Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μετά την 4ήμερη άνοδο, συντήρηση στο ΧΑ +0,05% στις 1.456 μον. - Μην ενθουσιάζεστε με τις αναλαμπές, προσοχή στη Scope

Μετά την 4ήμερη άνοδο, συντήρηση στο ΧΑ +0,05% στις 1.456 μον. - Μην ενθουσιάζεστε με τις αναλαμπές, προσοχή στη Scope
Τα χρηματιστήρια ανακυκλώνονται κεφάλαια που δεν επιτρέπουν μια υγιή διόρθωση, το ίδιο συμβαίνει και στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο συντηρείται από συγκεκριμένα κεφάλαια και λόγω της ρηχότητας της αγοράς απλά χειραγωγείται…
Σχετικά Άρθρα
(upd18) Συντήρηση δυνάμεων καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 1.456 μονάδες, έχοντας συμπληρώσει 5 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με μεικτές τάσεις στις τράπεζες εν μέσω μεταβλητότητας, ενώ με αρνητικό πρόσημο έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips.
Ο Γενικός Δείκτης επανήλθε πάνω από 1.450 μονάδες με επόμενη αντίσταση τις 1.475 μονάδες.
Σημειώνεται ότι στα επίπεδα των 1.450 μονάδων, η αγορά έχει να βρεθεί από τις 30 Αυγούστου ( κλείσιμο 1.451,90 ), με το αμέσως ανώτερο κλείσιμο σημείο να έχει σημειωθεί στις 27/8/2024  (κλείσιμο 1.468,70 μον. ).
Αναλυτικά, στις τράπεζες, στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισε η Πειραιώς +1,6% και ακολούθησαν Alpha Bank  +0,74% και Eurobank +0,72% από +1,8% υψηλό ενοσυνεδριακό, ενώ ήπια υποχώρησε η Εθνική -0,13%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισε η  Motor Oil -2,33% και ακολούθησαν ΕΛΠΕ -1,43%, ΔΑΑ -1,34% ...ενώ ανοδικά έκλεισαν ΔΕΗ +0,94%, Ελλάκτωρ +0,67%, ΟΠΑΠ +0,57%...
Αύξηση του ΑΕΠ 2,4% κατέγραψε η Ελλάδα, σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ η ανάπτυξη σε τριμηνιαία βάση ήταν μόλις 0,3%.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται σήμερα 6/12 το βράδυ καθώς η Scope Rating θα δημοσιεύσει την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Ο οίκος έχει δώσει αξιολόγηση ΒΒΒ- με θετικές προοπτικές.
Υπάρχει μια ένδειξη που λέει ότι στην επόμενη αξιολόγηση μάλλον 24 Ιανουαρίου 2025 ο Γερμανικός οίκος θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒΒ…
Βέβαια όλα αυτά δεν έχουν και πολύ μεγάλη σημασία αφού οι κεντρικές τράπεζες έχουν ακυρώσει την επίδραση των οίκων αξιολόγησης. 
Οι διεθνείς αγορές συνεχίζουν να καταγράφουν ιστορικά υψηλά παρά τους γεωπολιτικούς κινδύνους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, την πολιτική κρίση στις δύο υπερδυνάμεις της Ευρώπης, Γερμανία και Γαλλία αλλά και τις απειλές του Trump για εμπορικούς δασμούς στην Ευρώπη..
Ξεκάθαρα υπάρχει μια προσδοκία ότι ο Trump θα αναζωογονήσει την αμερικανική οικονομία και θα πάρει μέτρα εξυγίανσης…
Θα υπάρξει ειρήνη στο Ουκρανικό και γενικώς εξομάλυνση, τα χειρότερα θα αποτραπούν.
Στην Γερμανία... βλέπουν φυσικό αέριο ξανά από την Ρωσία στο μέλλον...
Παρ΄ όλα αυτά δεν δικαιολογούνται όλες αυτές οι ακραίες φούσκες.
Στα χρηματιστήρια ανακυκλώνονται κεφάλαια που δεν επιτρέπουν μια υγιή διόρθωση, το ίδιο συμβαίνει και στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο συντηρείται από συγκεκριμένα κεφάλαια και λόγω της ρηχότητας της αγοράς απλά χειραγωγείται… όπως συμβαίνει με πολλές μετοχές στο χρηματιστήριο.
Η  απληστία της κερδοσκοπίας συντηρεί την τρέχουσα κατάσταση με τους επενδυτές να αγνοούν όλα τα παραπάνω, παρά τα  τεράστια κέρδη που έχουν ήδη συσσωρευτεί..
Στο επίκεντρο η Attica Bank, με κέρδη +5,23% έχοντας συσσωρεύσει κέρδη +26,67% το τελευταίο τριήμερο, με την κεφαλαιοποίηση 1,11 δισ. ευρώ.
Η Attica bank μετά την επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πληροί 3 βασικά κριτήρια επιτυχίας που ποτέ δεν είχαν ενεργοποιηθεί ταυτόχρονα.
Κεφάλαια, εξυγίανση, διοίκηση…
Ωστόσο με P/BV 1,28 – χρηματιστηριακή αξία προς ίδια κεφάλαια – την θεωρούμε ακριβή.
Στο μέτωπο των επιτοκίων η προσοχή θα εστιαστεί στις τελευταίες ανακοινώσεις έτους από την ΕΚΤ(12 Δεκεμβρίου) και την FED (17-18 Δεκεμβρίου).
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ προετοιμάζονται για την τελευταία συνεδρίαση του έτους, με τους επενδυτές και τους αναλυτές να συμφωνούν ότι ένα ακόμη βήμα κατά 0,25% την τέταρτη μείωση των επιτοκίων του ευρώ για το 2024, ενώ τα στοιχήματα ανεβαίνουν για μια επιπλέον μείωση κατα 0,25% από την FED.
Σε επίπεδο εβδομάδος, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο +4,52%, ο FTSE 25 με κέρδη +5,81% και ο Τραπεζικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά +11,45%.

H πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,07% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,11%.
Περί τις 10:40 με ελεγχόμενες πιέσεις σε Alpha Bank -1,29%, Εθνική -1,23% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,67%.
Λίγο πριν τις 11:30,  με αγοραστικές παρεμβάσεις σε επιλεγμένες μη τραπεζικές  μετοχές, όπως  Μυτιληναίος και ΔΕΗ πλησίον του +1%...ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,34%.
Περί τις 15:30, με πιέσεις σε  μη τραπεζικά blue chips, όπως Motor Oil -1,5%, ΕΛΠΕ, Τιτάν  -1% ....  ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,25%.
Περί τις 16:00, με αγοραστικές παρεμβάσεις στην Eurobank +1,80%...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,96%.
O Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή άνοδο +0,05% στις 1.456 μονάδες, έχοντας υψηλό στις 1.460,74 μονάδες και χαμηλό τις 1.452,18 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips..
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 119,3 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 12,3 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 37,5 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 24,2 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 12,3 εκατ.ευρώ και όγκου 4,02 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εurobank διακίνησε 3,08 εκατ. τεμάχια αξίας 6,9 εκατ. ευρώ, η Εθνική 203,5  χιλ. τεμάχια αξίας 1,53 εκατ. ευρώ  και  η Τρ. Κύπρου 392,4 χιλ. τεμάχια αξίας 1,78 εκατ. ευρώ..
Ο ΟΠΑΠ 27,3 χιλ. τεμάχια αξίας 428,5 χιλ. ευρώ, η Motor Oil 18,5 χιλ. τεμάχια αξίας 371,5 χιλ. ευρώ.
Η  Intracom 100 χιλ. τεμάχια αξάις 290 χιλ. ευρώ και η Profile 200 χιλ. τεμάχια αξίας 1,05 εκατ. ευρώ .

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.456 μονάδες, με  πρώτη αντίσταση τις 1.475 μονάδες και ακολουθούν οι κρίσιμες 1.500 –1.510  μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.428 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών και ακολουθούν οι κρίσιμες 1.400 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών, οι 1.380 , οι 1.350, οι 1.320 και οι 1.300 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.280 μονάδες, με  πρώτη αντίσταση τις 1.285 μονάδες και οι κρίσιμες 1.300 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι  1.250 μονάδες και ακολουθούν οι 1.239 μονάδες ο απλός  ΚΜΟ των 200 ημερών και ακολουθούν οι 1.201 μονάδες ο εκθετικός  ΚΜΟ των 200 ημερών, οι 1.150 και οι 1.100 μονάδες.

Βελτίωση στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 2,87% - Το spread με την Ιταλία στις 30 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 6/12 στα ομόλογα, με επίκεντρο τις γεωπολιτικές εξελίξεις, την πολιτική αναταραχή στην Γαλλία και αναμένοντας τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τα επιτόκια.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ προετοιμάζονται για την τελευταία συνεδρίαση του έτους, με τους επενδυτές και τους αναλυτές να συμφωνούν ότι ένα ακόμη βήμα κατά 0,25% να είναι το πιθανότερο αποτέλεσμα μετά την απότομη επιβράδυνση του πληθωρισμού που ήταν πιο απότομη από την αναμενόμενη.
Αυτή θα είναι η τέταρτη μείωση των επιτοκίων του ευρώ για το 2024, διαμορφώνοντας τη συνολική μείωση από τα μέσα του τρέχοντος έτους στο 1%, που θα το φέρει στο 3%, με στόχο την αποκλιμάκωση των επιτοκίων του ευρώ στο 2% μέχρι και το τέλος του 2025.
Επίσης, τα τελευταία πρακτικά της συνεδρίασης της Fed του Νοεμβρίου έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της Fed είναι πεπεισμένοι ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί και ότι θα υπάρξουν επιπλέον μειώσεις των επιτοκίων, αλλά με σταδιακό ρυθμό, με τα στοιχήματα να ανεβαίνουν για μια επιπλέον μείωση κατα 0,25% στην συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.
Σημειώνεται, ότι η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα λάβει χώρα στις 12 Δεκεμβρίου και ακολουθεί η διήμερη συνεδρίαση της Fed στις 17-18 Δεκεμβρίου.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,87% και το 10ετές ιταλικό 3,17% με το μεταξύ τους spread στις -30 μονάδες βάσης.
Επίσης, βελτίωση καταγράφεται και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές αμερικανικό να κινείται στο 4,14% και το 2ετές στο 4,08%, με την απόδοση του 10ετούς να είναι οριακά υψηλότερα από το 2ετές ομόλογο.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Σε ΒΒΒ- διατήρησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας η Fitch Ratings, χωρίς να μεταβάλει τις σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook), επιβεβαιώνοντας όσα έγραφε ο ΒΝ πως μία νέα αναβάθμιση μετατίθεται για αργότερα..
Η τρέχουσα αρνητική συγκυρία που περιλαμβάνει διεθνή κρίση στην Ουκρανία και εκτίναξη του πολιτικού ρίσκου στην Ελλάδα μετέθεσαν τα σχέδια του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Fitch να αναβαθμίσει τις προοπτικές από σταθερές σε θετικές, παρότι στη τελευταία αξιολόγηση της 22ας Νοεμβρίου 2024 υπήρχε σχεδιασμός να αναβαθμίσουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι τον Μάρτιο 2025 η Fitch θα αναβαθμίσει την Ελλάδα αρκεί μέχρι τώρα να μην έχει πολλαπλασιαστεί το πολιτικό ρίσκο αφού ο Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός υπό προθεσμία…
Σήμερα Παρασκεύη 6/12 οι αξιολογήσεις του έτους για το ελληνικό αξιόχρεου κλείνουν με τον γερμανικό οίκο Scope, ο οποίος έχει ήδη δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα
Tο 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο…
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Έτσι η ΕΚΤ αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων και παραμένει και στο πρόγραμμα επανεπενδύσεων… δηλαδή ότι θα πρόσφερε η επενδυτική βαθμίδα…
Να θυμίσουμε ότι σε σύνολο 404 δισεκ. ελληνικού χρέους και εξαιρώντας τα έντοκα γραμμάτια… μόνο 48 δισεκ. ελληνικού χρέους είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο, π.χ. στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ χρωστάμε δάνεια 227 δισεκ. ευρώ.
Παρ΄ ότι οι επενδυτές μας κρίνουν για 48 δισεκ. η Ελλάδα έχει την δεύτερη ακριβότερη τιμολόγηση ως προς τον ελληνικό κίνδυνο στην ευρωζώνη… δεν το λες επιτυχία.
Οπότε η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αφορά 48 δισεκ. ελληνικού χρέους και είναι μια κίνηση εκ του ασφαλούς.
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας.
Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 6/12 οι ασιατικές αγορές, μετά το χαμηλότερο κλείσιμο της Wall Street, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις στη Νότια Κορέα.
Τα χρηματιστήρια της Κίνας ενισχύθηκαν με αφορμή τις θετικές παρατηρήσεις της UBS Asset Management σχετικά με τις επενδυτικές ευκαιρίες στην περιοχή.
Ο διευθυντής της UBS Asset Management για την Investment Barry Gill χαρακτήρισε την Κίνα ως την πιο υποτιμημένη χρηματιστηριακή αγορά παγκοσμίως, επικαλούμενος τις δυνατότητές της να "εκπλήσσει" τους επενδυτές "από πολλές απόψεις". Στην έκθεση Red Thread της UBS, ο Bin Shi, Επικεφαλής των Μετοχών της Κίνας, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη συνεχιζόμενη επέκταση της παρουσίας των κινεζικών εταιρειών στις ξένες αγορές.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,80%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο +1,06%, o δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,63%, ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας στο -0,56% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,64%.

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα 6/12 στις ευρωπαϊκές αγορές με επίκεντρο τις γεωπολιτικές εντάσεις και ην πολιτική αναταραχή στη Γαλλία.
Μετά την ψηφοφορία που ανέτρεψε την κυβέρνηση μειοψηφίας του Γάλλου πρωθυπουργού Michel Barnier το βράδυ της Τετάρτης, o πρόεδρος Macron εκφώνησε μια προκλητική ομιλία επικρίνοντας τους πολιτικούς ότι δεν σκέφτονται "τους ψηφοφόρους"."
Επέμεινε ότι θα εξαντλήσει το υπόλοιπο της προεδρίας του, με την οποία θα παραμείνει στη θέση του έως το 2027.
Ο Barnier παραιτήθηκε από τη θέση του το πρωί της Πέμπτης, αλλά θα συνεχίσει σε υπηρεσιακό ρόλο, ενώ ο Macron θα επιλέξει τον αντικαταστάτη του.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσε τριμηνιαία επέκταση 0,4% το τρίτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με τις προσδοκίες, όπως αποκάλυψε η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Eurostat στην τελική της έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
Σε ετήσια βάση, η οικονομία της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,9% και ττης Ε.Ε κατά 1,0%.
Το ποσοστό απασχόλησης στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Στην ΕΕ παρέμεινε σταθερή. Ετησιίως, το ποσοστό αυξήθηκε κατά 1,0% στη ζώνη του ευρώ και 0,7% στο τελευταίο μπλοκ.
Σε άλλα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα 6/12,  η γερμανική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε  1% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την προσωρινή έκθεση, ενώ σε  σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, το ποσοστό μειώθηκε κατά 4,5%.
Επίσης, οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 4,8% τον Νοέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.
Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο αριθμός προχώρησε κατά 1,3%. Και τα δύο στοιχεία ξεπέρασαν τις προσδοκίες.
Οι μη γεωργικές μισθοδοσίες των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 227.000 τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα,  ελαφρώς υψηλότερη από την αναμενόμενη, με την ανεργία να παραμένει σταθερή από τον Οκτώβριο στα 7,1 εκατ., με το ποσοστό ανεργίας να βρίσκεται στο 4,2%.
Πτώση καταγράφεται στις τιμές του πετρελαίου με το brent να διαμορφώνεται στα 71,36 δολ. το βαρέλι στο -1% και του αμερικανικού αργού στα 67,56 δολ. το βαρέλι στο -1,1%.
Ήπια πτώση -0,27% καταγράφεται και στις τιμές του φυσικού αερίου, με το ολλανδικό TTF Ιανουαρίου στα 46,42 ευρώ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,25%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,3%, ο δείκτης FTSE MIB στο +0,50%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,05% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,02%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,10%, ο S&P 500 στο +0,30%,  ο Nasdaq στο +0,70% και το  ETF GREC στο +0,32%  (41,11 δολ. )


Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές

Μεικτές τάσεις καταγράφονται στις τράπεζες, με ικανοποιητικές συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 7,46 ευρώ, με πτώση -0,13% με όγκο 2,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 6,82 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,6430 ευρώ, με άνοδο +0,74%, με όγκο 6,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,87 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,8760 ευρώ, με άνοδο +1,6% με όγκο 4,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,85 δισ.ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 2,2360 ευρώ, με άνοδο +0,72%, με όγκο 10,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 8,22 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima έκλεισε  στα 12,80 ευρώ, αμετάβλητη, με όγκο 53 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 944 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 4,51 ευρώ, με άνοδο +1,58%, με όγκο 564 χιλ. τεμάχια  και  κεφαλαιοποίηση 1,99 δισεκ. ευρώ.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,6840 ευρώ, με άνοδο +5,23%, με όγκο 5,12 εκατ. τεμάχια  και αποτίμηση στα 1,11 δισεκ. ευρώ..
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,60 ευρώ, με άνοδο +2,26% και κεφαλαιοποίηση 270 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με ικανοποιητικές συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με ικανοποιητικές συναλλαγές
Στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισε η  Motor Oil -2,33% και ακολούθησαν ΕΛΠΕ -1,43%, ΔΑΑ -1,34% ...
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν ΔΕΗ +0,94%, Ελλάκτωρ +0,67%, ΟΠΑΠ +0,57%...
Η Coca Cola έκλεισε στα 34,22 ευρώ, με άνοδο +0,12% και κεφαλαιοποίηση στα 12,77 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,05 ευρώ, με πτώση -0,66%  και αποτίμηση 6,21 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 15,89 ευρώ, με άνοδο +0,57% και αποτίμηση 5,88 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο Μυτιληναίος  έκλεισε στα 32,28 ευρώ, με άνοδο +0,56% και κεφαλαιοποίηση 4,61 δισεκ. ευρώ στην 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 11,87 ευρώ, με άνοδο +0,94% και αποτίμηση 4,53 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 39,55 ευρώ, με πτώση -0,38% και κεφαλαιοποίηση 3,1 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 18,72 ευρώ, με πτώση -0,64% και κεφαλαιοποίηση 1,94 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 19,82 ευρώ, με πτώση -0,15% και κεφαλαιοποίηση 2,35 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ  έκλεισε στα 6,90 ευρώ, με πτώση -1,43% και κεφαλαιοποίηση 2,11 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil  έκλεισε στα 20,14 ευρώ, με πτώση -2,33% και κεφαλαιοποίηση 2,23 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 26,02 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 3,54 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισεστα 5,90 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 628 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,9280 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 723 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 2,9650 ευρώ, με πτώση -2,47% και κεφαλαιοποίηση 93 εκατ. ευρώ.

Bελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης, το 10ετές ελληνικό στο 2,87% - Το spread με την Γερμανία στις 78 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 6/12 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,87% και το 10ετές ιταλικό 3,17% με το μεταξύ τους spread στις -30 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 78 μονάδες βάσης από 79 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 60 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,60% ή 600 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -30 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 38 μονάδες βάσης.

Βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 6/12 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 6 Δεκεμβρίου του 2024 στο 3,17%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 6/12//2024 στο 2,09%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,37% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,49% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,74% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,17% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,25% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 2,76%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης