Τελευταία Νέα
Επισημάνσεις για μετοχές

Μυτιληναίος: Το προσεχές γκανιάν στο ταμπλό του Χ.Α.

tags :
Μυτιληναίος: Το προσεχές γκανιάν στο ταμπλό του Χ.Α.
ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ [του ειδικού συνεργάτη μας]:

Η αγορά, λόγω των γρήγορων εξελίξεων σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, δεν έχει δώσει ακόμα την σημασία που θα έπρεπε σε τρεις παράγοντες...


Παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα τις προοπτικές του ομίλου και οι οποίοι συνιστούν τους καταλύτες για τη μελλοντική παρουσία του εν λόγω ομίλου.

Ειδικότερα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την υπογραφή των όρων της νέας δανειακής σύμβασης, μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, η αγορά ενέργειας απελευθερώνεται, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για τους ιδιώτες παραγωγούς.

Θυμίζουμε ότι η ΔΕΗ μέχρι το 2020 θα πρέπει να έχει μειώσει την παρουσία της στην λιανική στο 50%, γεγονός που διαμορφώνει μία πίτα άνω των 3 δισ. ευρώ για τους ιδιώτες παραγωγούς. 

Πρόκειται για τον μοναδικό κλάδο, όπου βρέξει-χιονίσει έχει το απόλυτο growth story. Κατ' ουσίαν οι παίκτες που ωφελούνται από το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, είναι τρεις:

- Η Protergia του ομίλου Μυτιληναίου, που έχει τη μεγαλύτερη παραγωγική βάση, καθώς οι μονάδες της διαθέτουν ισχύ 1.215 MW.

- Η ΕΛΠΕ-Edison με παραγωγική ισχύ 820 MW και Ήρων του ομίλου ΓΕΚ-Τέρνα με παραγωγική ισχύ 582 MW.

Δεύτερο πυλώνα για τις προοπτικές του ομίλου Μυτιληναίου αποτελεί η ΜΕΤΚΑ και οι δραστηριότητές της στις ξένες αγορές, ειδικότερα εδώ για τη δραστηριότητά της στη Συρία, καθώς μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια, Ρωσία και ΗΠΑ με τη συνδρομή της Τεχεράνης, συζητούν για λύση της εμπόλεμης κατάστασης στη Συρία.

Θυμίζουμε ότι η ΜΕΤΚΑ έχει μεγάλο ανεκτέλεστο στη συγκεκριμένη χώρα, το οποίο λόγων των πολεμικών συγκρούσεων φυσικά έχει παγώσει, αλλά τώρα με τη διαφαινόμενη λύση είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς.

Τον τρίτο πυλώνα-καταλύτη για τις προοπτικές του ομίλου Μυτιληναίου, αποτελεί η πτώση της τιμής του αλουμινίου, η οποία σε συνδυασμό με το ότι για πρώτη φορά μειώθηκε η παραγωγή αλουμινίου στην Κίνα και με τη χθεσινή ανακοίνωση της Glencore ότι σταματάει την παραγωγή της στο Κεντάκι...

Καθώς επίσης και την πτώση των τιμών του πετρελαίου, θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης αυτοκινήτων, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει σε ζήτηση προϊόντων αλουμινίου για την κατασκευή τους.

Δεν ξεχνάμε άλλωστε ότι η Ford στο νέο της τζιπ αγροτικής χρήσης, Pickup S150, που αποτελεί το Νο1 σε πωλήσεις αυτοκίνητο στις ΗΠΑ, χρησιμοποιεί ένα πολύ δυνατό κράμα φύλλων αλουμινίου, απευθυνόμενη σε μία τεράστια αγορά.

Σημειώνουμε ότι η Goldman Suchs βλέπει το αλουμίνιο να διαφοροποιείται από όλα τα εμπορεύματα και να πετυχαίνει υψηλότερες τιμές στο επόμενο εξάμηνο-δωδεκάμηνο, γιατί εκτιμά ότι θα υπάρξει μείωση της προσφοράς και αύξηση της ζήτησης.

Αυτοί οι τρεις πυλώνες-καταλύτες, οι οποίοι δεν έχουν αξιολογηθεί από την αγορά, φαίνεται ότι διασφαλίζουν τις θετικές προοπτικές του ομίλου Μυτιληναίου και τη μελλοντική αναπτυξιακή του πορεία.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης