Τελευταία Νέα
Επισημάνσεις για μετοχές

Φαινόμενο προβληματισμού ή φαινόμενο… αποβλάκωσης;

tags :
Φαινόμενο προβληματισμού ή φαινόμενο… αποβλάκωσης;

 
ΔΕΗ: 

Το γιατί η ΔΕΗ δεν μπόρεσε να κινηθεί ισχυρά υψηλότερα μετά την ανακοίνωση του τιμήματος  αποτελεί στοιχείο προβληματισμού. Εφόσον οι ιδιώτες μέτοχοι λάβουν μετοχές του ΑΔΜΗΕ οι οποίες αποτιμώνται σχεδόν 2,9 ευρώ ανά μετοχή η αγορά στα τρέχοντα επίπεδα είναι σαν να αποτιμά την ΔΕΗ με… μηδενική αξία.

Αυτό θα είχε νόημα, αν η ΔΕΗ δεν είχε πλέον δραστηριότητα, πάγια ή γύριζε σε ζημιές που δεν θα είχε την λειτουργική ικανότητα να μαζέψει.

Ακόμα μια σειρά από αβεβαιότητες που σχετίζονται με το αμιγώς λειτουργικό κομμάτι φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στην μετοχή: ανείσπρακτες απαιτήσεις, διαφορά τιμολογίων με τις ανανεώσιμες πηγές, πώληση ρεύματος σε τιμές κόστους, κόστος καυσίμωνκαι δικαιώματα εκπομπών ρύπων είναι κάποιες από τις βασικές αιτίες προβληματισμού της Αγοράς.

Από την άλλη πλευρά η ΔΕΗ πέτυχε να ανεβάσει γρήγορα τον ρυθμό είσπραξης των απαιτήσεων της δίνοντας κίνητρα στους καταναλωτές της. Στο τέλος Οκτωβρίου οι τακτοποιημένες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις έφθασαν τα 1,33 δις ευρώ από 1,1 δις ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου μέγεθος το οποίο αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω παρατηρώντας την κίνηση των καταναλωτών που έσπευσαν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην ΔΕΗ. Μάλιστα το Σεπτέμβριο για πρώτη φορά είχε σημειωθεί μείωση των απαιτήσεων  στα 2,1 δις ευρώ από 2,15 δις ευρώ στην αρχή του 2016.

Το ενδιαφέρον για την ΔΕΗ δεν εξαντλείται μόνο στην πώληση του ΑΔΜΗΕ καθώς στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων το Δημόσιο θα πρέπει να διαθέσει το 17% της εταιρίας. Και αυτό επιβάλει οι κινήσεις που θα γίνονται να βοηθούν στην επίτευξη προστιθέμενης αξίας ώστε να εξασφαλισθούν τα μέγιστα δυνατά έσοδα από την πώληση του ποσοστού.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης