Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κόντρα στην κρίση και στα προβλήματα ρευστότητας - Οι 15 εισηγμένες εταιρίες που πραγματοποιούν επενδύσεις άνω των 700 εκατ. ευρώ το 2013 εντός και εκτός Ελλάδας

Κόντρα στην κρίση και στα προβλήματα ρευστότητας - Οι 15 εισηγμένες εταιρίες που πραγματοποιούν επενδύσεις άνω των 700 εκατ. ευρώ το 2013 εντός και εκτός Ελλάδας
Για το 2013 έχουν προϋπολογισθεί επενδύσεις ύψους 720 εκατ. ευρώ από 15 εισηγμένες εταιρείες που χαρακτηρίζονται από υψηλό δείκτη εξωστρέφειας, ικανοποιητικό cash flow (ταμειακή ρευστότητα) και στόχευση στην αναζήτηση νέων πελατών.
Οπως δηλώνουν οι  επιχειρηματίες στο www.bankingnews.gr, το ζητούμενο και τη φετινή χρονιά είναι να αυξήσουν πάση θυσία έστω και κατά 1% το ποσοστό των εξαγωγών επί του συνολικού τζίρου σε σύγκριση με το 2012. Η Μέτκα, θυγατρική του ομίλου Μυτιληναίου, που συγκαταλέγεται στην πρώτη δεκάδα των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων του Χ.Α. και το 2012, συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία στις αγορές της Αλγερίας, του Λιβάνου και γενικότερα της Μέσης Ανατολής.
Στον όμιλο της Βιοχάλκο, που αποτελεί τον μεγαλύτερο επενδυτή της ελληνικής βιομηχανίας, με τις εξαγωγές των 90 θυγατρικών του να καλύπτουν το 10% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας, συνεχίζονται και το 2013 τα επενδυτικά προγράμματα της ΕΛΒΑΛ και το πρόγραμμα ύψους 40 εκατ. ευρώ των Ελληνικών Καλωδίων, που θα διεκδικήσουν τον διαγωνισμό της ΔΕΗ για την υπόγεια διασύνδεση των Κυκλάδων και αργότερα και των Δωδεκανήσων.
Ο όμιλος Jumbo συνεχίζει να αναπτύσσει καταστήματα στο εξωτερικό και ήδη προετοιμάζει την είσοδό του και στη ρουμανική αγορά.
Ο όμιλος της Τέρνα εξακολουθεί να επενδύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ μαζί με την Ελλάκτωρ εκτελούν έργα στη Σερβία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η νέα δραστηριότητα των Πλαστικών Θράκης, που αφορά τη σύσταση εταιρείας για τη δημιουργία θερμοκηπίων για την παραγωγή ντομάτας με την εφαρμογή της μεθόδου υδροπονικής καλλιέργειας και την αξιοποίηση και χρήση γεωθερμικής ενέργειας.
Το ύψος της αρχικής επένδυσης προβλέπεται να ανέλθει σε 1,7 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα υλοποιηθεί εντός του τρέχοντος έτους.
Στη ΝΑ Ευρώπη συνεχίζει να επενδύει ο όμιλος Σαράντη, ενώ και ο όμιλος Φουρλή επενδύει στην αγορά της Βουλγαρίας.
Η εταιρεία ανελκυστήρων Kleemann Hellas, μετά την ίδρυση θυγατρικής στο Λονδίνο, προχώρησε και στην ίδρυση θυγατρικής στη Μόσχα.
Ετήσιες επενδύσεις έως και 700.000 ευρώ πραγματοποιεί η νέα διοίκηση της Παπουτσάνης, η οποία έχει κατορθώσει να επαναφέρει σε θετική πορεία την εταιρεία μετά τις ζημιογόνες χρήσεις μέχρι και το 2010. Η εταιρεία Καράτζης άντλησε ρευστότητα ύψους 11,8 εκατ. αμερικανικών δολαρίων από την πώληση θυγατρικής στο Σικάγο, προκειμένου να διατεθούν τα κεφάλαια για νέες επενδύσεις στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Eπίσης η Ελλαστρον (πρώην Καλπίνης Σίμος) ανακοίνωσε τη σύσταση θυγατρικής εταιρίας με την επωνυμία ΕΛΑΣΤΡΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΕΒΕ. Η νέα εταιρία θα δραστηριοποιηθεί στην ανάπτυξη θερμοκηπίων για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων με την μέθοδο της υδροπονικής καλλιέργειας.
Η επένδυση θα πραγματοποιηθεί σε έκταση 225 στρεμμάτων στο Νομό Ξάνθης και το αρχικό της ύψος αναμένεται να ανέλθει σε ? 2,0 εκ. περίπου Υπενθυμίζουμε ότι το 2012 οι εισηγμένες εταιρείες ολοκλήρωσαν επενδυτικά πλάνα ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ, με σημαντικότερες την επένδυση των Ελληνικών Πετρελαίων 1,2 δισ. ευρώ για τη νέα μονάδα παραγωγής σύνθετων προϊόντων ντίζελ και της Μotor Oil, ύψους 180 εκατ.
ευρώ, για την κατασκευή νέας μονάδας επεξεργασίας αργού πετρελαίου.
Στις επενδύσεις του 2013, οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν προσδώσει ιδιαίτερο βάρος στο διεθνές εμπορικό τους δίκτυο με στόχο να διευρύνουν την πελατεία τους, καθώς γνωρίζουν ότι αποτελεί το πιο ασφαλές «μαξιλάρι» για να αντέξουν τους κραδασμούς και τη φετινή χρονιά στην εγχώρια αγορά. Ολοκληρώνοντας, να αναφέρουμε ότι οι περισσότερες από τις εισηγμένες βρίσκονται σε διαρκή επαφή με ξένα funds τα οποία ζητούν τουλάχιστον μηνιαία ενημέρωση για την εξέλιξη των επενδυτικών τους σχεδίων.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης