Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Tο ελληνικό Χρηματιστήριο μπορεί να συνεχίσει χωρίς τις τραπεζικές μετοχές – Όπως και τη 10ετία του ’90 – Υπάρχει απεξάρτηση, μόλις στο 7% η επιρροή των τραπεζών στον Γενικό Δείκτη!

Tο ελληνικό Χρηματιστήριο μπορεί να συνεχίσει χωρίς τις τραπεζικές μετοχές – Όπως και τη 10ετία του ’90 – Υπάρχει απεξάρτηση, μόλις στο 7% η επιρροή των τραπεζών στον Γενικό Δείκτη!
Τη στιγμή που ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο +100% από τα χαμηλά 22,5 ετών και τις 471 μονάδες του καλοκαιριού toy 2012, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε χθες σε νέο χαμηλό 27 ετών και στις 147,81 μονάδες, επίπεδα που είχε να δει από το μακρινό 1987, που ουσιαστικά είναι νέα ιστορικά χαμηλά!
Και μόνο αυτή η εξέλιξη, απαντά ξεκάθαρα και αμετάκλητα στο ερώτημα για το αν μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο να κινηθεί (εκ νέου) υψηλότερα – ερήμην των τραπεζών!
Ναι το ελληνικό χρηματιστήριο – καθ’ ότι ως κεντρικό καταλύτη έχει το δημοσιονομικό ρίσκο και τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας – μπορεί να κινηθεί περαιτέρω υψηλότερα, «πατώντας» στα περιθώρια ανόδου των μετοχών της…. άλλης οικονομίας! Δεκάδες μετοχές της πραγματικής οικονομίας έχουν μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανόδου!
Πρόκειται για την απόλυτη επιβεβαίωση ότι στο ελληνικό χρηματιστήριο λαμβάνει χώρα μια μεγάλη μετάλλαξη, μια απεξάρτηση από την υπερβολικά μεγάλη τραπεζική επιρροή, μια αλλαγή κουλτούρας γενικότερη.
Οι τράπεζες, είχαν κάποτε στάθμιση στο Γενικό Δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου μεταξύ 55% έως 60% και ακόμη μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη βαρύτητα στην σημειολογία και την ψυχολογία της αγοράς. Πλέον, το γεγονός ότι ο τραπεζικός κλάδος σήμερα επηρεάζει τον κεντρικό δείκτη σε ποσοστό 7% συνολικά, αποτελεί ασφαλώς μια μνημειώδη μετάλλαξη για την αγορά.
Μάλιστα, μετά την πρόσφατη διαγραφή της Eurobank, μόνον 4 τράπεζες έμειναν πλέον να συμμετέχουν στο Γενικό Δείκτη! Πρόκειται για την Εθνική που επηρεάζει κατά 3,24%, την Alpha Bank κατά 1,52%, την Κύπρου κατά 1,15% και την Πειραιώς που επηρεάζει μόλις κατά 0,81%!
Όλα αυτά για έναν κλάδο που για χρόνια είχε την leader Εθνική να «κυβερνά» το Χ.Α. με αποτίμηση στα 20 δισ. ευρώ στα υψηλά του ’07, με δεύτερη την Eurobank που αποτιμούνταν την ίδια περίοδο 15 δισ. ευρώ!
Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν οι τράπεζες διπλασίαζαν τις τιμές τους στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης θα «έπαιρνε» μόλις 70 μονάδες! Ενώ αν τριπλασίαζαν τις τιμές τους στο ταμπλό οι τραπεζικές μετοχές, ο Γ.Δ. θα καρπώνονταν μόλις 210 μονάδες!
Άλλωστε, όπως σημειώνει εμπειρότατος παράγοντας της αγοράς, «αν το ελληνικό χρηματιστήριο ακολουθούσε όπως παλιά τις τράπεζες, τότε ο Γενικός Δείκτης – κατ’ αντιστοιχία – θα ήταν στις… 100 μονάδες ή και χαμηλότερα! Τέτοια είναι η ισοπέδωσή τους!» Ο ίδιος σημειώνει ότι «όπως και τη δεκαετία του ’90 οι μετοχές που πρωταγωνιστούσαν στην άνοδο του Χ.Α. δεν ήταν οι τράπεζες, το ίδιο μπορεί να γίνει – και γίνεται – και τώρα»!
Το σοκ λοιπόν για την αγορά είναι μεγάλο, τόσο σε επίπεδο πραγματικής επιρροής όσο κυρίως σε επίπεδο ψυχολογίας και σημειολογίας. Γιατί, πρόκειται για μια αγορά που «χτίστηκε» τραπεζοκεντρικά κυρίως από το 2000 και μετά, όταν και μειώθηκε σταδιακά η επιρροή των μετοχών της πραγματικής οικονομίας.

Πρόκειται για σοκ που διέπει όλη την… κουλτούρα αλλά και την ψυχολογία της αγοράς, δεδομένου ότι οι τράπεζες αντιπροσωπεύουν ολόκληρο το οικονομικό μοντέλο που επικράτησε τουλάχιστον την τελευταία 15ετία, «μπολιάζοντας» παράλληλα και με ανάλογη κουλτούρα το Χρηματιστήριο. Ήδη το ελληνικό χρηματιστήριο έχει κάνει τη μεγάλη... υπέρβαση, παραμερίζοντας - επενδυτικά - τις τράπεζες, κάνοντας ράλι άνω του +100% από τα χαμηλά του Ιουνίου, κινούμενο κόντρα τέμπο με την πορεία των τραπεζών.

Το στοίχημα της αγοράς είναι αν μπορεί συνέχεια ανόδου χωρίς τράπεζες


Ο προβληματισμός για τον τραπεζικό κλάδο θα συνεχιστεί, τόσο σε... επιχειρηματικό, όσο και σε αμιγώς χρηματιστηριακό επίπεδο. Από εκεί και πέρα, «στοίχημα» του Χ.Α. είναι να συνεχίσει την απεξάρτηση ή αποστασιοποίηση από τις «επιταγές» του τραπεζικού κλάδου και να κινηθεί υψηλότερα, ακόμη και εν πλήρη απουσία των τραπεζών. Η απάντηση είναι ότι οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας, δεκάδες εξ αυτών, έχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια ανόδου.
Σε μια συγκυρία όπου οι μεγάλες και κομβικές διεθνείς αγορές βρίσκονται στα ιστορικά υψηλά τους ή πλησίον αυτών, τα περιθώρια για το ελληνικό χρηματιστήριο να «παίξει» το turn around story παραμένουν στο ακέραιο.

Οι νέοι... ηγέτες της αγοράς

Ο ΟΠΑΠ π.χ. που επηρεάζει το Γενικό Δείκτη κατά 7,07% (όσο όλες οι τράπεζες) δικαιούται μεγαλύτερη αποτίμηση από τη σημερινή, με τα κέρδη του 2012 να αντιπροσωπεύουν περίπου το ¼ της σημερινής του κεφαλαιοποίησης!
Η ΔΕΗ (επηρεάζει το Γ.Δ. κατά 5,05%) επίσης δικαιούται καλύτερης αποτίμησης από τα 1,6 δισ. ευρώ καθώς μιλάμε για τη μεγαλύτερη Επιχείρηση της ΝΑ Ευρώπης, με δίκτυο που ούτε με.. 5 δισ. δεν μπορεί να δημιουργηθεί!
Ο Τιτάνας (επιρροή στο Γ.Δ. κατά 3,53%) έχοντας εξαντλήσει τα πτωτικά του περιθώρια, μπορεί να κινηθεί πολύ υψηλότερα, καθώς ανακάμπτουν οι διεθνείς αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται και κυρίως οι ΗΠΑ.
Τα Ελλ. Πετρέλαια (επιρροή 7,82% στο Γ.Δ.) μόνο καλύτερα μπορούν να πάνε χρηματιστηριακά, καθώς εκκρεμεί η αποκρατικοποίησή τους, ενώ ευρίσκονται στον πιο hot κλάδο όλου του οικονομικού συστήματος και διεθνώς…
Η Motor Oil (με συμμετοχή στο Γ.Δ. 3%) δέχεται διαρκώς κολακευτικές εκθέσεις – αναλύσεις από εγχώριους και διεθνείς οίκους, με ελκυστικότατη αποτίμηση, υψηλό μέρισμα διαχρονικά, ενώ διαθέτει το πιο σύγχρονο διυλιστήριο της Ευρώπης!
Ο ΟΤΕ (στάθμιση 9,23% στο Γ.Δ.) αποτελεί ένα αναμφισβήτητο μονοπώλιο στην Ελλάδα, έχοντας την αδιαφιλονίκητη πρωτοκαθεδρία στην σταθερή τηλεφωνία και το μεγαλύτερο μέρος της κινητής! Ασχέτως με το ραλι +450 από τα ιστορικά χαμηλά, η… δίκαιη τιμή του είναι υψηλότερα, όπως συμφωνούν στις τιμές – στόχους τους Έλληνες και ξένοι αναλυτές και οίκοι…

Υ.Γ.: Φυσικά, υπάρχουν και πολλές άλλες μετοχές είτε του FTSE 25 είτε του Mid Cap που αξίζουν της προσοχής και έχουν επιρροή στους δείκτες, απλώς αναφερθήκαμε στις πιο προβεβλημένες και στις μετοχές με τη μεγαλύτερη στάθμιση στο Γενικό Δείκτη.

Απ. Σ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης