Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μνημειώδης η χρηματιστηριακή χρεοκοπία των τραπεζών – Ποτέ, κανένας κλάδος δεν χρεοκόπησε τόσο τάχιστα – Από 13 μετοχές πριν ένα χρόνο μόλις έξι τώρα και οσονούπω λιγότερες στο ταμπλό

tags :
Μνημειώδης η χρηματιστηριακή χρεοκοπία  των τραπεζών  – Ποτέ, κανένας κλάδος δεν χρεοκόπησε τόσο τάχιστα – Από 13 μετοχές πριν ένα χρόνο μόλις έξι τώρα και οσονούπω λιγότερες στο ταμπλό
Το τέλος εποχής για μια ολόκληρη ακραία τραπεζοκεντρική οικονομία που αναπτύχθηκε τα τελευταία 18 χρόνια, κυρίως από το ’95 και εντεύθεν και (πλέον) χρεοκόπησε «καθρεφτίζει» ανάγλυφα και ξεκάθαρα η πλήρης αποδόμηση του τραπεζικού κλάδου στο ελληνικό (αλλά και κυπριακό) χρηματιστήριο!
Μια αποδόμηση ταχύτατη και μνημειώδης, που δεν έχει προηγούμενο στα ελληνικά χρηματιστηριακά χρονιά.
Ποτέ κανένας άλλος επιχειρηματικός κλάδος δεν χρεοκόπησε τόσο εμφατικά και τόσο τάχιστα όσο ο τραπεζικός!
Είναι και η ιδιομορφία του κλάδου που έφερε την ταχύτατη αποδόμησή του, είναι και η πρωτοφανής κρίσης που οδήγησε σε ντόμινο εξελίξεων.
Οι χθεσινές αποφάσεις για περαιτέρω αναστολή διαπραγμάτευσης έως τις 31 Μαΐου (και βλέπουμε) των Κύπρου και Λαϊκή, τόσο στο ΧΑΚ όσο και στο Χ.Α., απλώς ήρθε να «κουμπώσει» με τις εξελίξεις και να επιβεβαιώσει την πρωτοφανή χρεοκοπία του τραπεζικού κλάδου. Ένας… Θεός ξέρει αν θα επιστρέψουν ξανά στο ταμπλό οι συγκεκριμένες δύο μετοχές, αλλά – για να μην κρυβόμαστε – ελπίδες επιστροφής υπάρχουν μόνο για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου.
Μέχρι πριν 8-9 μήνες, το τραπεζικό ταμπλό απαριθμούνταν από 13 τραπεζικές μετοχές! Θυμίζουμε ότι στις 28 Ιουλίου του 2012 βγήκε από το ταμπλό η μετοχή της Αγροτικής, ενώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο τελευταία φορά διαπραγματεύτηκε στις 30 Αυγούστου του 2012!
Επίσης, πιο πριν έπαψε η διαπραγμάτευση των Proton Bank και Ασπίς Bank που είχε γίνει T Bank.
Αντιθέτως, τώρα στο ταμπλό έχουν μείνει μόνο οι Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank και Attica Bank, μαζί με την Τράπεζα Ελλάδος και τη… Γενική που είναι στο τελικό μάζεμα… Δηλαδή μόλις 7 μετοχές και οσονούπω ίσως λιγότερες!
Πριν από τέσσερις περίπου εβδομάδες βγήκαν από το ταμπλό οι Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή Τράπεζα, με τη δεύτερη να μην έχει ελπίδες επιστροφής, ενώ για την Κύπρου δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως η κατάσταση. Για διαφορετικούς λόγους ή λόγους που συνδέονται λιγότερο ή περισσότερο μεταξύ τους, οι προαναφερθείσες τράπεζες είτε χρεοκόπησαν, είτε οδηγούνται σε εκκαθάριση.
Χρηματιστηριακά και ασχέτως με την ανέλπιστη όσο και αινιγματική για την «ποιότητα» και ανθεκτικότητά της αντίδραση των τραπεζών την περασμένη εβδομάδα, οι μετοχές του κλάδου έχουν αποδομηθεί σχεδόν ολοσχερώς. Την προηγούμενη Δευτέρα 8 Απριλίου, εν μέσω μεγάλης σύγχυσης, φημών για εφαρμογή κυπριακής «φόρμουλας» και στην Ελλάδα αλλά κυρίως λόγω της εμπλοκής στο deal Εθνικής και Eurobank, ο τραπεζικός δείκτης κατρακύλησε στο χαμηλό των 85,08 μονάδων! Ήταν η ημέρα που σχεδόν σύσσωμες οι μεγάλες τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στο -30% για να ανακάμψουν αργότερα… Οι μικρομέτοχοι, μέσα σ' ένα εντελώς θολό και σκοτεινό τοπίο, χωρίς καμιά ουσιαστική ενημέρωση, «σκοτώνουν» τις μετοχές και τις περιουσίες τους.

Τεράστιες οι ευθύνες των χρηματιστηριακών αρχών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Τεράστιες είναι οι ευθύνες των χρηματιστηριακών αρχών και κυρίως της Επιτροπής κεφαλαιαγοράς, που παρέμεινε θεατής στα δραματικά τεκταινόμενα και παρ’ ότι οι πληροφορίες περί εμπλοκής στο deal Εθνικής – Eurobank βοούσαν επί μακρόν, καμιά απόφαση για αναστολή διαπραγμάτευσης ή έστω ερώτησης της κατάστασης δεν ελήφθη! Έτσι, φτάσαμε σε νέα πρωτοφανή πτωτικά φαινόμενα, με τη μετοχή της Εθνικής να πέφτει στο ιστορικό χαμηλό των 0,3640 ευρώ (την Δευτέρα 8/4) και την Eurobank στα 0,1050 ευρώ!

Τεράστια κεφάλαια έγιναν ολοκαύτωμα στις τράπεζες

Στο Χρηματιστήριο – μέσω των τραπεζών – τα τελευταία χρόνια χάθηκαν περιουσίες και κεφάλαια ίσως περισσότερα απ’ ότι χάθηκαν το… βρώμικο ’99! Και βεβαίως, αν συμψηφιστούν τα 50 δισ. ευρώ των αυξήσεων κεφαλαίου που έλαβαν οι τράπεζες από την αγορά από το 2000 έως σήμερα αλλά και τα δεκάδες δισ. ευρώ που δέχτηκαν ως κεφαλαιακές ενισχύσεις ή εγγυήσεις από την εποχή Αλογοσκούφη (πρώτο πακέτο στήριξης 30 δισ. ευρώ), τότε, τα κεφάλαια που έχουν χαθεί στις τράπεζες ή μέσω των τραπεζών είναι πολλαπλάσια της χρηματιστηριακής πυραμίδας του ’99! Στις τραπεζικές μετοχές έχουν επενδύσει εκατοντάδες χιλιάδες μικροεπενδυτές, έχουν εναποθέσει τις οικονομίες και τους κόπους μιας ζωής και τώρα βλέπουν την «καταστροφή» αυτών των μετοχών. Αυτοί οι επενδυτές, δεν επένδυσαν στην ακραία περιφέρεια του Χ.Α. δεν επένδυσαν στις μετοχές ακραίου ρίσκου, μετοχές εταιρειών με αμφίβολη επιχειρηματική υπόσταση της χρηματιστηριακής «σχολής» του '99, αλλά στις πιο... προβεβλημένες μετοχές της αγοράς.
Μάλιστα χιλιάδες επενδυτές είχαν επενδύσει στις… κρατικές (άρα και κατά το δυνατόν πιο… στέρεες) Ταχ. Ταμιευτήριο και Αγροτική Τράπεζα, οι οποίες, μέσα σε μια νύχτα, βγήκαν από το ταμπλό, ακυρώνοντας στην ουσία όλη την έννοια της επένδυσης. Μέσα σε μια νύχτα, ήταν σαν να είπαν στους επενδυτές, «παύθηκε για νόμου η αξία της επένδυσής σας, οι οικονομίες σας»!

Πως έφτασαν στο απόλυτο αδιέξοδο οι τράπεζες


Χωρίς να θέλουμε επ’ ουδενί να… χρυσώσουμε το χάπι για τις τράπεζες ή να δώσουμε άφεση αμαρτιών στους έχοντας τεράστια ευθύνη τραπεζίτες (που επίσης θα πρέπει να λογοδοτήσουν κάποια στιγμή) δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έως το ξεκίνημα της κρίσης, οι ελληνικές τράπεζες ήταν σχετικά στέρεες και ανθεκτικές, με συμπαγείς ισολογισμούς και γενικώς θωρακισμένες. Με το ξέσπασμα της κρίσης, άρχισε η μη αποπληρωμή των δανείων, ενώ το δημοσιονομικό ρίσκο της χώρας «σκύλευσε» της καταθέσεις από τις τράπεζες, υπό το φόβο της χρεοκοπίας και της δραχμής. «Έφυγαν» από τις τράπεζες περί τα 84 δισ. ευρώ από το 2010 έως τα μέσα του 2012 που άρχισε ξανά δειλά δειλά η επάνοδος κάποιων κεφαλαίων. Οι τράπεζες - ως ιδρύματα και ως διαχείριση - δεν είχαν ευθύνη σ' αυτές τις δυσμενείς εξελίξεις για τη χώρα, για την υπογραφή των μνημονίων, για τη βιομηχανία φόβου που καλλιεργήθηκε στους δανειολήπτες που (λόγω αδυναμίας και ανεργίας) έπαψαν να αποπληρώνουν τα δάνειά τους! Επίσης, θυμίζουμε, το Φεβρουάριο του 2012 ήρθε το εφεύρημα του PSI να «σκοτώσει» περαιτέρω τις τράπεζες και τους ισολογισμούς τους. Το τελευταίο διάστημα, με τις παλινωδίες της τρόικα και την ανικανότητα και ευθυνοφοβία της κυβέρνησης, φαίνεται πως δίνεται το τελικό χτύπημα.

Α.Σ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης