Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Saxo Bank: Προσοχή στο γουάν - Θα «προδώσει» πιθανή συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας

tags :
Saxo Bank: Προσοχή στο γουάν - Θα «προδώσει» πιθανή συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας
Ο Trump λαμβάνει την υποστήριξη των Αμερικανών για την την πολιτική του
Ανάμεσα στις χιλιάδες αναλύσεις και τα συνεχή διφορούμενα tweets του αμερικανού προέδρου Donald Trump ο αναλυτής της SaxoBank,  John Hardy, αναφέρει ότι η συνεχιζόμενη μάχη μεταξύ των δύο οικονομικών υπερδυνάμεων του κόσμου έχει προκαλέσει σημαντικές αναταραχές στις διεθνείς αγορές.
Κατά την άποψη των αναλυτών, η μελέτη της πορείας του γουάν, του κινεζικού νομίσματος, είναι ο πιο σωστός δρόμος για να κατανοήσουμε πώς πηγαίνουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας.
Από το τέλος της περασμένης εβδομάδας, η ισοτιμία γουάν / δολαρίου έχει φτάσει τα 6,8365 γουάν/δολάριο, και καθώς οι διαπραγματεύσεις πιθανότατα να βρεθούν σε αξιέξοδο τις επόμενες ημέρες, θα μπορούσαμε να δούμε την ισοτιμία πλησιέστερα στα 6,90 γουάν.

Ωστόσο, ο αναλυτής της Saxo Bank δεν πιστεύει ότι θα μπορούσε να περάσει το ψυχολογικό κατώφλι των 7 γουάν/δολάριο, καθώς θα είχε σοβαρές αρνητικές συνέπειες για τις τοπικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τα κέρδη τους από το γουάν για να αποπληρώσουν το χρέος τους.
Μια μεγάλη υποτίμηση εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο, αλλά δεν αποτελεί το κεντρικό σενάριο για τις κινεζικές αρχές.
Βέβαια, οι ανώτεροι υπάλληλοι της διοίκησης της Trump προσπάθησαν πρόσφατα να κατευνάσουν τις εντάσεις, με τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών Mnuchin να αναφέρει ότι οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας συνεχίζονται.
Ο τόνος είναι σαφώς διαφορετικός στην Κίνα, όπου τα επίσημα μέσα ενημέρωσης, όπως το CCTV και το Daily People, υιοθέτησαν μια πιο σκληρή στάση.
Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι στους προηγούμενους γύρους εμπορικών διαφορών που υπήρξαν το φθινόπωρο του 2018, τα άρθρα της κρατικής εφημερίδας της Κίνας χρησιμοποιούσαν ως επί το πλείστον τον όρο «εμπορική τριβή» αντί για «εμπορικό πόλεμο».
Από χθες, όλα τα άρθρα και οι τηλεοπτικές αναφορές αναφέρουν "Εμπορικός πόλεμος".
Αυτή η αλλαγή ορολογίας σημαίνει πολλά και επιβεβαιώνει ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν εισέλθει σε μια πιο επικίνδυνη φάση.
Επιπλέον, η Κίνα έχει ενισχύσει τους ελέγχους της για τις ξένες επενδύσεις, οι οποίοι μπορούν να θεωρηθούν ως ένα ακόμη βήμα στη διαδικασία αντιποίνων.
Εξετάζοντας την αντίδραση της αγοράς, είναι πιθανό ότι το δολάριο δεν θα επωφεληθεί από τον εμπορικό πόλεμο, αντίθετα με ό, τι συνέβη το 2018, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι ο κύριος αντίκτυπος στις ΗΠΑ θα ήταν να επηρεαστεί η οικονομία του και η Fed να αυξήσει την πιθανότητα για μείωση των επιτοκίων αργότερα μέσα στο έτος.
Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι υπάρχει πιθανότητα 60% -70% η Ομοσπονδιακή Επιτροπή FOMC στις 12 Δεκεμβρίου θα αποφασίσει μείωση του επιτοκίου, αυξάνοντας έτσι την αντίδραση της αγοράς στον εμπορικό πόλεμο και την επίδραση των υψηλότερων δασμών.

Στο εγχώριο μέτωπο των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Trump επιδιώκει να διατεθούν 15 δισ. δολάρια για τη στήριξη των αγροτών προκειμένου να μετριαστούν οι αρνητικές επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου.
Είναι ενδιαφέρον ότι όλο και περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο, ήταν αντίθετοι με τα μέτρα του Trump, ωστόσο, είναι απίθανο να επηρεάσουν την κυβέρνηση να συνεργαστεί με το Πεκίνο.
Ο Trump, άλλωστε, παρακολουθεί τις δημοσκοπήσεις και το μήνυμα που λαμβάνει είναι λαμπερό και ξεκάθαρο: το 42% των Αμερικανών ψηφοφόρων υποστηρίζει την πολιτική του (FiveThirtyEight), ενώ η εκλογική του βάση παραμένει σταθερή, πιστή και πολύ ευρεία από την εκλογή του.

Τι έπεται;

Μέχρι τις 18 Μαΐου - Πιθανοί δασμοί από τις ΗΠΑ στον παγκόσμιο τομέα αυτοκινήτων.
1 Ιουνίου - Η κίνηση της Κίνας να αυξήσει το ποσοστό πρόσθετων δασμών στο 25% σε 2.493 προϊόντα των ΗΠΑ (που αντιπροσωπεύουν εισαγωγές ύψους 60 δισ. δολαρίων).
Επιπλέον, η αύξηση των δασμών από 10% στο 25% που αποφάσισαν οι ΗΠΑ έναντι της Κίνας θα εφαρμοστούν πραγματικά για όλα τα προϊόντα.
Προς το παρόν, μια εξαίρεση ισχύει για τα προϊόντα της λίστας 3 που έχουν εξαχθεί πριν από τις 10 Μαΐου και φθάνουν στις ΗΠΑ πριν από την 1η Ιουνίου.
Για τα προϊόντα αυτά, ο δασμός εξακολουθεί να είναι 10%.
17 Ιουνίου - Το USTR θα πραγματοποιήσει δημόσια ακρόαση σχετικά με το ενδεχόμενο δασμών έως και 25% για σχεδόν όλα τα κινεζικά προϊόντα που δεν καλύπτονται επί του παρόντος από προηγούμενες αυξήσεις.
Θα ακολουθήσει τουλάχιστον μία εβδομάδα συζητήσεων.
28 Ιουνίου - Πιθανή συνάντηση μεταξύ των προέδρων Trump και Xi στη συνάντηση του G20 στην Οζάκα για την επίτευξη συμβιβασμού σε θέματα εμπορίου.

Κεντρικό σενάριο για τις επόμενες εβδομάδες

Τις επόμενες ημέρες και τις εβδομάδες, η αντίδραση της αγοράς θα είναι καθοριστική και μπορεί να έχει πολύ σημαντικό αντίκτυπο στη βούληση του Trump να συμβιβαστεί με την Κίνα.
Μέχρι στιγμής, η αποστροφή κινδύνου έχει περιοριστεί.
Ο VIX περιστρέφεται γύρω στις 20 μονάδες, ακόμα μακριά από τη ζώνη κινδύνου των 22 μονάδων, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε μια ξαφνική άνοδο της μεταβλητότητας καθώς συνεχίζεται ο διάλογος της Κίνας με τις ΗΠΑ.
Το κεντρικό σενάριο της Saxo Bank δεν έχει αλλάξει, αν και η πιθανότητα μιας συμφωνίας έχει μειωθεί.
Παραδόξως, η "στενή σχέση" μεταξύ των δύο προέδρων θα μπορούσε να αποτελέσει μειονέκτημα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, αν θυμηθούμε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των ΗΠΑ στη δεκαετία του '70 στο πλαίσιο των συνομιλιών για τον έλεγχο των όπλων.
Η πρώτη πραγματική προθεσμία είναι η 28η Ιουνίου, με την ευκαιρία της συνάντησης του G20 στην Ιαπωνία, που θα μπορούσε να είναι η ευκαιρία και για τις δύο χώρες να βρουν μια λύση όσον αφορά τα τελευταία σημεία των διαφωνιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης