Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Mundo: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ τα καταφέρει…» – Περισσότερο από πιθανή μια συμφωνία με την τρόικα

El Mundo: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ τα καταφέρει…» – Περισσότερο από πιθανή μια συμφωνία με την τρόικα
Από ενδεχόμενη συμφωνία θα επωφεληθεί και το ισπανικό κόμμα Podemos
Στη σχέση των ΣΥΡΙΖΑ και Podemos αναφέρεται άρθρο της ισπανικής εφημερίδας El Mundo, στο οποίο όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, αν και παρουσιάζουν πολλές διαφορές, «το ένα θέλει να αντικατοπτρίζεται στον καθρέφτη του άλλου».
Αυτό συμβαίνει γιατί από τη μια πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να παρουσιάσει στους έλληνες ψηφοφόρους έναν «αδελφό» με μεγάλες πιθανότητες να αναλάβει την εξουσία σε μια χώρα πολύ μεγαλύτερη από την Ελλάδα και με ισχυρότερη παρουσία την Ε.Ε.
Από την άλλη, το Podemos θέλει να καταδείξει στους Ισπανούς ότι το σχέδιο διακυβέρνησης που πρεσβεύει μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη χωρίς να βυθιστεί ο κόσμος.
Ο χρόνος, σημειώνει ο αρθρογράφος, κυλάει υπέρ των Ισπανών.
Το ερώτημα που τίθεται, είναι ακριβώς αυτό, αν δηλαδή μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να βγάλει τους Έλληνες από την κατάσταση εξουθένωσης την οποία έχουν υποστεί εξαιτίας της διάσωσης.
Για να γίνει αυτό θα χρειαστεί τη βοήθεια της τρόικας.
Κανείς δεν θέλει η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, ούτε οι Έλληνες, διότι οι οικονομικές συνέπειες θα πρέπει να προστεθούν στις πολιτικές.
Ούτε όμως η Angela Merkel και η υπόλοιπη Ε.Ε. επιθυμούν κάτι τέτοιο: όταν η ανάκαμψη αρχίζει να είναι σε καλό δρόμο, είναι πολύ επικίνδυνο να ανοίγεται ένα μέτωπο στη ζώνη του ευρώ.
Αν δεν υπάρξει μια αναστάτωση της τελευταίας στιγμής, ο Τσίπρας μπορεί να κυβερνήσει μόνος του ή με τη βοήθεια ενός άλλου σχηματισμού και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να τοποθετηθεί το μετεκλογικό σενάριο στην Ελλάδα.
Έτσι, το λογικό είναι να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ της νέας κυβέρνησης και της Ε.Ε.
Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει αλλάξει σημαντικά κατά τους τελευταίους μήνες, ενώ είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η χώρα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα.
Ο αρθογράφος υπενθυμίζει ότι μια συμφωνία του 2012 μεταξύ της Eurogroup και των Ελλήνων οδήγησε σε χαλάρωση των όρων διάσωσης, όταν επιτεύχθηκε ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Η τρόικα και η νέα κυβέρνηση, επισημαίνεται στο άρθρο της ισπανικής εφημερίδας, έχουν κάποια περιθώρια να διαπραγματευτούν την παράταση των προθεσμιών για την πληρωμή του χρέους και την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.
Ορισμένοι αναλυτές ισχυρίζονται ότι μια συμφωνία σχετικά με τη χαλάρωση των προϋποθέσεων, στην οποία δεν θα υπάρχει η λέξη διαγραφή χρέους, θα ήταν αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους, με επικεφαλής τη Γερμανία.
Αυτό θα επέτρεπε στον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει μέρος του οικονομικού του προγράμματος.
Ο αρθογράφος διερωτάται σε ποιο βαθμό μπορούν να περάσουν όλα αυτά στην Ισπανία, προσθέτοντας ότι αυτή η συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ-τρόικας θα αποτελούσε ένα πείραμα σε μια χώρα που έχει διασωθεί και δύσκολα αντιπροσωπεύει το 2% του ΑΕΠ της Ε.Ε.
Όμως, η κατάσταση με την Ισπανία είναι πολύ διαφορετική, καθώς αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ.
Ωστόσο, σημειώνεται, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς αυτό θα αλλάξει την άποψη των ισπανών πολιτικών, καθώς πλησιάζουν οι γενικές εκλογές και οι… συνταγές του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν αποτέλεσμα με την έγκριση της τρόικας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης