Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ISDA: Κίνδυνος να απαιτηθούν ακόμη περισσότερα κεφάλαια στο πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙΙ για τις τράπεζες

ISDA: Κίνδυνος να απαιτηθούν ακόμη περισσότερα κεφάλαια στο πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙΙ για τις τράπεζες
Νέα έκθεση στάθμισης του κινδύνου από τον ISDA - Ποια είναι η επίπτωση για τις ελληνικές τράπεζες
Σχεδόν τριπλάσιες κεφαλαιακές ανάγκες από τις αρχικώς αναμενόμενες  προβλέπεται πως θα απαιτηθούν για τις τράπεζες στο πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙΙ σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ISDA (International Swaps and Derivatives Association).
Οι εκτιμήσεις αυτές προάγουν υψηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες για τα πιστωτικά ιδρύματα που εκτελούν μεγάλες συναλλαγές σε παράγωγα προϊόντα.
Μολονότι το θέμα δείχνει να μην αγγίζει άμεσα τουλάχιστον  την ελληνική αγορά και τις ελληνικές τράπεζες , θα πρέπει να σημειωθεί πως τις αγγίζει έμμεσα καθώς αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς μια δευτερογενής αγορά κόκκινων δανείων που μπορεί στη μόχλευσή της να δημιουργήσει και παράγωγα προϊόντα.
Αλλωστε οι παραπάνω κανόνες για απαίτηση περισσότερων κεφαλαίων δεν αφορούν μόνον τις τράπεζες αλλά και όσες εταιρίες πραγματοποιούν συναλλαγές σε παράγωγα προϊόντα.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα απαιτηθούν δείχνουν στη βάση της έκθεσης μεγάλες και έτσι όπως λένε τραπεζικοί παράγοντες είναι πολύ πιθανόν οι τράπεζες να προχωρήσουν σε μείωση της συναλλακτικής τους δραστηριότητας σε παράγωγα προϊόντα και όχι μόνον προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις.  
Οι τελικοί κανονισμοί για τα κεφάλαια που απαιτούνται με βάση τον κίνδυνο των αγορών θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις των διεθνών ρυθμιστών που είχαν δοθεί νωρίτερα μέσα στο χρόνο, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.
Οι υψηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις μπορεί να οδηγήσουν τις τράπεζες σε υποβάθμιση δραστηριοτήτων trading όπως φοβούνται οι τραπεζίτες.
Το Ιανουάριο, η Επιτροπή της Βασιλείας για την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος, εκτιμούσε ότι το νέο καθεστώς θα οδηγούσε σε αύξηση του μέσου σταθμισμένου δείκτη κεφαλαίου κατά 22% αλλά η πρόσφατη μελέτη αναφέρει άλλα μεγέθη.
Ειδικότερα επίδραση του  Fundamental Review of Trading Book (FRTB) εκτιμάται πως θα είναι τριπλάσια από την αρχικώς αναμενόμενη.
Το FRTB είναι οι κεφαλαιακοί κανονισμοί που ανέπτυξε η Επιτροπή της Βασιλείας για την εποπτεία των τραπεζών με σκοπό να εφαρμοστούν στις δραστηριότητες του συνολικού trading των τραπεζών.
Μεγάλες κεφαλαιακές αναπροσαρμογές σε ότι αφορά τις ευρωπαϊκές  τράπεζες που δραστηριοποιούνται διεθνώς και μικρότερες για τα μεσαίου και πιο περιορισμένου ακόμη μεγέθους πιστωτικά ιδρύματα φαίνεται πως διαβλέπει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών στη συμβουλευτική της έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ που απέστειλε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Και μπορεί οι εκτιμήσεις για τις μικρότερες τράπεζες στις οποίες συγκαταλέγονται και οι ελληνικές να εμφανίζονται ως ευνοϊκότερες όμως στην έκθεση η EBA εμφανίζεται σαφής ως προς τον τρόπο υπολογισμού των μοντέλων κινδύνου όπου δεν θα γίνονται εκπτώσεις σε ότι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Συγχρόνως ένας τρόπος ώστε να απαιτηθούν λιγότερα κεφάλαια είναι έως τη μετάβαση οι τράπεζες να πραγματοποιούν κέρδη.
Και οι δύο αυτές μεταβλητές ενδιαφέρουν πολύ τις τράπεζες στη χώρα μας καθώς η εγχώρια οικονομία βασίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες είναι αυτές που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες επισφάλειες ως προς το δανεισμό. Επιπλέον πολύ σημαντικό είναι για τις ελληνικές τράπεζες και το κεφάλαιο το οποίο αφορά τα αποτελέσματα των τραπεζών.
Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει μια ποσοτική ανάλυση του εκτιμώμενου αντίκτυπου που βασίζεται σε δεδομένα από 189 τράπεζες και μια δέσμη συστάσεων πολιτικής  που πρέπει να ακολουθήσουν οι  τράπεζες αυτές.   
Σε ότι αφορά την Ελλάδα, αυτή συμμετέχει στη συγκεκριμένη έκθεση με τις 5 τράπεζές της (τις 4 συστημικές και την Τράπεζα Αττικής)  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης