Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Ανοδικά αλλά ο χαμηλός τζίρος προβληματίζει

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Ανοδικά αλλά ο χαμηλός τζίρος προβληματίζει
ΑΓΟΡΑ: Παραμένει κοντά στις 660 μονάδες, αλλά δεν τις ξεπερνά. Πάντως, η βοήθεια και από τις ξένες αγορές ήταν θετική και έτσι το ΧΑ κατάφερε να κλείσει με άνοδο.

Τραπεζικές μετοχές και επιλεγμένα βαριά χαρτιά συνέβαλαν στην κίνηση. Ο τζίρος όμως και πάλι χαμηλός. Τι θα γίνει με αυτή την κατάσταση;

Σήμερα το βράδυ το βλέμμα θα είναι στραμμένο στον MSCI. Γίνεται αναδιάρθρωση δεικτών και υπάρχει ενδιαφέρον για ελληνικές μετοχές, τόσο σε σύνθεση όσο και σε στάθμιση.

Το κλείσιμο έδειξε 654 μονάδες και κάτι ψιλά. Η Alpha Bank τα μεγαλύτερα κέρδη, με σημαντική άνοδο και η Ελλάκτωρ και η άνοδος της Jumbo την πήγε στα 2 δισ. ευρώ αποτίμηση.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η Alpha Bank τις τοποθετήσεις η Πειραιώς τις ρευστοποιήσεις. Ήταν και η έκθεση της UBS που βοήθησε τους πωλητές να την κλείσουν με μεγάλες απώλειες.

Η Εθνική έπιασε ξανά το 1 δισ. ευρώ αποτίμηση ενώ η Alpha Bank είναι στα 1,5 δισ. ευρώ και κοντά στο 1 ευρώ. Απέχει 3 σεντς. Η Eurobank με άνοδο 1% και στα 0,55 ευρώ.

JUMBO: Η χαρτάρα έπιασε τα 2 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση!

VIOHALCO: Ενδοσυνεδριακά έγραψε υψηλό στα 3,03 ευρώ αλλά έκλεισε οριακά κάτω από τα 3 ευρώ. Ο όγκος στις 174 χιλ. τεμάχια και αν το κλίμα στην αγορά παραμείνει καλό θα σπάσει για υψηλότερα.

ΟΠΑΠ: Στις δημοπρασίες τον έκλεισαν στο υψηλό της ημέρας και στα 8,79 ευρώ με άνοδο 2,39% και όγκο 164 χιλ. τεμάχια.

FOURLIS: Θετικές εκθέσεις με τιμές στόχους άνω των 6 ευρώ και εκτιμήσεις για p/e 13 με βάση τα κέρδη του 2019. Τώρα το καλό θα ήταν να μας θύμιζαν τη μετοχή κάτω από τα 4 ευρώ που ήταν πριν λίγο καιρό (να μην ευλογήσουμε τα γένια μας).

Όχι ότι τώρα είναι ακριβή αλλά είναι αλλιώς η υπενθύμιση στα 3,80 ευρώ όταν έβγαιναν καραβιές τα χαρτιά και αλλιώς στα 4,60 ευρώ.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό που λέει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο της δελτίο για την οικονομία. Αυτό που λέει είναι ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στηρίζεται στην ιδιωτική κατανάλωση.

Δηλαδή με άλλα λόγια πάλι τα ίδια. Στην ιδιωτική κατανάλωση στηριζόμασταν τόσα χρόνια και είδατε τα αποτελέσματα. Αν δεν έρθουν επενδύσεις ώστε να αναπτυχθεί με γερές βάσεις η οικονομία, τότε τσάμπα κόπος τα μνημόνια.

Το να πάρουν 50 ευρώ οι εργαζόμενοι και να μην έρθουν επενδύσεις δεν μας πάει μακριά. Μακριά θα μας πάνε τα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα, βλέπε Ελληνικό, ΟΛΠ, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και γενικότερα η μείωση της γραφειοκρατίας και το ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις.

Έτσι θα αποκτήσουμε περισσότερα έσοδα, θα μεγαλώσουμε το ΑΕΠ, θα εξυπηρετούμε το χρέος και θα μπορέσουμε να μειώσουμε φόρους. Όχι να μοιράζουμε κουπόνια.

ΔΕΗ: Το ξαναγράφουμε πως η συμπεριφορά της δεν είναι κακή στο ταμπλό παρά το γεγονός ότι οι λιγνιτικές δεν πουλήθηκαν και πρέπει να φύγουν.

ΑΝΕΜΟΣ: Λόγω σχέσης ανταλλαγής με Ελλάκτωρ ανοδικά και η συγκεκριμένη μετοχή. Στα 1,83 ευρώ και στο +3,98% με όγκο 245 χιλ. τεμάχια. Έτσι λόγω ανόδου της μαμάς, «απαλύνεται» και κάπως ο πόνος όσων διαχειριστών θεωρούσαν ότι δεν ήταν προς όφελος της Άνεμος η σχέση ανταλλαγής για τη συγχώνευση.

ΚΡΕΤΑ: Θα γίνει μάλλον η γενική συνέλευση και θα εκλεγεί Δ.Σ. και επιτροπή ελέγχου χωρίς παρατράγουδα.

ΙΝΤΡΑΚΟΜ: Η σύμβαση με τη Boeing έδωσε αέρα στη μετοχή και πάτησε και πάλι τα 0,80 ευρώ. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες της συμφωνίας όπως τι ύψους είναι η σύμβαση, αλλά με ένα τέτοιο κολοσσό δεν είναι και μικρό πράγμα να συνεργάζεσαι.

ΕΛΤΟΝ: Από τις αγαπημένες της στήλης από το χώρο της μικρής κεφαλαιοποίησης. Η πίεση στα κέρδη του 2018 έφταιγε για την υποχώρηση της μετοχής αλλά το τελευταίο διάστημα βλέπουμε καλύτερες διαθέσεις.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Εξαιρετική και η δική της κίνηση. Όχι που θα την άφηναν κάτω από τα 1,90 ευρώ με τέτοια μεγέθη.

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ: Καλή διόρθρωση με μικρό όγκο συναλλαγών.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com  
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης