Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με πιέσεις σε τράπεζες, ΟΤΕ, ΔΕΗ -3% στα χαμηλά της ημέρας το ΧΑ -1,15% στις 907 μον. - Η ωραιοποίηση τελειώνει προσεχώς

Με πιέσεις σε τράπεζες, ΟΤΕ, ΔΕΗ -3% στα χαμηλά της ημέρας το ΧΑ -1,15% στις 907 μον. - Η ωραιοποίηση τελειώνει προσεχώς
Δύο συνεδριάσεις έμειναν για το κλείσιμο του Νοεμβρίου, όποτε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα διαπιστωθεί αν η τελευταία ανοδική κίνηση απορρέει από τις κινήσεις ωραιοποίησης καθώς τα περισσότερα ξένα επενδυτικά χαρτοφυλακία κλείνουν τα βιβλία του τρέχοντος έτους
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 907 μονάδες, στα χαμηλά της ημέρας στις δημοπρασίες,  με πιέσεις στις τράπεζες, με Πειραιώς -2,59%, ενώ με απώλειες έκλεισε και το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, με τη ΔΕΗ -3,1%, ΟΤΕ -2,47%.. με χαμηλές τις συναλλαγές.
Ο Γενικός Δείκτης κράτησε το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων μετά τα πρόσφατα υψηλά 7μήνου, των 921 μονάδων (25/11).
Στο επίκεντρο τα νέα περιοριστικά μέτρα στην Κίνα αλλά και οι διαδηλώσεις κατά των lockdowns.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο διήμερο συνέδριο 28-29/9 στο Λονδίνο  που διοργανώνει η ΕΧΑΕ με τη Morgan Stanley, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το συνέδριο γίνεται σε πολύ καλή χρονική συγκυρία, καθώς η αγορά έχει ανακάμψει σημαντικά, έχει βελτιωθεί η επενδυτική ψυχολογία και τα αποτελέσματα των εταιρειών παραπέμπουν σε ιστορικά υψηλές επιδόσεις.
Εν τω μεταξύ, δύο συνεδριάσεις έμειναν για το κλείσιμο του Νοεμβρίου, όποτε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα διαπιστωθεί αν η τελευταία ανοδική κίνηση απορρέει από τις κινήσεις ωραιοποίησης καθώς τα περισσότερα ξένα επενδυτικά χαρτοφυλακία κλείνουν τα βιβλία του τρέχοντος έτους.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Πειραιώς -2,59% από -3,51% χαμηλό ημέρας και ακολούθησαν Eurobank -2,19%, Εθνική -1,83% και Alpha Bank -1,73%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισαν οι δεικτοβαρείς ΔΕΗ -3,1%, ΟΤΕ -2,47%....ενώ ανοδικά ξεώρισαν κινείται η Motor Oil -1,1%..
Στην αγορά ομολόγων, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αποκλιμάκωση απόρροια των  προσδοκίων  ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να μειώνονται...
Δεν είναι τυχαίο ότι το ελληνικό δεκαετές ομόλογο είχε φτάσει στο 5% ενώ το τελευταίο διάστημα οι αποδόσεις άγγιξαν το 4%.
Σήμερα 28/11, καταγράφονται ήπιες πωλήσεις, με το ελληνικό 10ετές στο 4,20%, το ιταλικό 10ετές στο 3,95% και το γερμανικό 2,02%.

Στο επίκεντρο οι επόμενες συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι επόμενες συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών οι οποίες θα αποφασίσουν για τα νομισματική τους πολιτική ενώ με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφώσει και θα βαίνει μειούμενος…δεν θα δούμε ακραίες νομισματικές πολιτικές και αυτό είναι ένας ουσιώδης παράγοντας για να αναθαρρήσουν οι επενδυτές και να ανακάμψουν οι μετοχές…
Ειδικότερα, η επόμενη συνεδρίαση της Fed είναι προγραμματισμένη για τις 13 και 14 Δεκεμβρίου.
Οι επενδυτές προσδοκούν ότι  ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων θα επιβραδυνθεί, κάτι που σημαίνει ότι η παρέμβαση θα είναι μεγέθους 50 μονάδων και όχι 75, όπως συνέβη τις τελευταίες τέσσερις φορές ενώ φοβούνται ότι το τελικό ύψος των επιτοκίων θα ξεπεράσει εντέλει τις αρχικές εκτιμήσεις, 4,5% – 4,75% και θα αγγίξει το 5%, από το τρέχον εύρος του 3,75% έως 4%
Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια στο 2%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2009 ενώ η επόμενη αύξηση θα είναι μεταξύ 50 μονάδων βάσης, στη συνεδρίαση της 15 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια ακολουθήσει μια αύξηση 0,50% και μια τρίτη αύξηση 0,25% και μετά τέλος οι αυξήσεις των επιτοκίων…

Νέο 10ετές ομόλογο Τier 2 ύψους 300 εκατ. με επιτόκιο 9,2% - 9,5% από τη Eurobank

Νέο 10ετές ομόλογο Τier 2 εκδίδει η Eurobank, με στόχο να υπερκαλύψει τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο του MREL (ελάχιστες απαιτήσεις σε δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και κεφάλαια).
Το επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 9,2% και 9,5%.
Το πολύ υψηλό επιτόκιο που πληρώνει η Eurobank αποδίδεται στο γεγονός ότι το Tier 2 είναι ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης οπότε εύλογο πληρώνει στους ενδιαφερόμενους υψηλό επιτόκιο λόγω ρίσκου.
Το ομόλογο αναμένεται να αξιολογηθεί ως B2 από τη Moodys και Β+ από τη Fitch, ενώ η Eurobank έδωσε εντολή στις επενδυτικές τράπεζες Bank of America, JP Morgan, Μorgan Stanley Barclays, προκειμένου να ξεκινήσουν επαφές για την έκδοση.
Το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει πιθανότατα αύριο, 29 Νοεμβρίου 2022.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,24% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,04%.
Στις δημοπρασίες με πιέσεις στις τράπεζες, με την Πειραιώς πλησίον του -3%, Eurobank άνω του -2% αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, με ΔΕΗ -3,1%, ΟΤΕ -2,47%... ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας στο -2,02% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,19%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,15% στις 907 μονάδες έχοντας υψηλό στις 916,58 μονάδες και χαμηλό τις 906,74 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 42,2 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 16,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 8,4 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,92 εκατ. ευρώ και όγκου 570 χιλ. τεμαχίων  πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 500 χιλ. τεμάχια αξίας 540 χιλ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 70 χιλ. τεμάχια αξίας 1,38 εκατ. ευρώ

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 907 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 900 μονάδες και ακολουθούν οι 880 μονάδες, η βασική στήριξη των 864 – 862 μονάδων ( απλός ΚΜΟ των 200 ημερών και ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών),  οι 850 και οι 800 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 940 - 950 μονάδες και ακολουθούν οι 973 μονάδες ( υψηλό έτους ) και οι 1000 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στι;ς 647 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 650 μονάδων και ακολουθούν οι 620, οι 600, οι 585, οι 575 και οι 550 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 690 μονάδες και ακολουθούν οι 700 και οι 752 μονάδες ( υψηλό έτους).

Ήπιες πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,20% -  Το spread με την Γερμανία στις 218 μ.β.

Ήπιες πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 28/11 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης με έντονες τις προσδοκίες των επενδυτών ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα επιβραδύβουν τις αυξήσεις στα επιτόκια καθώς ο πληθωρισμός έχει κορυφώσει και βαίνει μειούμενος.
Αναλυτικά, το ελληνικό 10ετές κινείται στο 4,20%, το ιταλικό ομόλογο στο 3,95% και το γερμανικό 10ετές στο 2,02%.
Φαίνεται επίσης ότι και στις αγορές ομολόγων αρχίζουν να κορυφώνονται οι αρνητικές επιδράσεις της ανόδου των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες.
Δεν είναι τυχαίο ότι το ελληνικό δεκαετές ομόλογο είχε φτάσει στο 5% και υποχώρησε πλησίον στο 4%, απόρροια κυρίως των προσδοκιών ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να μειώνονται.
Σημειώνεται ότι στις 14-15/12 είναι η τελευταία συνεδρίαση της Fed και στις 15/12 της ΕΚΤ..
Πωλήσεις καταγράφονται  και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,69% και το 2ετές στο 4,47% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 218 μονάδες βάσης έχοντας απομακρυνθεί από τις 300 ή 350 μονάδες,  επίπεδα που νομοτελειακά θα υπάρξει παρέμβαση της ΕΚΤ.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα αλλά και η Ιταλία βρίσκονται στο στόχαστρο των κερδοσκόπων.
Η  Ελλάδα αποτελεί μια ακραία προβληματική περίπτωση συντηρεί μη βιώσιμο χρέος, τα ελλείμματα επιδείνωσαν την κατάσταση ενώ η συνταγή που ακολουθείται οδηγεί την Ελλάδα σε οικονομικό αδιέξοδο.
Παράλληλα το πολιτικό ρίσκο αυξάνεται καθώς δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές του 2023… οι αγορές παίζουν το σενάριο του οικονομικού και πολιτικού αδιεξόδου…

Deals που καθυστερούν  – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής με First Sentier, J P Morgan με Viva Wallet, Attica bank με Ellington

Τα deals, οι συγχωνεύσεις και εξαγορές που έχουν ανακοινωθεί επισήμως ή παραμένουν ως φήμες και διεξάγονται στο παρασκήνιο, πάντα προκαλούν το ενδιαφέρον ειδικά μάλιστα όταν αφορούν μεγάλες επιχειρήσεις… και ειδικά εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο…
Ωστόσο τι συμβαίνει όταν τα κυοφορούμενα deals καθυστερούν και μάλιστα καθυστερούν πολύ....παρά πολύ....;
Έχει καθυστερήσει… υπερβολικά το deal ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής με First Sentier
Εδώ και μήνες πολλούς μήνες... αναφέρεται ότι κλείνει το deal μεταξύ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και του First Sentier…
Προφανώς οι καθυστερήσεις δεν σχετίζονται με διαδικαστικά μόνο ζητήματα αλλά με όρους όπως τίμημα, ποσοστά μειοψηφίας, δημόσια πρόταση, κεφάλαια, δάνεια που πρέπει να συναφθούν και πολλά άλλα..…
Ωστόσο η δυστοκία να υπάρξει deal μεταξύ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και First Sentier προβληματίζει…
Η τελευταία ημερομηνία ανακοίνωσης του deal στις 25 Νοεμβρίου 2022 παρήλθε… όπως και τόσες ημερομηνίες στο παρελθόν…
Εμπλοκή στην Viva Wallet με J P Morgan Payments για το τίμημα
Ως γνωστό η J P Morgan Payments θυγατρική της μεγάλης επενδυτικής τράπεζας των ΗΠΑ J P Morgan έχει συμφωνήσει στην εξαγορά του 48,51% της Viva Wallet έναντι περίπου 800 εκατ ευρώ.
Ωστόσο πληροφορούμαστε ότι μετά τον έλεγχο νομικό και οικονομικό αλλά και την περάτωση διαφόρων διαδικασιών που συνηθίζονται… έχει υπάρξει εμπλοκή στο τίμημα…
Το bankingnews έχει αναφερθεί ουκ ολίγες φορές για την εμπλοκή στο deal της Viva Wallet με την J P Morgan...
Η J P Morgan ήταν συνεπής στις συμβατικές τις υποχρεώσεις, μάλιστα εξαγόρασε και ομολογιακό δάνειο που είχε συνάψει η Viva Wallet…
Ωστόσο οι μήνες περνούσαν και συμφωνία δεν υπάρχει και έτσι πλησιάζουμε στην προκαθορισμένη ημερομηνία 30 Νοεμβρίου 2022 και ακόμη συμφωνία δεν υπάρχει…
Τόσο η J P Morgan όσο και η Viva Wallet απέφυγαν να σχολιάσουν… ωστόσο οι πληροφορίες του bankingnews είναι οι εξής :
1)Φαίνεται ότι ο Χάρις Καρώνης να έχει άλλες βλέψεις και άλλους στόχους, γενικώς δεν φαίνεται να βρίσκονται κοντά με την J P Morgan.
Η Viva Wallet να σημειωθεί ότι έχει καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο 1,27 εκατ, εμφανίζει ζημιές… αλλά αξίζει σχεδόν 1,5 δισεκ. στο σύνολο των μετοχών…
Πραγματικά έχουμε απορία πως προκύπτουν αυτές οι αποτιμήσεις…
2)Η Viva Wallet είναι μια neo bank αλλά σημαίνει πολλά και δεν σημαίνει και τίποτα.
Είναι ένα σύστημα πληρωμών που θεωρούμε ότι έχει ακραία υπερτιμολογηθεί.
Ο σκοπός είναι ποιο είναι το κέρδος των μετόχων… και οι μέτοχοι κέρδος δεν έχουν περιμένουν οι μέτοχοι μειοψηφίας η DECA του Δασκαλόπουλου και η Λάτση να πουλήσουν για να πάρουν το κεφάλαιο που επένδυσαν και υπεραξία…
3)Ούτε η Viva Wallet, ούτε η Viva Bank κατά την άποψη μας δεν έχουν αποδείξει ότι μπορούν να επιτυγχάνουν κέρδη.
Θα υποθέσουν πολλοί, πως τότε η J P Morgan έδωσε τόσο υψηλό τίμημα εάν η Viva Wallet δεν έχει αξία;
Πως αποτιμάται ένα σύστημα πληρωμών φαίνεται ότι έχει πολλές υποκειμενικές προσεγγίσεις… ένας όμιλος με οριοθετημένα κεφάλαια και ζημιές πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να αποτιμάται σε αυτά τα επίπεδα…
Βέβαια η προσφορά και η ζήτηση καθορίζουν τις αποτιμήσεις αλλά με τις παραδοσιακές μεθόδους αποτίμησης… νομίζουμε ότι υπάρχει ακραία υπερβολή…
Γιατί πρέπει να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της η Ellington για την Attica bank... ενδιαφέρεται και εάν ναι πως θα αποκτήσει τον έλεγχο;
Η Attica bank μια άκρως προβληματική τράπεζα που με κρατικά κεφάλαια διασώζεται…
Ποιο είναι το λάθος σε αυτή την πρόταση;
Ότι διασώζεται με κρατικά κεφάλαια.
Ενώ εδώ και χρόνια αναφέρεται ότι το αμερικανικό fund Ellington θα αποκτήσει τον έλεγχο της Attica bank τελικά είδαμε να συνεργάζεται με το ΤΜΕΔΕ και να κατέχει το 8,08% της Attica bank.
Θα περιμέναμε από το αμερικανικό fund Ellington όχι να συνεργαστεί με το ΤΜΕΔΕ αλλά να έχει ανακοινώσει το σχέδιο του για την Attica bank πόσα κεφάλαια θα επενδύσει και τι σχεδιάζει να πράξει..
Έως σήμερα τουλάχιστον δεν έχει ανακοινώσει τις προθέσεις του… το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι από την αύξηση των 459 εκατ – θα πραγματοποιηθεί έως τον Μάρτιο 2023 – σε σύνολο ανακεφαλαιοποίησης 490 εκατ το 69,5% των 459 εκατ ή 319 εκατ θα τα εισφέρει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατέχει το 69,51% της Attica bank…
Το ΤΜΕΔΕ κατέχει το 12,03%, η RINOA – Ellington 8,08% και ο ΕΦΚΑ 8,40%...
Δεν έχουμε ακόμη κατανοήσει τι σχεδιάζει να κάνει η Ellington στην Attica bank και επίσης δεν έχουμε κατανοήσει πως το σχήμα Ellington – TMEΔΕ θα αποκτήσουν τον έλεγχο της Attica bank το 67% από 20,1% που κατέχουν από κοινού στην Attica bank…
Να σημειωθεί ότι άπαξ και η αύξηση κεφαλαίου των 459 εκατ θα πραγματοποιηθεί έως Μάρτιο 2023 αυτό σημαίνει ότι η επόμενη ανακεφαλαιοποίηση θα πραγματοποιηθεί τέλη 2023 ή αρχές 2024...
Κατά την άποψη μας η Attica bank και η Παγκρήτια θα πρέπει να εξυγιανθούν και να συγχωνευθούν έως το 2024 ώστε να δημιουργηθεί μια νέα εισηγμένη και μεγαλύτερη τράπεζα...

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα 28/11 οι ασιατικές αγορές με επίκεντρο το νέο ρεκόρ στα κρούσματα covid 19 στην Κίνα εντείνει τις ανησυχίες.
Σημειώνεται, η Κίνα κατέγραψε άλλο ένα ρεκόρ κρουσμάτων COVID-19 τη Δευτέρα, μετά από ένα Σαββατοκύριακο διαδηλώσεων, με την ανησυχία να κλιμακώνεται σχετικά με τη διαχείριση της πολιτικής μηδενικού COVID-19 της Κίνας και τον αντίκτυπό της στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,42%, ο δείκτης  Shanhgai στην Κίνα στο -0,75%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,57%, o δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -1,21% και ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,42%.

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Πιέσεις  καταγράφονται σήμερα 28/11 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω της πτώσης των μετοχών της ενέργειας, του λιανικού εμπορίου και των ορυχείων, καθώς οι εκτεταμένες διαδηλώσεις στην Κίνα κατά των αυστηρών περιορισμών για την COVID-19 προκάλεσαν κύμα πωλήσεων στις παγκόσμιες αγορές.
Ήπια άνοδος καταγράφεται στο φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Δεκεμβρίου στο +1,03% στα 125,65 ευρώ.
Πτωτικά κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου, με τo brent -0,98% στα 82,80 δολ.το βαρέλι και το αμερικανικό αργό -0,80% στα 75,67 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,80%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,60%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,85%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,90% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,15%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,50%, ο S&P 500 στο -0,65%, ο Nasdaq στο -0,65% και το ETF GREC στο -1,04% ( 26,26 δολ. )

Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Πειραιώς -3%

Πτωτικά έκλεισαν οι τράπεζες, μετά την πρόσφατη άνοδο, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να δέχεται η Πειραιώς οι οποίες έφτασαν ενδοσυνεδριακά το -3,51% ενώ συνεχίστηκαν οι χαμηλές συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,75 ευρώ, με πτώση -1,83% με όγκο 466 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,40 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,0220 ευρώ, με πτώση -1,73% με όγκο 4,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,4 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4285 ευρώ, με πτώση -2,59%, με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,79 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακ
ό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,0730 ευρώ, με πτώση -2,19%, με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,98 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,82 ευρώ, με άνοδο +1,11% και κεφαλαιοποίηση  812 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0932 ευρώ, με πτώση -1,69% με όγκο 47 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 114 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,25 ευρώ, με πτώση -0,91% και κεφαλαιοποίηση 323 εκατ. ευρώ.
.
Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές - Πιέσεις σε ΟΤΕ, ΔΕΗ -%

Πτωτικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΧΑ, Sarantis....
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν μόνο Quest +1,99%, Motor Oil και ΟΠΑΠ.
Η Coca Cola έκλεισε στα 23,30 ευρώ, με πτώση -1,06% και κεφαλαιοποίηση στα 8,66 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,00 ευρώ, με πτώση -2,47% και αποτίμηση 6,64 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 6,57 ευρώ, με πτώση -3,1% και αποτίμηση 2,51 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,72 ευρώ, με πτώση -0,58% και κεφαλαιοποίηση 399 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,00 ευρώ, με άνοδο +0,78% και αποτίμηση 4,72 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 12,18 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 954 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,85 ευρώ, με πτώση -0,29% και  κεφαλαιοποίηση 2,09 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 18,70 ευρώ, με άνοδο +1,41% κεφαλαιοποίηση 2,07 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 14,89 ευρώ, με πτώση -0,87% και κεφαλαιοποίηση 2,02 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 17,62 ευρώ, με πτώση -0,84% και κεφαλαιοποίηση 2,52 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,96 ευρώ, με πτώση -1,42% και  κεφαλαιοποίηση 741 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,63 ευρώ, με πτώση -2,04% και κεφαλαιοποίηση 612 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0328 ευρώ, με άνοδο +2,5% και κεφαλαιοποίηση 31 εκατ. ευρώ.
.
Ήπιες πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,20%  - Το spread με την Ιταλία στις 25 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 28/11 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,20% και το 10ετές ιταλικό 3,95% με το μεταξύ τους spread στις 25 μ.β.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 218 μονάδες βάσης από 220 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,93% ή 93 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 25 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 125 μονάδες βάσης…

Ήπιες πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Ήπιες πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 28/11 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 28 Νοεμβρίου του 2022 στο 3,95%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 28/11/2022 στο 2,02%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,46% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,95% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,02% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,95% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,99%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης