Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Soros: Τα τέσσερα βήματα που πρέπει να γίνουν όταν η Ελλάδα χρεοκοπήσει - Citigroup: Αυξάνονται οι πιθανότητες μη ελεγχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας ή εξόδου από την ευρωζώνη

Soros: Τα τέσσερα βήματα που πρέπει να γίνουν όταν η Ελλάδα χρεοκοπήσει - Citigroup: Αυξάνονται οι πιθανότητες μη ελεγχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας ή εξόδου από την ευρωζώνη
(upd)Εάν οι Ευρωπαίοι δεν λάβουν πολύ σοβαρά μέτρα για την εναρμόνιση της δημοσιονομικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου και του κοινού Υπουργείου Οικονομικών, τότε ο κόσμος θα μπει σε μία ακόμη φάση Μεγάλης Ύφεσης, δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος George Soros.
Σε άρθρο του για το New York Review of Books και Reuters, ο Soros ανάφερε ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να προετοιμαστούν για την πιθανότητα η Ελλάδα, η Πορτογαλία και ίσως η Ιρλανδία να χρεοκοπήσουν και να αφήσουν εν τέλει τη ζώνη του ευρώ. Οι αρχές έχουν φτάσει στο τέλος του δρόμου ενώ οι πολιτικές τους έχουν φτάσει σε αδιέξοδο.
«Ακόμη και εάν η καταστροφή μπορεί να αποφευχθεί, ένα είναι σίγουρο: Η πίεση που ασκείται για μείωση του ελλείμματος θα οδηγήσει σε μία συνεχιζόμενη ύφεση. Και αυτό θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες», αναφέρει ο Soros, υιοθετώντας την άποψη πολλών οικονομολόγων οι οποίοι θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου η Ελλάδα να χρεοκοπήσει.
Από την άλλη μεριά, η Citigroup, με ένα σύντομο σημείωμα της στους επενδυτές αναφέρει ρητά ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι μίας άτακτης χρεοκοπίας και εξόδου της από το ευρώ της Ελλάδας.
«Οι κίνδυνοι μη ελεγχόμενης χρεοκοπίας ή εξόδου της από την ευρωζώνη έχουν αυξηθεί. Το πιο πιθανό σενάριο είναι η Τρόικα να χαρακτηρίσει την Ελλάδα ασυνεπή, και να αποσύρει τη στήριξη της. Θεωρητικά η ελληνική χρεοκοπία ή έξοδος της από το ευρώ θα μπορούσε να συμβεί στις αρχές Οκτωβρίου, αλλά το πιο πιθανό σενάριο είναι στις αρχές του 2012», αναφέρει χαρακτηριστικά η Citigroup.
Όσο οι αγορές προετοιμάζονται για μία χρεοκοπία και έξοδο από τη ζώνη του ευρώ, ο διάσημος επενδυτής εφιστά την προσοχή σε τέσσερα σημεία:
-Οι καταθέσεις θα πρέπει να προστατευθούν ιδιαίτερα σε αδύναμα κράτη
-Μερικές τράπεζες στα χρεοκοπημένα κράτη θα πρέπει να στηριχθούν ώστε να βοηθήσουν την οικονομία να λειτουργεί
-Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί και να τεθεί υπό μία πανευρωπαϊκή αρχή
-Τα ομόλογα των κυβερνήσεων θα πρέπει να προστατευθούν
Όλα αυτά όμως κοστίζουν, γράφει ο 81χρονος επενδυτής, γι’ αυτό θα πρέπει να συντονιστεί το σύστημα με ένα ευρωπαϊκό υπουργείο οικονομικών που θα έχει τη δύναμη να φορολογήσει και να δανειστεί.
Τέλος, ο Soros κριτίκαρε τους Γερμανούς που πιστεύουν ότι ακόμη έχουν την επιλογή εάν θα στηρίξουν το ευρώ ή αν το απορρίψουν. «Είναι λάθος» αναφέρει. Όσο οι Γερμανοί δεν αντιλαμβάνονται ότι ένα ολόκληρο σύστημα έχει δομηθεί πάνω στο κοινό νόμισμα, το οποίο εάν καταρρεύσει θα συμπαρασύρει τους πάντες πίσω του, τόσο περισσότερο θα κληθούν να πληρώσουν για τους ίδιους και για τον υπόλοιπο κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης