Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

O πληθωρισμός στις ΗΠΑ επέδρασε σε διεθνείς αγορές, ομόλογα 5% και ΧΑ -0,19% στις 816 μον. - Βασικό σενάριο οι 750 μον.

O πληθωρισμός στις ΗΠΑ επέδρασε σε διεθνείς αγορές, ομόλογα 5% και ΧΑ -0,19% στις 816 μον. - Βασικό σενάριο οι 750 μον.
Η  ουκρανική κρίση, η έκρηξη του πληθωρισμού απόρροια της αύξησης του κόστους ενέργειας και η ένταση στα ελληνοτουρκικά αποτρέπουν κάθε ανάληψη ρίσκου, όπως αποδεικνύεται από τις ιδιαιτέρα χαμηλές συναλλαγές
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Με αρνητικό πρόσημε έκλεισε τελικά το ελληνικό χρηματιστήριο εν μέσω υψηλής μεταβλητότητας, στις 816 μονάδες, από τις 825 μονάδες υψηλό ημέρας και 806 μονάδες χαμηλό ενδοσυνεδριακό, με τα αρχικά κέρδη να εξανεμίζονται, μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
Η ίδια εικόνα και στις διεθνείς αγορές με τον Dax στην Γερμανία -0,20% από απώλειες -1,5% και ο S&P 500 στο -1% από -2% αρχικά.
Στα
υψηλά 40 ετών παρέμεινε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, αφού διαμορφώθηκε στο 8,2% τον Σεπτέμβριο του 2022, από 8,3% τον Αύγουστο, που προοιωνίζεται περαιτέρω σύσφιξη της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής.
Ο Γενικός Δείκτης ενώ προσέγγισε την πρώτη αντίσταση των 825 μονάδων επέστρεψε πτωτικά αποδεικνύοντας ότι οι ανοδικές αναλαμπές δεν έχουν διάρκεια και ποιτικά χαρακτηριστικά..
Τα βασικά προβλήματα, η έκρηξη του πληθωρισμού, η Ουκρανικής κρίσης και η ένταση στα ελληνοτουρκικά, οδηγούν την αγορά στη ζώνη των 780 - 750 μονάδων, με τους επενδυτές να προετοιμάζονται για πολύμηνο αρνητικό κλίμα και να μην παρασύρονται.....
Στις τράπεζες, μετά τα αρχικά κέρδη +2% ασκήθηκαν πιέσεις που έφτασαν το -3% και τελικά έκλεισαν με θετικό πρόσημο Πειραιώς +0,73% και Alpha Bank +0,69% ενώ υποχώρισαν Εθνική -0,40% και Eurobank -0,18%.
Στα μη τραπεζικά blue chips,οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν σε Motor Oil -2,37%, Ελλάκτωρ -2,22%, Τιτάν -1,46% ...ενώ ανοδικά ξεχώρισαν ΕΥΔΑΠ +3,27%, Lamda +2,69%, Aegean +2,21%.
Στην αγορά ομολόγων, καταγράφεται επιδείνωση εν μέσω έντονης νευρικότητας,  με το 10ετές ελληνικό ομόλογο από 5% στο 4,92%, το Ιταλικό ομόλογο στο 4,76% και το γερμανικό ομόλογο στο 2,38%.

Εν τω μεταξύ, στη χθεσινή δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed έδειξε περαιτέρω νομισματική σύσφιξη, με τους Αμερικανούς policy maker να θέτουν τον πήχη για το τερματικό επιτόκιο στο 4,6%.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, σε εκδήλωση του IIF στην Ουάσιγκτον χθες 12/10 η οποία αναγνώρισε τις αυξήσεις επιτοκίων ως το πιο κατάλληλο εργαλείο για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε ύφεση.
Επίσης, στο 10,9% επιβεβαιώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στη Γερμανία, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών.

Οι ιδιώτες μέτοχοι των τραπεζών σε ομηρία διαρκείας 10 ετών… ενώ και το ελληνικό δημόσιο… με υποαξίες σχεδόν 96%

Ενώ οι ελληνικές τράπεζες εξυγιάνθηκαν και πετυχαίνουν κέρδη… οι μέτοχοι τους συνεχίζουν να τελούν σε ομηρεία… υπάρχουν επενδυτές που εδώ και 10 χρόνια έχουν εξελιχθεί σε παθητικούς παρατηρητές.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που επένδυσε κρατικά κεφάλαια για να ανακεφαλαιοποιήσει τις ελληνικές τράπεζες εμφανίζει υποαξία από τις μετοχές έως και 96%...
Αξιολογώντας τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί και σε ποιες τιμές έχουν τοποθετηθεί οι βασικοί επενδυτές, οι ακρογωνιαίοι επενδυτές, ακόμη δεν κερδίζουν.
Οι τραπεζικές μετοχές από το 2012 έως το 2022 δηλαδή 10 χρόνια έχουν απογοητεύσει και είναι γνωστές οι αιτίες της καταστροφής.
Όμως παρ΄ ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν γυρίσει σελίδα, ακόμη δεν μπορούν να δημιουργήσουν χρηματιστηριακές υπεραξίες αφού ακόμη μια φορά η διεθνής συγκυρία είναι άκρως αρνητική.
Οι επενδυτές – βασικοί μέτοχοι από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έως τους ιδιώτες Paulson ή Fairfax δεν μπορούν να πουλήσουν.
Οι αναφορές περί ενδιαφερομένων θα πρέπει να αξιολογούνται με μεγάλη προσοχή… ποιος επενδυτής ρισκάρει να αγοράσει τώρα όπου η προοπτική πτώσης… είναι πολύ μεγάλη…
Γενικώς πάντως και αυτό είναι αλήθεια οι επενδυτές των τραπεζών δεν έχουν κερδίσει ούτε από τις μετοχές, ούτε από τα μερίσματα.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,01% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,13%.
Λίγο πριν τις 15:00, με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με Alpha Bank +2,25%, Πειραιώς +2,39% και το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών τίτλων του FTSE 25 με θετικό πρόσημο, με τη δεικτοβαρή Coca Cola +1,68%...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,61% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,03%.
Λίγο πριν τις 16:30, μετά  την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, με πιέσεις στις τράπεζες , με Eurobank -2,76% και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips, με Coca Cola -2,99%..ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,53% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,31%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε -0,19% στις 816 μονάδες έχοντας υψηλό στις 825,98 μονάδες και χαμηλό τις 806,87 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 47,6 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 2,07 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 13,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 8,3 εκατ. ευρώ να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,07 εκατ. ευρώ και όγκου 154 χιλ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΤΕ διακίνησε 20 χιλ. τεμάχια αξίας 304 χιλ. ευρώ, η Jumbo 81,2 χιλ. τεμάχια αξίας 1,1 εκατ. ευρώ,  η Motor Oil 30 χιλ. τεμάχια αξίας 501 χιλ. ευρώ και ΕΥΔΑΠ 23 χιλ. τεμάχια αξίας 167 χιλ. ευρώ...

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 816 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 800 μονάδες και ακολουθούν οι 780 μονάδες ενώ η διάσπασή τους οδηγεί στις 750, στις 700 και στις 680 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 825 μονάδες και ακολουθούν οι 840, οι 850, οι 857 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), οι 880 και οι 900 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 542 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 550 μονάδες και ακολουθούν οι 560, οι 570, οι 585 και οι 600 μονάδες.
Στην βασική στήριξη βρίσκονται οι 500 μονάδες και ακολουθούν οι 490, οι 480 και οι 450 μονάδες.

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,92% - Στις 254 μονάδες το spread Ελλάδος - Γερμανίας

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 13/10 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με τις προοπτικές όμως της αγοράς να παραμένουν αβέβαιες, εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και της επιβράδυνσης της οικονομίας με την προσοχή να εστιάζεται στις κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τα επιτόκια.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,92% και το 10ετές ιταλικό 4,76% με το μεταξύ τους spread στις 16 μ.β.
Επίσης, σημαντικές πωλήσεις καταγράφονται  στα αμερικανικά ομόλογα, μετα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, το 10ετές στο 4,06% και στο 2ετές στο 4,51% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει, γεγονός που επιβεβαιώνει τα σημάδια ύφεσης
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο, όπως από το Σεπτέμβριο του 2021 υποστηρίζει το bankingnews έφθασε στο 5% απόδοση θέτοντας εκτός αγορών το ελληνικό δημόσιο, το οποίο δεν μπορεί να εκδώσει ομόλογα, δεν μπορεί να προβεί σε δημοπρασίες…
Σημειώνεται ότι το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 258 μονάδες βάσης ενώ εάν ξεφύγει προς τις 300 ή 350 μονάδες νομοτελειακά θα υπάρξει παρέμβαση της ΕΚΤ.
Η Ελλάδα αλλά και η Ιταλία βρίσκονται στο στόχαστρο των κερδοσκόπων.
Η  Ελλάδα αποτελεί μια ακραία προβληματική περίπτωση συντηρεί μη βιώσιμο χρέος, τα ελλείμματα επιδείνωσαν την κατάσταση ενώ η συνταγή που ακολουθείται οδηγεί την Ελλάδα σε οικονομικό αδιέξοδο.
Παράλληλα το πολιτικό ρίσκο αυξάνεται καθώς δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές του 2023… οι αγορές παίζουν το σενάριο του οικονομικού και πολιτικού αδιεξόδου…

Οι βασικοί επενδυτές, οι ακρογωνιαίοι επενδυτές, ακόμη δεν κερδίζουν σπό τις ελληνικές τράπεζες

Αξιολογώντας τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί και σε ποιες τιμές έχουν τοποθετηθεί οι βασικοί επενδυτές, οι ακρογωνιαίοι επενδυτές, ακόμη δεν κερδίζουν σπό τις ελληνικές τράπεζες.
Η περίπτωση της Eurobank είναι η πλέον χαρακτηριστική καθώς είναι ποιο διακριτό τι συμβαίνει με τον βασικό μέτοχο το Fairfax που ελέγχει το 33,47% της τράπεζας.
Επένδυσε το Fairfax 934 εκατ αρχικά και συμμετείχε στην έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση της Eurobank μέσω της απορρόφησης της Grivalia.
Να σημειωθεί ότι το ιστορικό κόστος κτήσης των μετοχών του Fairfax είναι 2,51 ευρώ και το αναπροσαρμοσμένο στα 0,93 ευρώ μετά την απορρόφηση της Grivalia.
Η μετοχή της Eurobank βρίσκεται στα 0,89 ευρώ και ενώ μπορεί να ειπωθεί ότι βρίσκεται κοντά στο κόστος κτήσης… έχουν παρέλθει 10 χρόνια χωρίς να έχει κερδίσει κάποια απόδοση το Fairfax.
Ενώ η διοίκηση Καραβία αποδείχθηκε συνεπής και επανέφερε τον ισολογισμό, εξυγιάνθηκε η τράπεζα, μείωσε στο 5% τα NPEs και επιτυγχάνει ισχυρά κέρδη… η συγκυρία δεν βοηθάει.
Έως τις 28 Οκτωβρίου 2022 θα αποφασίσει και ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών εάν τελικά θα επιτραπεί η διανομή μερίσματος από την Eurobank αν και υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι υπάρχουν επιφυλάξεις λόγω συγκυρίας και λόγω των senior bond των 18,3 δισεκ. ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες και φέρουν κρατική εγγύηση.
Επίσης και στην Πειραιώς ο Paulson συνεχίζει να καταγράφει σοβαρές υποαξίες αφού συνολικά έχει επενδύσει 770 εκατ και η τρέχουσα αξία των μετοχών που κατέχει ανέρχεται σε 255 εκατ ευρώ.
Είναι προφανές ότι η Πειραιώς ούτε το 2022 αλλά ούτε και το 2023 θα διανείμει μέρισμα παρ΄ ότι θα επιτυγχάνει κέρδη αφού προτεραιότητα είναι η μείωση των NPEs και κυρίως η ενίσχυση των κεφαλαίων.

Εάν το Ellington θα κάνει την διαφορά στην Attica bank… τότε ο Μ. Σάλλας θα είναι πολύ χρήσιμος για την ανάκαμψη της Παγκρήτιας

Υπάρχουν δύο μικρές τράπεζες η Attica bank και η Παγκρήτια που έχουν βρεθεί σε παραπλήσια θέση αν και διαφέρουν σε όγκο προβλημάτων…
Η Attica bank ανακεφαλαιοποιείται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι ο βασικός μέτοχος με 62,93% στην Attica bank αφού θα καταβάλλει σχεδόν 430 εκατ λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ και της νέας ανακεφαλαιοποίησης των 490 εκατ... εκ των οποίων τα 460 εκατ θα είναι αύξηση μετοχικού κεφαλαίου….
Το ελληνικό κράτος διασώζει την Attica bank αφού επί της ουσίας παίρνει την ζημιά των NPEs και των τιτλοποιήσεων – απάτη που πραγματοποίησε στο παρελθόν…
Ωστόσο το σχήμα Ellington με TMEΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών θα βρεθούν με 67% στο τέλος του 2023 και θα αναλάβουν την διαχείριση και την στρατηγική…
Επί της ουσίας το σχέδιο της επόμενης ημέρας για την Attica bank θα το εκτελέσει το Ellington αφού αυτός ο επενδυτής επιλέγει… ως η λύση για την διαμόρφωση του μέλλοντος της τράπεζας.
Η Attica bank έχει νέα διοίκηση και νέους μετόχους… και πρέπει να παρουσιάσει ένα σχέδιο ανάκαμψης αφού θα διαθέτει ισχυρά κεφάλαια… το κράτος διασώζει την Attica bank αλλά το Ellington θα επιστρέψει στην κανονικότητα την Attica bank…
Στην Παγκρήτια ο Μιχάλης Σάλλας θα είναι αυτός…που θα κάνει την ουσιώδη διαφορά…
Η Παγκρήτια μέσω της αύξησης και της ενσωμάτωσης της HSBC θα βρει κάποια κεφάλαια ώστε να αποκτήσει υγιείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Η Παγκρήτια διασώζεται με ιδιωτικά κεφάλαια σε αντίθεση με την Attica bank που αποφασίστηκε να διασωθεί με κρατικά κεφάλαια…
Για την Παγκρήτια… ο ισχυρός καταλύτης που μπορεί να διαμορφώσει μια στρατηγική και ένα σχέδιο ισχυροποίησης της είναι ο Μιχάλης Σάλλας τον οποίο μανιωδώς προσπαθεί με κάθε τρόπο και μέσο… να περιθωριοποιήσει ο Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ…
Χωρίς τον Μιχάλη Σάλλα στην Παγκρήτια το πιθανότερο σενάριο είναι σε βάθος χρόνου να καταλήξει συγχωνευόμενη με την Attica bank.
O Σάλλας έχει ένα σχέδιο δημιουργίας του 5ου πυλώνα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα… η διαδρομή του στην Πειραιώς και η μακρά του εμπειρία διασφαλίζουν ότι υπάρχει σχέδιο και γνώση υλοποίησης…
Σε κάθε τράπεζα που αναδύεται από τον βάλτο των προβλημάτων χρειάζεται ένα ισχυρό αφήγημα.
Στην Attica bank το αφήγημα είναι το σχήμα Ellington με ΤΜΕΔΕ που θα σχεδιάσουν την μετεξέλιξη της Attica bank…
Στην Παγκρήτια το αφήγημα είναι ο Σάλλας που μπορεί να σχεδιάσει την μετεξέλιξη της τράπεζας.
Αυτό ας το αξιολογήσουν τόσο η ΤτΕ που πολεμάει μανιωδώς τον Μιχάλη Σάλλα αλλά και η διοίκηση Βαρθολομαίου στην Παγκρήτια…

Πτωτικές τάσεις στις αγορές της Ασίας

Πτωτικά  έκλεισαν σήμερα 13/10 οι ασιατικές αγορές, αναμένοντας τα στοιχεία  για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ του Σεπτεμβρίου τα οποία θα κρίνουν τον ρυθμό σύσφιξης της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,60%, ο δείκτης  Shanhgai στην Κίνα στο -0,30%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,84%, o δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -1,8% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο –0,07%.

Έντονη μεταβλητότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

Έντονη μεταβλητότητα καταγράφεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς απογοήτευσαν τους επενδυτές τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, ο οποίος παρέμεινε σε υψηλά 40 ετών, στο 8,2%.
Οι αναλυτές αναμένουν τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, με τα στοιχεία να διαψεύδουν τις προσδοκίες για επιβράδυνση του ρυθμούς αύξησης των επιτοκίων, την ώρα που η παγκόσμια οικονομία οδεύει σε ύφεση.
Επίσης στο 10,9% επιβεβαιώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στη Γερμανία, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών.
Πτωτικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το συμβόλαιο Νοεμβρίου για το ολλανδικό TTF στο -5,11% στα 152 ευρώ.
Ήπιες απώλειες  καταγράφονται στις τιμές του πετρελαίου, με το brent στο -0,26% στα 92,21 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό -0,56% στα 86,73 δολ. το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει πτώση -0,31% στις 1.945 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,20%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,50%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,10%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,10% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,40%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,70%, ο S&P 500 στο -1,25%, ο Nasdaq στο -2% και αμετάβλητο το ETF GREC ( 21,84 δολ. )..

Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες μετά την ανοδική αναλαμπή

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές,εν μέσω έντονης νευρικότητας και επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά ότι οι ανοδικές αναλαμππές δεν έχουν διάρκεια ...με τις συναλλαγές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,2430 ευρώ, με πτώση -0,40% με όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,978 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,8760 ευρώ, με άνοδο +0,69%, με όγκο 3,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,06 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,0980 ευρώ, με άνοδο +0,73% και όγκο1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,37 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8884 ευρώ, με πτώση -0,18%, με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,3 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3050 ευρώ, με πτώση -2,61% και κεφαλαιοποίηση 582 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0925 ευρώ, με άνοδο +2,78% με όγκο 25 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 113 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,85 ευρώ, με άνοδο +0,96% και κεφαλαιοποίηση 315 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν σε Motor Oil -2,37%, Ελλάκτωρ -2,22%, Τιτάν -1,46% ...
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισαν ΕΥΔΑΠ +3,27%, Lamda +2,69%, Aegean +2,21%.
Η Coca Cola έκλεισε στα 22,14 ευρώ, με άνοδο +0,45% και κεφαλαιοποίηση στα 8,23 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,97 ευρώ, με πτώση -0,80% και αποτίμηση 6,62 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,3250 ευρώ, με πτώση -1,39% και αποτίμηση 2,03 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,6140 ευρώ, με άνοδο +0,88% και κεφαλαιοποίηση 374 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,28 ευρώ, με πτώση -0,81% και αποτίμηση 4,42 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,80 ευρώ, με πτώση -1,46% και κεφαλαιοποίηση 846 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,50 ευρώ, με άνοδο +0,93% και  κεφαλαιοποίηση 1,99 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 16,50 ευρώ, με άνοδο +2,37% κεφαλαιοποίηση 1,83 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 13,47 ευρώ, με πτώση -0,81% και κεφαλαιοποίηση 1,83 δισ. ευρώ...
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,90 ευρώ, με άνοδο +0,61% και κεφαλαιοποίηση 2,13 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,27 ευρώ, με άνοδο +3,27% και  κεφαλαιοποίηση 774 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,35 ευρώ, με πτώση -0,74% και κεφαλαιοποίηση 507 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0284 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.

Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,92% - Το spread με την Ιταλία στις 16 μ.β.

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα τα ελληνικά ομόλογα αλλά και τα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,92% και το 10ετές ιταλικό 4,76%, με το μεταξύ τους spread στις 16 μ.β.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 254 μονάδες βάσης από 256 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 167 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,67% ή 167 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 16 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 149 μονάδες βάσης…

Επιδείνωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 13/10 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 13 Οκτωβρίου του 2022 στο 4,76%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 13/10/2022 στο 2,38%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,90% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,43% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,43% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,76% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 4,05%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης