντρο την Εθνική +8,69% αλλά και τα ΕΛΠΕ +8,15% ενώ με απώλειες έκλεισαν Motor Oil -5,43% και Coca Cola -1,39% λόγω αποκοπής μερίσματων.
Ειδικότερα, από σήμερα 7/7 οι μετοχές της Motor Oil διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα ύψους 0,70 ευρώ και η Coca Cola χωρίς το μέρισμα ύψους 0,71% ευρώ ανα μετοχή.
Ο Γενικός Δείκτης μετά τα χαμηλά 17 μηνών, κάτω από τις 780 μονάδες, βρέθηκε σε υπερπουλημένα επίπεδα και ήταν εύλογο να αντιδράσει τεχνικά, με μέτριες όμως συναλλαγές, με τους επενδυτές να μην παρασύρονται καθώς διατηρείται ο στόχος των 750 μονάδων.
Εφόσον, η κατάσταση επιδεινωθεί η κατάληξη του ελληνικού χρηματιστηρίου θα είναι οι 700 μονάδες με 680 μονάδες ή πτώση από τα υψηλά έτους -30% (973 μον. στις 16/2/2022)
Αναλυτικά, στις τράπεζες, ανοδικά ξεχώρισε η Εθνική +8,69% και ακολούθησαν Eurobank +3,97%, Alpha Bank +1,9% από +5,7% υψηλό ημέρας ενώ ήπια υποχώρησε η Πειραιώς στο -0,30% καταγράφοντας ενδοσυνεδριακά νέο ιστορικό χαμηλό στα 0,7896 ευρώ..
Ισχυρά κέρδη +8,15% κατέγραψαν τα ΕΛΠΕ, μετά από 4 πτωτικές συνεδριάσεις με σωρευτικές απώλειες -6% καθώς ο κλάδος διύλισης βλέπει τους τελευταίους μήνες τα περιθώρια να έχουν σκαρφαλώσει σε υψηλά επίπεδα, αλλά και τη ζήτηση στη χώρα να έχει ανακάμψει, λόγω και της πορείας του τουρισμού και οι επενδυτές περιμένουν καλά αποτελέσματα εξαμήνου.
Επιπλέον, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΒΝ το προηγούμενο διάστημα ο εφοπλιστής Δημήτρης Μελισσανίδης είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσει από την οικογένεια Λάτση το 47,1% των ΕΛΠΕ με τίμημα που παρέπεμπε σε αποτίμηση 2,12 δισ. ευρώ με την πρόταση ωστόσο να μην κρίνεται  συμφέρουσα ενώ πάρχουν φήμες πως θα μπορούσε ομάδα εφοπλιστών να προσεγγίσει τον όμιλο.
Επίσης, ισχυρή αντίδραση και από τον όμιλο Viohalco, με την EΛΒΑΛΧΑΚΟΡ +6,61% και Cenergy +12,73% και οι δύο στο υψηλό της ημέρας αλλά και η Viohalco +8,94%.
Στον αντίποδα, επιδείνωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων, με το 10ετές στο 3,51% από 3,29% αρχικά καθώς αβέβαιη είναι η ανακοίνωση του νέου εργαλείου της ΕΚΤ κατά του κατακερματισμού της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση της ΕΚΤ της 21 Ιουλίου.

Στο επικέντρο οικονομία και πρόωρες εκλογές - Με πολιτικά κριτήρια η αξιολόγηση της Fitch 8/7

Διάχυτη είναι η απαισιοδοξία των επενδυτών για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης αλλά και για τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό, καθώς πληθαίνουν οι αναφορές για πρόωρες εκλογές με την κυβέρνηση να τις διαψεύδει.
Είτε πρόωρες (9/2022) ή 4ετία (6/2023) η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αποκαλύψει τα χάλια της οικονομίας…με  το ελληνικό χρέος να έχει εκτοξευθεί στα 394,5 δισ., το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος να έχει φτάσει στα 635 δισ., τα δημοσιονομικά ελλείμματα να επιδεινώνονται...
Ακόμη και οι ελληνικές τράπεζες που έχουν εξυγιανθεί χρηματιστηριακά έχουν κατεδαφιστεί και ορισμένες γράφουν ιστορικά χαμηλά όλων των εποχών…
Με τα παραπάνω δεδομένα το bankingnews (BN) είχε προειδοποιήσει ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα υποχωρήσει κάτω από τις 800 μονάδες στις 780 με 750 μονάδες ενώ εκείνη την περίοδο ήταν στις 925 με 930 μονάδες.
Επίσης οι αναφορές μας για την ΔΕΗ ότι αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες φούσκες στην ιστορία – φουσκάρα την αποκαλούσαμε – και μάλιστα θέταμε τιμή στόχο τα 4,8 ευρώ…τότε η μετοχή της ΔΕΗ ήταν στα 10,5 ευρώ ενώ είχε προηγηθεί αύξηση κεφαλαίου στα 9 ευρώ.
Μέσα σ' αυτό το αρνητικό περιβάλλον εάν ο αμερικανικός οίκος Fitch με μια ξεκάθαρα πολιτική απόφαση αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ΒΒ+ με ουδέτερες προοπτικές αύριο Παρασκευή 8/7 θα είναι ανέκδοτο και προκαταβολικά αναφέρουμε ότι θα αποκαλύψουμε τα κίνητρα μιας τέτοιας χιουμοριστικής απόφασης.

Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,71% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +2,26%.
Περί τις 16:15 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες Εθνική +8,5%, Alpha Bank +4,6% αλλά και σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως ΕΛΠΕ +8%, Viohalco +8%, Jumbo +7%... και o Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +5,5% και ο Γενικός Δείκτης στο +2,48%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +2,06% στις 795 μονάδες έχοντας υψηλό στις 798,55 μονάδες και χαμηλό τις 782,76 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 75 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 5,7 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 45 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 34 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,7 εκατ. ευρώ και όγκου 3,99 εκατ. τεμάχια  πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική 794 χιλ. τεμάχια αξίας 2,33 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank διακίνησε 1 εκατ. τεμάχια αξίας 753 χιλ. ευρώ, η Eurobank 100 χιλ. τεμάχια αξάις 81 χιλ. ευρώ και η Πειραιώς 2 εκατ. τεμάχια αξίας 1,62 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo 41 χιλ. τεμάχια αξίας 562 χιλ. ευρώ, η ΕΥΔΑΠ 20 χιλ. τεμάχια αξίας 144 χιλ. ευρώ και η Lamda 40 χιλ. τεμάχια αξίας 208 χιλ. ευρώ..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 795 μονάδες, με πρώτη αντίσταση βρίσκεται η ζώνη των 800 - 810 μονάδων και ακολουθούν οι 830, οι 850 και οι 860 μονάδες
Στη βασική στήριξη βρίσκονται οι 750 μονάδες ενώ η διάσπαση τους οδηγεί στις 725 μονάδες και ακολουθούν οι 700 και οι 680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στην πρώτη αντίσταση των 465 μονάδων και ακολουθούν οι 490 - 500 μονάδες, οι 520, οι 550, οι 560 και οι 580 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 430 μονάδες και ακολουθούν οι 400 μονάδες.

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,51% - Αβέβαιη η ανακοίνωση του νέου εργαλείου της ΕΚΤ  στις 21/7

Επιδείνωση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα  υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης καθώς αβέβαιη είναι ανακοίνωση του νέου εργαλείου κατά του κατακερματισμού της Ευρωζώνης στην επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στις 21 Ιουλίου 2022, σύμφωνα με διαρροές.
Υπενθυμίζεται ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το νέο εργαλείο της ΕΚΤ θα σχεδιαστεί για να αποφεύγει τον "μη θεμελιώδη κίνδυνο κατακερματισμού" και συνεπάγεται ευελιξία για τον τρόπο κατανομής των αγορών.
Ωστόσο δεν δείχνει να είναι έτοιμη στη διαμόρφωση ενός νέου εργαλείου προκειμένου να στηρίξει τις πλέον ευάλωτες χώρες από τις «επιθέσεις» των αγορών.
Το όνομα αυτού "transmission protection mechanism" ενώ παρά το γεγονός ότι έχει υπάρξει πρόοδος, απομένει πολύ δουλειά να γίνει, προκειμένου η ΕΚΤ να ανακοινώσει ένα πλήρες εργαλείο.
Ενώ οι αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη είναι βέβαιοι ότι οι θεμελιώδεις διαφωνίες μπορούν τελικά να διορθωθούν, η στρατηγική συνεχίζει να συζητείται και υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες για την τελειοποίηση του εργαλείου, αναφέρει το Bloomberg.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,51%, το 10ετές ιταλικό 3,35% και το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 2,96%...
Εν τω μεταξύ, ένα βήμα πριν από την ύφεση βρίσκεται η  οικονομία των ΗΠΑ, δεδομένου ότι σε όλες τις υφέσεις έχει προηγηθεί αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης…
Ειδικότερα το 10ετές αμερικανικό ομόλογο βρίσκεται στο 2,96% ενώ στο 3,02% το 2ετές και το 5ετές ομόλογο...  
Σημειώνεται ότι τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το ενδιαφέρον εστιάστηκε και στα πρακτικά της Fed του Ιουνίου που δημοσιεύτηκαν χθες 6/7, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ «βλέπει» αναβάθμιση της νομισματικής σύσφιξης και άνευ όρων αυστηροποίηση για την τιθάσευση του πληθωρισμού, οποίος βρίσκετα στα υψηλότερα επίπεδα από το 1981,  ακόμα και αν η οικονομία σημειώσει επιβράδυνση δίνοντας σήμα για αύξηση επιτοκίων 75 μ.β. τον Ιούλιο, στο 2,25%.
Επίσης η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μετά από δέκα και πλέον χρόνια έχει αρχίσει
Η απόφαση για την αύξηση, την οποία έχει προαναγγελθεί από τον Ιούνιο, θα ληφθεί στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 21 Ιουλίου.
Αν και στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε εκφρασθεί η πρόθεση να αυξηθούν τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας (25 μονάδες βάσης), δεν μπορεί να αποκλεισθεί μία μεγαλύτερη αύξηση καθώς ορισμένα μέλη του 25μελούς δ.σ. της ΕΚΤ πιέζουν για να εξετασθεί μία αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, λόγω του επίμονα ανοδικού πληθωρισμού.

Πόσο πιθανό είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια να αποτελέσουν στόχο ομάδας εφοπλιστών; - Σε ποια τιμή πουλάει η Paneuropean Oil;

Πριν λίγο καιρό ο κορυφαίος έλληνας επιχειρηματίας και εφοπλιστής Δημήτρης Μελισσανίδης είχε προσεγγίσει την Paneuropean Oil που ανήκει στην οικογένεια Λάτση ώστε να αποκτήσει το 47,1% που κατέχει στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ).
Ως γνωστό στα ΕΛΠΕ συμμετέχουν οι εξής επενδυτές:
Paneuropean Oil (Λάτσης) 47,1%
ΤΑΙΠΕΔ (ελληνικό δημόσιο) 35,5%
Ξένοι θεσμικοί και ιδιώτες 12%
Η πρόταση Μελισσανίδη για το 47,1% περιλάμβανε τίμημα 1 δισεκ. ευρώ ή 2,12 δισεκ. ευρώ συνολική αποτίμηση των Ελληνικών Πετρελαίων.
Την τρέχουσα περίοδο τα ΕΛΠΕ διαπραγματεύονται στα 5,89 ευρώ ή 1,8 δισεκ. ευρώ.
Η πρόταση Μελισσανίδη εξετάστηκε αλλά η πλευρά Λάτση την θεώρησε ως οικονομικά μη συμφέρουσα αν και με χρηματιστηριακούς όρους είναι συμφέρουσα η πρόταση Μελισσανίδη.
Υπάρχει πιθανότητα ομάδα εφοπλιστών να υποβάλλει πρόταση για το 47,1% των ΕΛΠΕ;
Υπάρχει μια φημολογία εδώ και ένα μικρό χρονικό διάστημα ότι σχήμα εφοπλιστών που συνδέονται μεταξύ τους θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να εξαγοράσουν το 47,1% των ΕΛΠΕ.
Στο σχήμα αυτό δεν αποκλείεται να συμμετέχει και ο Δημήτρης Μελισσανίδης.
Με την αποτίμηση σήμερα στα 1,8 δισεκ. ευρώ στα Ελληνικά Πετρέλαια και με τα κεφάλαια στα 2,39 δισεκ. η σχέση P/BV δηλαδή χρηματιστηριακή αξία προς ίδια κεφάλαια διαμορφώνεται στο 0,75 που παραμένει σε υψηλά σχετικά επίπεδα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Με σχεδόν 8 δισεκ. ενεργητικό και 346 εκατ ευρώ κέρδη στο α΄ τρίμηνο του 2022 αλλά επηρεαζόμενος ο όμιλος των ΕΛΠΕ από την ενεργειακή κρίση… η πραγματική αποτίμηση δεν μπορεί να είναι πάνω από τα 2,4 δισεκ. με 2,5 δισεκ. ευρώ.
Μια τέτοια χρηματιστηριακή αξία διαμορφώνει σχέση P/BV στο 1 που είναι άκρως ανταγωνιστικό τηρουμένων των αναλογιών…
Τα Ελληνικά Πετρέλαια αποτελούν ένα μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο που ωστόσο επηρεάζεται από τα τεκταινόμενα στον ενεργειακό κλάδο και πολλώ δε μάλλον από την ενεργειακή κρίση.
H έννοια της αποτίμησης ή της εύλογης αποτίμησης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα διαδραματιζόμενα ειδικά στον κλάδο της ενέργειας που διάγει μεγάλη κρίση.

Άνοδος στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 7/7 οι ασιατικές αγορές, με επίκεντρο τη  δημοσιοποίηση των τελευταίων πρακτικών της Fed όπου αναφέρεται ότι μια «πιο περιοριστική στάση» θα μπορούσε να είναι κατάλληλη στην περίπτωση που ο πληθωρισμός δεν χαλαρώσει, ακόμα και αν αυτό οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομίας.
Εν τω μεταξύ, επανέρχονται στο επίκεντρο οι ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας Covid-19 στην Κίνα.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,47%, ο δείκτης  Shanhgai στην Κίνα στο +0,27%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα  στο +1,84%, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,81% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,26%.

Kέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά κινούνται  σήμερα 7/7 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο των πρακτικών της Fed που έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει να συνεχίσει τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων. ...
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF στο +5,65% στα 180,66 ευρώ.
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στο +4,2% στα 104,98 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο +4,5% στα 103 δολ. το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει ήπια άνοδο +0,28% στις 2.228 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +2,1%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,8%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +2,8%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +2,1% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1,4%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,85%, ο S&P500 στο +0,95%, ο Nasdaq στο +1,25%  και το ETF GREC στο 2,07 %  ( 22,23 δολ.).

Κέρδη στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Ξεχώρισε η Εθνική +8%, νέο ιστορικό χαμηλό για την Πειραιώς 

Ανοδικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με την Εθνική να ξεχωρίζει ανοδικά, με εξαίρεση την Πειραιώς η οποία έκλεισε με αρνητικό πρόσημο καταγράφοντας ενδοσυνεδριακά νέο ιστορικό χαμηλό ενώ οι συναλλαγές κινήθηκαν σε μέτρια επίπεδα
Η Εθνική έκλεισε στα 2,9780 ευρώ, με άνοδο +8,69% με όγκο 2,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,72 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,7510 ευρώ, με άνοδο +1,9%, με όγκο 8,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,76 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,80 ευρώ, με πτώση -0,30% και όγκο 8,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε σήμερα τις 6/7/2022 στα 0,04785 ευρώ ή 0,7896 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,76 ευρώ, με άνοδο +3,97%, με όγκο 14,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,82 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,9740 ευρώ, με πτώση -0,61% και κεφαλαιοποίηση 435 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0757 ευρώ, με άνοδο +3,56%, με όγκο 46 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 93 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,30 ευρώ, με άνοδο +0,66% και κεφαλαιοποίηση 304 εκατ. ευρώ.

Άνοδος στα μη τραπεζικά blue chips με μέτριες συναλλαγές - Στο επίκεντρο τα ΕΛΠΕ +8%

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με στηρίξεις από τα ΕΛΠΕ ενώ απώλειες κατέγραψαν Motor Oil και Coca Cola λόγω αποκοπής μερισμάτων.
Αναλυτικά, ανοδικά ξεχώρισαν εκτός των ΕΛΠΕ, οι  Viohalco +8,94%, EΛΧΑ, Jumbo, Μυτιληναίος.......
H Coca Cola έκλεισε στα 21,30 ευρώ, με πτώση -1,39% και κεφαλαιοποίηση στα 7,92 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,18 ευρώ, με άνοδο +1,63% και αποτίμηση 7,25 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,06 ευρώ, με άνοδο +1,2% και αποτίμηση 1,93 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,7960 ευρώ, με άνοδο +2,28% και κεφαλαιοποίηση 417 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 14,00 ευρώ, με άνοδο +1,16% και  αποτίμηση 4,94 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,12 ευρώ, με άνοδο +3,73% και κεφαλαιοποίηση 871 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,37 ευρώ, με άνοδο +8,15% και  κεφαλαιοποίηση 1,95 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 16,20 ευρώ, με πτώση -5,43% κεφαλαιοποίηση 1,79 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 13,69 ευρώ, με άνοδο +5,39% και κεφαλαιοποίηση 1,96 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,05 ευρώ, με άνοδο +5,48% και κεφαλαιοποίηση 1,91 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,2 ευρώ, με άνοδο +2,86% και κεφαλαιοποίηση 767 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,3540 ευρώ, με άνοδο +6,61% και κεφαλαιοποίηση 508 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0224 ευρώ, με άνοδο +0,45% και κεφαλαιοποίηση 21 εκατ. ευρώ.

Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,51% από 3,29% - Το spread με την Ιταλία στις 16 μ.β.

Πωλήσεις καταγράφονται στα ελληνικά ομόλογα και στα  υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης με την ανησυχία για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία να παραμένει…ενώ σύμφωνα με διαρροές η ΕΚΤ δεν δείχνει να είναι έτοιμη στη διαμόρφωση ενός νέου εργαλείου προκειμένου να στηρίξει τις πλέον ευάλωτες χώρες από τις «επιθέσεις» των αγορών.
Σημειώνεται ότι οι αγορές των ομολόγων ηρέμησαν μετά τις αναφορές για ένα νέο εργαλείο της ΕΚΤ προκειμένου  να μειωθούν τα spreads των ομολόγων, διοχετεύοντας ρευστότητα από τις ισχυρές οικονομίες του Βορρά, προς τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,51%, το 10ετές ιταλικό 3,35% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 2,96%..
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 224 μονάδες βάσης από 225 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 173 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,75% ή 175 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 16 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 115 μονάδες βάσης…

Eπιδείνωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Επιδείνωση καταγράφεται  σήμερα 7/7 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 7 Ιουλίου του 2022 στο 3,35%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 6/7/2022 στο 1,27%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 1,86% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,36% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,36% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,35% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,23% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,21%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης