Οι δασμοί Trump και η επιτυχία της κινεζικής νεοφυούς εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης DeepSeek προκαλούν ανησυχίες σχετικά με την παγκόσμια ηγεσία των αμερικανικών κολοσσών, κλυδωνίζοντας τις αγορές
Εντυπωσιακό ξεκίνημα για την Alter Ego (κωδικός διαπραγμάτευσης: ΑΕΜ λατινικοί χαρακτήρες), με τη μετοχή να ενισχύεται 8,75%, στα 4,35 ευρώ και με υψηλό όγκο συναλλαγών στα 2,4 εκατ. τεμάχια.
Υπενθυμίζεται, ότι η μετοχή έχει ελεύθερο όριο διακύμανσης για τις 3 πρώτες μέρες, ενώ η τιμή εισαγωγής της ήταν τα 4 ευρώ.
Οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της επιβολής δασμών από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται την τρέχουσα εβδομάδα με τις ανακοινώσεις των FED και ΕΚΤ για τα βασικά επιτόκια, που θα επηρεάζουν την βραχυπρόθεσμη τάση των αγορών.
Υπενθυμίζεται ότι η Fed ανακοινώνει την επιτοκιακή της πολιτική στις 29 και η EΚΤ στις 30 τρέχοντος μήνα.
Απώλειες καταγράφονταΙ στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον Dax στη Γερμανία -0,80%, αλλά κυρίως οι αγορές της Wall Street, με τον Nasdaq στο -3%, καθώς η Κίνα λάνσαρε το δικό της μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης, της DeepSeek το οποίο θεωρείται οικονομικά αποδοτικό και ευρέως ανταγωνιστικό σε σχέση με τις τελευταίες προσφορές της OpenAI και της Meta Platforms Inc. Το προϊόν που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, βρίσκεται πλέον στην κορυφή της κατάταξης του App Store της Apple Inc., με τους χρήστες να επαινούν τη διαφάνειά του, ενώ εκτελείται σε λιγότερο προηγμένα τσιπ, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα των ουρανοκατέβατων αποτιμήσεων για εταιρείες όπως η Nvidia Corp.
Η αγορά μεγαλώνει την απόσταση από το ψυχολογικό όριο των 1.500 μονάδων, με επόμενο στόχο τις 1.560 μονάδες, ενώ οι 1.485 μονάδες αποτελούν την πρώτη στήριξη.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, ανοδικά έκλεισαν Alpha Bank +2,47% από -1,38% χαμηλό ημέρας και Πειραιώς +0,95% από χαμηλό ενδοσυνεδριακό -2,17%, ενώ υποχώρησαν Εθνική -1,1% από -2,79% χαμηλό ημέρας και Eurobank -0,62% από -1,86%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, πιέσεις ασκήθηκαν σε Cenergy -2,83%, ΕΛΧΑ -1,9%, Μυτιληναίος -1,45%, Μotor Oil -1,31% ..ενώ ανοδικά έκλεισαν μόνο Coca Cola +055% και Sarantis +0,70%.
Η αγορά έφτασε σε νέα υψηλά 14 ετών με τον Τραπεζικό Δείκτη να καταγράφει από την αρχή τους έτους κέρδη 10% όταν ο Γενικός Δείκτης αθροίζει άνοδο +5%.
Επόμενος στόχος της αγοράς οι 1.560 μονάδες, ενώ οι 1.485 μονάδες αποτελούν την πρώτη στήριξη.
Τα αποτελέσματα των ελληνικών εταιρειών που αναμένονται από τον επόμενο μήνα θα αρχίσουν σταδιακά να επηρεάζουν την πορεία των ελληνικών μετοχών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως τα αποτελέσματα θα είναι εξαιρετικά ενώ στο κάδρο έχουν μπεί νέα deals
Τρομερά deals: Η Πειραιώς κάτι ετοιμάζει – Η Reggeborgh ήδη «ελέγχει» το 17% Alpha και παίρνει Optima μόνο με discount 60%
Για τρίτη φορά το BN (bankingnews) αναφέρει ότι η Πειραιώς ετοιμάζει κάτι μεγάλο.
Επίσημα ρωτήσαμε την Πειραιώς και αναφέρει «δεν ξέρουμε κάτι, δεν έχουμε να ανακοινώσουμε κάτι».
Και όμως η Πειραιώς και η διοίκηση της πραγματοποιούν πολύ μεθοδικά ένα μεγάλο deal το οποίο θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα στην τράπεζα, στην χρηματιστηριακή της αξία και στην μετοχική της σύνθεση.
Παρά την αναφορά της διοίκησης ότι δεν ξέρουμε κάτι… το BN επιμένει ότι η Πειραιώς ετοιμάζει κάτι πολύ μεγάλο.... απλώς να ξέρει ότι ξέρουμε.
Eπίσης, η Reggeborgh κατέχει το 9,2% επίσημα της Alpha bank αλλά δεν μπορεί να ξεπεράσει το 10% άπαξ και πρέπει να λάβει το fit and proper δηλαδή την έγκριση καταλληλότητας από τον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών που υπάγεται στην ΕΚΤ, που αναμένεται έως τα μέσα Φεβρουαρίου 2025.
To πράσινο φως θα δοθεί γιατί η Reggeborgh ήδη κατέχει τράπεζα στην Ολλανδία.
Ωστόσο υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις… ότι η Reggeborgh ενώ κατέχει το 9,2% αλλά υπάρχουν και 264 μέτοχοι που κατέχουν πάνω από 1 εκατ μετοχές έκαστος…
Κάποιοι από αυτούς τους μετόχους είναι funds φίλα προσκείμενα στην Reggeborgh που αγόρασαν χαμηλά σχετικά και θα πωλήσουν στην Reggeborgh… την κατάλληλη στιγμή.
Ορισμένοι αναφέρουν ότι αυτά τα φίλα προσκείμενα funds ελέγχουν το 8% της Alpha bank… οπότε 9,2% + 8% εύκολα λοιπόν μπορεί να φθάσει στο 20% που είναι δεδηλωμένος στόχος… που έχει πάρει την έγκριση και της ελληνικής κυβέρνησης… σημειωτέον.
Εν τω μεταξύ, έχουν υπάρξει επαφές Βαρδινογιάννη με Reggeborgh για να απορροφηθεί με σχέση ανταλλαγής η Optima bank από την Alpha bank.... υπάρχουν επαφές όχι deal ακόμη.
Ταυτόχρονα θα εξεταστεί η απορρόφηση της Optima Bank μόνο με μεγάλο discount 60% επί των χρηματιστηριακών τιμών…
Υψηλότερες οι τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες από την HSBC - Στα 7,25 ευρώ η Πειραιώς και 3,05 ευρώ η Apha
Σε αύξηση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η HSBC, διατηρώντας τη σύσταση για αγορά, πλην της Εθνικής που την υποβαθμίζει σε διακράτηση.
Ειδικότερα, για την Alpha Bank η νέα τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 3,05 ευρώ ( +71% από την τρέχουσα τιμή ) και από τα 3 ευρώ προηγουμένως, για την Eurobank την κρατά στα 3,50 ευρώ (45% από την τρέχουσα), για την Εθνική την αυξάνει στα 9,90 ευρώ (+17,5% από την τρέχουσα) και 9,10 ευρώ προηγουμένως και για την Πειραιώς στα 7,25 ευρώ (+62% από την τρέχουσα τιμή) και από τα 6 ευρώ προηγουμένως.
Σύμφωνα με την HSBC τα αυξανόμενα μερίσματα είναι το κύριο δέλεαρ καθώς η δυναμική των κερδών υποχωρεί. Η ισχυρή απόδοση κερδών το 9μηνο του 2024, η ενίσχυση του κεφαλαίου από τη σταθερή κερδοφορία και οι βελτιωμένες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας, η περιορισμένη επιβάρυνση από την ταχεία απόσβεση της αναβαλλόμενης πίστωσης φόρου (DTC) καθιστούν τους δείκτες πληρωμών 50% εφικτές σε όλες τις τράπεζες το 2026.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,82% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,40%.
Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, με πιέσεις στις τράπεζες, με Εθνική -2,79%, Eurobank -1,86%, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,63%.
Λίγο μετά τις 13:30, εντάθηκαν οι πιέσεις στα μη τραπεζικά blue chips, με Μυτιληναιος -1,86%, Τιτάν -1,77%, ΟΠΑΠ -1,34%...και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,99%.
Λίγο πριν τη λήξη της αγοράς, με στηρίξεις από Alpha Bank +2,5% και Πειραιώς +1,6% αλλά και της δεικτοβαρούς Coca Cola +1%, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,31% ενώ ο Γενικός Δείκτης στο -0,06%.
O Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,28% στις 1.539 μονάδες, έχοντας υψηλό στις 1.543,33 μονάδες και χαμηλό τις 1.528,88 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips..
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 114,1 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 7,2 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 26,5 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 15,5 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,24 εκατ. ευρώ και όγκου 1,78 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Αναλυτικά, η Εθνική διακίνησε 260 χιλ. τεμάχια αξίας 2,2 εκατ. ευρώ, η Eurobank 434,4 χιλ. τεμάχια αξίας 1,05 εκατ. ευρώ και η Attica Bank 400 χιλ. τεμάχια αξίας 308 χιλ. ευρώ.
H ΔΕΗ 50 χιλ. τεμάχια αξίας 647,5 χιλ. ευρώ και η Cenergy 50 χιλ. τεμάχια αξίας 486 χιλ. ευρώ.
Η Alter Ego 282,5 χιλ. τεμάχια αξίας 1,17 εκατ. ευρώ, o Αktor 200 χιλ. τεμάχια αξίας 1,04 εκατ. ευρώ και η ΑΣΚΟ 100 χιλ. τεμάχια αξίας 335 χιλ. ευρώ..
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.539 μονάδες, κρατώντας την απόσταση από τις 1.500 μονάδες και πρώτη στήριξη οι 1.485 μονάδες και ακολουθούν οι 1.450 μονάδες.
Επόμενη στάση οι 1.439 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών, οι 1.423 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών, οι 1.400, οι 1.380 , οι 1.350, οι 1.320 και οι 1.300 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.560 μονάδες και ακολουθούν οι 1.580 μονάδες και οι 1.600 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.419 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.450 μονάδες και ακολουθούν οι 1.480 και τις 1.500 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.385 και ακολουθούν οι 1.340 και οι οι 1.300 μονάδες.
Η διάσπαση των 1.300 μονάδων οδηγεί στις 1.256 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών και οι 1.236 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών.
Βελτίωση στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 3,39% - Το spread με την Ιταλία στις -24 μ.β.
Βελτιώση καταγράφεται στη αγορά ομολόγων, με τους επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της επιβολής δασμών από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump.
Ο πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ, επιβεβαιώθηκε στο 2,4% από 2,2% σύμφωνα με τις προβλέψεις, με μια επιπλέον μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% από την ΕΚΤ να θεωρείται σίγουρη στη συνεδρίαση της 30/1.
Επίσης, οι αγορές αισιοδοξούν ότι η Fed θα συνεχίσει την πολιτική μείωσης επιτοκίων και το 2025, μετά τα καλύτερα στοιχεία του δομικού πληθωρισμού, χαμηλότερα από τον προηγούμενο μήνα και ελαφρώς καλύτερος από τις προβλέψεις.
Υπενθυμίζεται ότι η Fed ανακοινώνει τις αποφάσεις για τα επιτόκια μια ημέρα πριν τις αποφάσεις της ΕΚΤ στις 29/1.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,39% και το 10ετές ιταλικό 3,63% με το μεταξύ τους spread στις -24 μονάδες βάσης.
Αγορές και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές αμερικανικό στο 4,53% και το 2ετές στο 4,19%, με την απόδοση του 10ετούς να παραμένει υψηλότερα από το 2ετές ομόλογο.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Ο αμερικανικός οίκος Moody’s είναι ο ο μοναδικός οίκος αξιολόγησης που δεν έχει τοποθετήσει την Ελληνική Οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα, βαθμολογεί την ελληνική οικονομία σε Ba1 με σταθερές προοπτικές, ένα σκαλοπάτι κάτω την επενδυτική βαθμίδα.
Η επόμενη αξιολόγηση της είναι προγραμματισμένη στις 14/3 και στις 19/9 του 2025.
Αν και η αναβάθμιση θεωρείται τυπική γιατί ήδη η Ελλάδα βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα και η η αξιοπιστία των οίκων αξιολόγησης αμφισβητείται, πληρώνονται κάθε φορά που συντάσσουν μια έκθεση και συνήθως για να παίρνουν δουλειές… πουλάνε θετικά σενάρια… εντούτοις για μεγάλο μέρος των επενδυτών είναι υπολογίσιμοι οι οίκοι αξιολόγησης.,
Από την άλλη, όλα αυτά δεν έχουν και πολύ μεγάλη σημασία, αφού οι κεντρικές τράπεζες έχουν ακυρώσει την επίδραση των οίκων αξιολόγησης.
Tο 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο…
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Έτσι η ΕΚΤ αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων και παραμένει και στο πρόγραμμα επανεπενδύσεων… δηλαδή ότι θα πρόσφερε η επενδυτική βαθμίδα…
Να θυμίσουμε ότι σε σύνολο 404 δισεκ. ελληνικού χρέους και εξαιρώντας τα έντοκα γραμμάτια… μόνο 48 δισεκ. ελληνικού χρέους είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο, π.χ. στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ χρωστάμε δάνεια 227 δισεκ. ευρώ.
Παρ΄ ότι οι επενδυτές μας κρίνουν για 48 δισεκ. η Ελλάδα έχει την δεύτερη ακριβότερη τιμολόγηση ως προς τον ελληνικό κίνδυνο στην ευρωζώνη… δεν το λες επιτυχία.
Οπότε η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αφορά 48 δισεκ. ελληνικού χρέους και είναι μια κίνηση εκ του ασφαλούς.
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας.
Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν 27/1 οι ασιατικές αγορές με επίκεντρο τα νέα οικονικά στοιχεία από την Κίνα. Ειδικότερα, ο επίσημος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της Κίνας (PMI) για τον Ιανουάριο υποχώρησε στο 49,1, σηματοδοτώντας συρρίκνωση έναντι των εκτιμήσεων των οικονομολόγων για 50,1. Τα βιομηχανικά κέρδη του Δεκεμβρίου, ωστόσο, αυξήθηκαν κατά 11% σε ετήσια βάση, γεγονός που υποδηλώνει μερική ανάκαμψη από προηγούμενες απώλειες.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,83%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο +0,01%, και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,68%.
Τα χρηματιστήρια σε Ν. Κορέα, Αυστραλία και Ταϊβάν παρέμειναν κλειστά λόγω αργίας.
Πτωτικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές
Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, με επίκεντρο τις απειλές του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump κατά της Ευρώπης για την επιβολή δασμών, την ώρα μάλιστα που βγήκε νικητής από τη διαμάχη με την Κολομβία.
Μεγαλύτερες πιέσεις στην Wall Street καθώς η επιτυχία της κινεζικής νεοφυούς εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης DeepSeek προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με την παγκόσμια ηγεσία των αμερικανικών κολοσσών στην τεχνητή νοημοσύνη.
Ειδικότερα η κινεζική startup τεχνητής νοημοσύνης η DeepSeek, βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης του App Store της Apple, σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας σήμερα Δευτέρα 27/1.
Η εφαρμογή ξεπέρασε τους κύριους ανταγωνιστές της, συμπεριλαμβανομένου του ChatGPT της OpenAI, το οποίο έχει πέσει στην τρίτη θέση.
Η DeepSeek εξέπληξε τους ηγέτες της βιομηχανίας δημιουργώντας ανταγωνιστικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιώντας τσιπ Nvidia H800 χαμηλότερου κόστους και ένα κλάσμα του κεφαλαίου που επενδύει οι ανταγωνιστές.
Εν τω μεταξύ, το γερμανικό επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε τον Ιανουάριο, με τον δείκτη επιχειρηματικού κλίματος να αυξάνεται σε 85,1 σε σύγκριση με την αναθεωρημένη αξία 84,7 από τον Δεκέμβριο, ανέφερε το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Ifo) στην τελευταία του έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα Δευτέρα 27/1. Η ανάγνωση του Ιανουαρίου ήρθε πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών.
Ήπια πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το brent να διαμορφώνεται στα 77,20 δολ. το βαρέλι στο -0,45% και του αμερικανικού αργού στα 74,30 δολ. το βαρέλι στο -0,50%.
Πτώση -4% στις τιμές του φυσικού αερίου, με το ολλανδικό TTF Φεβρουαρίου στα 47,70 ευρώ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,80%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,60%, ο δείκτης FTSE MIB στο -0,05%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,05% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,20%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,40%, ο S&P 500 στο -2%, ο Nasdaq στο -3% και αμετάβλητο το ETF GREC (41,98 μον. ).
Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Στο επίκεντρο Alpha Bank και Πειραιώς
Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις τράπεζες, εν μέσω έντονης μεταβλητότητας, με τις Alpha Bank και Πειραιώς να ξεχωρίζουν ανοδικά και με μέτριες συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 8,4260 ευρώ, με πτώση -1,1% με όγκο 1,74 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 7,71 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,7870 ευρώ, με άνοδο +2,47%, με όγκο 5,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,2 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 4,4680 ευρώ, με άνοδο +0,95% με όγκο 4,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 5,59 δισ.ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 2,41 ευρώ, με πτώση -0,62%, με όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 8,86 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima έκλεισε στα 13,00 ευρώ, αμετάβλητη, με όγκο 43 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 959 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 5,04 ευρώ, με άνοδο +0,40%, με όγκο 100 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,22 δισεκ. ευρώ.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,7760 ευρώ, με πτώση -0,26%, με όγκο 1,19 εκατ. τεμάχια και αποτίμηση στα 1,26 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,45 ευρώ, με πτώση -0,69% και κεφαλαιοποίηση 287 εκατ. ευρώ.
Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips με μέτριες συναλλαγές
Πτωτικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών με μέτριες συναλλαγές
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Cenergy -2,83%, ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος, Motor Oil.....
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν μόνο Coca Cola και Sarantis.
Η Coca Cola έκλεισε στα 33,18 ευρώ, με άνοδο +0,55% και κεφαλαιοποίηση στα 12,38 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 16,45 ευρώ, αμετάβλητη και αποτίμηση 6,09 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων τις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,56 ευρώ, με πτώση -0,27% και αποτίμηση 6 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 34,00 ευρώ, με πτώση -1,45% και κεφαλαιοποίηση 4,86 δισεκ. ευρώ στην 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 12,91 ευρώ, με πτώση -0,31% και αποτίμηση 4,77 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 45,00 ευρώ, με πτώση -0,66% και κεφαλαιοποίηση 3,52 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 18,50 ευρώ, με πτώση -1,07% και κεφαλαιοποίηση 1,91 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 20,00 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2,37 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,40 ευρώ, με πτώση -0,27% και κεφαλαιοποίηση 2,26 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 21,10 ευρώ, με πτώση -1,31% και κεφαλαιοποίηση 2,34 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε τα 25,62 ευρώ, με πτώση -0,47% και κεφαλαιοποίηση 3,49 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 5,90 ευρώ, με πτώση -0,84% και κεφαλαιοποίηση 628 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 2,06 ευρώ, με πτώση -1,9% και κεφαλαιοποίηση 773 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 2,8850 ευρώ, με πτώση -0,86% και κεφαλαιοποίηση 90 εκατ. ευρώ.
Βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης, το 10ετές ελληνικό στο 3,40% - Το spread με την Γερμανία στις 90 μ.β.
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 27/1 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,39% και το 10ετές ιταλικό 3,63% με το μεταξύ τους spread στις -24 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 89 μονάδες βάσης από 90 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 58 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,58% ή 580 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -24 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 45 μονάδες βάσης.
Βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 27/1 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 27 Ιανουαρίου του 2025 στο 3,63%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 27/1/2025 στο 2,50%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,80% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,94% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,15% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,63% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,25% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,01%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1549.3199
-0.09% (-1.4)
Σύμβολο
ΓΔ
Συν.Όγκος
23,776,736
Τζίρος
124,955,000
Υψηλό ημέρας
1557.01
Χαμηλό ημέρας
1549.3101
Άνοιγμα ημέρας
1553.2
Προηγούμενο κλείσιμο
1550.72
Τελευταία Ενημέρωση 31/01/2025 17:19:35
FTSE ΧΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
1414.48
-0.75% (-10.72)
Σύμβολο
ΔΤΡ
Συν.Όγκος
16,240,355
Τζίρος
56,095,049
Υψηλό ημέρας
1433.5601
Χαμηλό ημέρας
1412.16
Άνοιγμα ημέρας
1429.37
Προηγούμενο κλείσιμο
1425.2
Τελευταία Ενημέρωση 31/01/2025 17:19:35
EUROBANK ERGASIAS ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜ Α.Ε.
2.423
-0.62% (-0.015)
Σύμβολο
ΕΥΡΩΒ
Συν.Όγκος
3,522,572
Τζίρος
8,539,421
Υψηλό ημέρας
2.452
Χαμηλό ημέρας
2.41
Άνοιγμα ημέρας
2.44
Προηγούμενο κλείσιμο
2.438
Τελευταία Ενημέρωση 31/01/2025 17:19:17
ΠΕΙΡΑΙΩΣ FINANCIAL HOLDINGS Α.Ε.
4.381
-1.55% (-0.069)
Σύμβολο
ΠΕΙΡ
Συν.Όγκος
3,425,489
Τζίρος
15,120,878
Υψηλό ημέρας
4.5
Χαμηλό ημέρας
4.381
Άνοιγμα ημέρας
4.485
Προηγούμενο κλείσιμο
4.45
Τελευταία Ενημέρωση 31/01/2025 17:18:38
ALPHA ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε
1.784
-1.44% (-0.026)
Σύμβολο
ΑΛΦΑ
Συν.Όγκος
6,951,305
Τζίρος
12,465,072
Υψηλό ημέρας
1.82
Χαμηλό ημέρας
1.781
Άνοιγμα ημέρας
1.82
Προηγούμενο κλείσιμο
1.81
Τελευταία Ενημέρωση 31/01/2025 17:19:33
Σχόλια αναγνωστών