Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Αύξηση του χρέους της Ιταλίας έως το 2021 – Μηδενική ανάπτυξη το 2019

Scope: Αύξηση του χρέους της Ιταλίας έως το 2021 – Μηδενική ανάπτυξη το 2019
Αύξηση του δημοσίου χρέους της Ιταλίας έως το 2021, αναμένει η Scope
Η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους είναι η μεγαλύτερη από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ιταλία, αναφέρει σε έκθεσή της η Scope Ratings, η οποία υποβάθμισε σε «ΒΒΒ+» -από «Α-»- τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας (με σταθερό outlook), τον περασμένο Δεκέμβριο.
Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης αναμένει μηδενική ανάπτυξη το 2019 (η κυβέρνηση αναμένει 1%) και υψηλότερο έλλειμμα από ό,τι προβλέπουν (2,04%) Ρώμη και Κομισιόν, στο 2,5% του ΑΕΠ.
Για το 2020, η οικονομική ανάπτυξη υπολογίζεται από τη Scope στο μόλις 0,6%.
Σε ό,τι αφορά στο δημόσιο χρέος, θα αυξηθεί στο 123,9% του ΑΕΠ το 2021 από 131,7% το περασμένο έτος, όταν το ΔΝΤ αναμένει υποχώρηση στο 126,7%.
«Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων υποχώρησαν κατά τους τελευταίους μήνες, καθώς η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προϋπολογισμό, η καθυστέρηση της ΕΚΤ στην αύξηση των επιτοκίων μέχρι το 2020 και η ανακοίνωση ενός τρίτου γύρου TLTROs, διευκολύνουν τις οικονομικές συνθήκες και θα στηρίξουν τη ρευστότητα των ιταλικών τραπεζών.
Το ζήτημα είναι η βιωσιμότητα του χρέους, αν και μία ελαφρά αύξηση του επιπέδου βραχυπρόθεσμου χρέους της Ιταλίας δεν αποτελεί κατ' ανάγκην αιτία σοβαρής ανησυχίας.
Οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ιταλίας είναι οι υψηλότερες στην ΕΕ των 28, 21,3% το 2019 και 21,9% το 2020.
Η αξιολόγηση BBB+ αντικατοπτρίζει τα οφέλη της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής στη Ευρωζώνη και της συστημικής σημασίας της χώρας ως εκδότη κρατικών ομολόγων, το ιστορικό πρωτογενών πλεονασμάτων της Ιταλίας από το 2010, η ευνοϊκή διάρθρωση του χρέους με μέσο όρο λήξης 6,8 ετών, τη μεγάλη και διαφοροποιημένη οικονομία (τέταρτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη με ΑΕΠ 1,75 τρισ. ευρώ) και το μέτριο μη χρηματοπιστωτικό ιδιωτικό χρέος -155% του ΑΕΠ.
Επιπλέον, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει η πιθανότητα πρόωρων εκλογών«, σημειώνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης