Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι συγχωνεύσεις των τραπεζών μπλοκάρουν τις εισαγωγές στο άρθρο 99 - Σοβαρές οι χρονικές καθυστερήσεις

Οι συγχωνεύσεις των τραπεζών μπλοκάρουν τις εισαγωγές στο άρθρο 99 - Σοβαρές οι χρονικές καθυστερήσεις
"Από τις αρχές του 2013 σημειώνονται σοβαρές χρονικές καθυστερήσεις για να συμφωνήσουν οι πιστωτές στην εξυγίανση μιας επιχείρησης (απαιτείται το 60% του συνόλου των πιστωτών), καθώς οι τράπεζες συγχωνεύονται και άρα απαιτούνται συνεδριάσεις δύο Διοικητικών Συμβουλίων αντί ενός".
Τα ανωτέρω αναφέρουν στο www.bankingnews.gr  μεγάλα δικηγορικά γραφεία της Αθήνας.
Αναφέρουν, ως παράδειγμα, ότι για να λάβουν την έγκριση από τράπεζα με έδρα την Κύπρο χρειάζεται τουλάχιστον ένας μήνας, όταν ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά αν πρόκειται για εταιρεία που βρίσκεται, ουσιαστικά, λίγο πριν από τη χρεοκοπία.
Ανάλογο πρόβλημα θα δημιουργηθεί και με την παρουσία των εποπτών στις τράπεζες. Οι τελευταίοι προφανώς και θα θέλουν εξηγήσεις για το πώς δόθηκαν δάνεια σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις. Τώρα θα ζητείται η συναίνεσή τους και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ανοίξει η διαδικασία εξυγίανσης, υπό τη σκιά της ανακεφαλαιοποίησης που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον προσεχή Μάιο.
Παρά το γεγονός -όπως λένε οι νομικοί κύκλοι- ότι το δικαστικό σώμα προχωρεί σε ικανοποιητικό βαθμό τις αποφάσεις, δίνοντας σύντομες ημερομηνίες για να ανοίξουν οι διαδικασίες εξυγίανσης -εφόσον υπάρχει η συναίνεση του 60% των πιστωτών- οι καθυστερήσεις μπορεί να αποβούν καθοριστικές.
Οπως εξηγούν τα δικηγορικά γραφεία, η κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί σε νέα αλλαγή του άρθρου 99, σε ό,τι αφορά την προστασία των επιχειρήσεων από το Δημόσιο.
Σήμερα, με το που γίνει γνωστή η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, αμέσως το ΙΚΑ και το ΣΔΟΕ μπλοκάρουν κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, στερώντας από την εταιρεία τη δυνατότητα να συνεχίζει να αποπληρώνει τους πιστωτές της. Ετσι, νεκρώνει αυτόματα η λειτουργία της, αφού δεσμεύονται οι ταμειακές της ροές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε το Πρωτοδικείο Αθηνών από τις
17.11.2011 έως και τον Δεκέμβριο του 2012, 175 εταιρείες αιτήθηκαν την υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Τα στοιχεία αφορούν και όσες εταιρείες υπήχθησαν τελικά στη συγκεκριμένη διαδικασία. Μεταξύ των εταιρειών που κατέθεσαν αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 περιλαμβάνονταν και οι εισηγμένες: Alapis (η οποία παραιτήθηκε από τη διαδικασία), Πετζετάκις, Χ. Κ. Τεγόπουλος, PC Systems, Νεοχημική, που έχει εισέλθει σε διαδικασία εκκαθάρισης, και Μπάμπης Βωβός, της οποίας η αίτηση υπαγωγής απορρίφθηκε.
Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένονται οι αποφάσεις των δικαστηρίων για ακόμη τρεις εισηγμένες (Χατζηϊωάννου, Sprider Stores και Ναυπηγικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας, θυγατρική του ομίλου Νίκου Ταβουλάρη).

Aνέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης