Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Άνοδος 6,75% τον Οκτώβρη για τις τράπεζες και νέα υψηλά 16 μηνών

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Άνοδος 6,75% τον Οκτώβρη για τις τράπεζες και νέα υψηλά 16 μηνών
ΑΓΟΡΑ: Χωρίς ενδιαφέρον και πάλι το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης. Εξαιρετικά χαμηλός τζίρος και απουσία έστω και δυο-τριών μετοχών που να μπορείς να πεις δυο λόγια παραπάνω. Λίγα λεπτά πριν τις 16:00 είδαμε μερικές ενδιαφέρουσες κινήσεις. Πάλι δηλαδή την τελευταία ώρα.

Εκεί ήταν το καλύτερο σημείο. Οι τράπεζες πήραν τα πάνω τους οδηγώντας την αγορά πάνω από τις 880 μονάδες και φυσικά τον τραπεζικό δείκτη σε νέο υψηλό έτους. Καλή η εικόνα και από τη ΔΕΗ όπου αναμένονται ανακοινώσεις από τον κ.Χατζηδάκη για ΔΕΠΑ και ΔΕΚΟ του ίδιου κλάδου.

Οι αποδόσεις στα ομόλογα συνεχίζουν να υποχωρούν. Το λεγόμενο country risk υποχωρεί και το σημειώνουν οι αναλυτές στις εκθέσεις τους. Όπως η Optima Bank για τη μετοχή της Jumbo, η οποία αύξησε την τιμή στόχο και αναβάθμισε τη σύσταση λόγω των ισχυρών ελεύθερων ταμειακών ροών που περιμένει αλλά και λόγω της μείωσης του ρίσκου της χώρας που αποτυπώνεται στην απόδοση των ελληνικών ομολόγων.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Η στήλη θεωρεί πως κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να συμβεί σε πολλές μετοχές του ΧΑ και δεν νομίζουμε ότι αυτή η πορεία του δεκαετούς έχει αποτυπωθεί στις τιμές των μετοχών. Φυσικά και μας απασχολεί αυτή η εξέλιξη και αναζητούμε το λόγο. Πάει κάπου η σκέψη μας αλλά δεν μπορούμε να γράφουμε δικά μας σενάρια αν δεν έχουν ακουστεί στην αγορά.

Ο τζίρος σήμερα ήταν καλός αφού πάλι την τελευταία ώρα έγινε όσος περίπου έγινε όλη την ημέρα. Οι ανοδικές ήταν 64 στο κλείσιμο και οι πτωτικές 32.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Στο +1,38% ο δείκτης και στις 886 μονάδες. Από το συνολικό όγκο των 30 εκατ. τεμαχίων της αγοράς οι τράπεζες έκαναν τα 22,8 εκατ. τεμάχια. Πειραιώς και Alpha Bank ξεχώρισαν και λίγο μικρότερη ήταν οι άνοδος για τις άλλες συστημικές. Ο μήνας κλείνει με άνοδο 6,75% και με 8 στις τελευταίες 9 συνεδριάσεις ανοδικές.

ΕΛΠΕ: Τα δημοσιεύματα για κοιτάσματα ενίσχυσαν το επενδυτικό ενδιαφέρον και πήγαν τη μετοχή στα 8,53 ευρώ με όγκο 83 χιλ. τεμάχια.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Μπορεί να έκλεισε με οριακές απώλειες αλλά η εικόνα της είναι καλύτερη σε σχέδη με μερικές εβδομάδες πριν. Ο όγκος και πάλι υψηλός αφού συνεχίζουν να βγαίνουν πολλά κομμάτια. Αυτή τη φορά πάνω από τα 1,83 ευρώ.

CENTRIC: Δυνατό μάζεμα στη μετοχή και έβγαιναν χαρτιά αρκετά πάνω από τα 0,24 ευρώ. Νομίζουμε όμως πως είναι έτοιμη για την επόμενη κίνηση αλλά θέλει και λίγο καλύτερο κλίμα για να μαζευτεί η προσφορά. Στα 0,2460 ευρώ και στο +2,93% με 293 χιλ. τεμάχια και με πωλητές 37 χιλ. τεμάχια στο κλείσιμο.

ΚΛΜ: Η συσσώρευση συνεχίζεται. Πάντως χαρτιά κάτω από τα 0,80 ευρώ δύσκολα βγαίνουν. Τώρα αν βρεθεί κανείς βιαστικός που απογοητεύτηκε ή βρήκε κάποια άλλη ευκαιρία μπορεί κάποιος να μαζέψει λίγες χιλιάδες. Αλλά εδώ είναι τσάμπα και για να πάει σημαντικά κάτω θα πρέπει να υπάρξει εξέλιξη αρνητική για τη χώρα ή κάτι να συμβεί στα ξένα και να φέρει και εδώ μειώσεις θέσεων.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Συνέχισε ανοδικά αλλά τώρα που μάθαμε τον επενδυτή θα πρέπει να μάθουμε και κάτι περισσότερο για το τίμημα. Πόσα θέλει η πλευρά Στέγγου και πόσα δίνει ο Σαββίδης; Έχει καθυστερήσει το θέμα αλλά πιστεύουμε πως ένα τίμημα πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ μπορεί να επιτευχθεί. Το θέμα είναι θα είναι μαζί οι υποχρεώσεις ή χωρίς;

ΚΡΕΚΑ: Κάποιος θα πρέπει να πει το… κόλπο στον αγοραστή πώς να κλείνεις μία μετοχή στο limit up χωρίς να ταλαιπωρείται. Αν θέλει ας αναζητήσει άρθρα του BN για την περίπτωση της Τζιρακιάν. Απλά τα πράγματα και έχουν ξαναγίνει.

JUMBO: Η Optima Bank δίνει σύσταση αγοράς από συσσώρευση και τιμή στόχο τα 22,50 ευρώ από 20 ευρώ. Οι λόγοι της αναβάθμισης το μειωμένο ρίσκο της χώρας που αποτυπώνεται στα ελληνικά ομόλογα και οι εκτιμήσεις για ισχυρή δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών μεσοπρόθεσμα και οι οποίες αποδίδονται στη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται (μαζί και η Ελλάδα).

Η μετοχή σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών παίζει τα κέρδη του 2020 13 φορές έναντι 20 των ευρωπαϊκών εταιρειών. Στο κλείσιμο βγήκαν αρκετά κομμάτια στην πλευρά των πωλητών και ο συνολικός όγκος ανήλθε στις 128 χιλ. τεμάχια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης