Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ καταστρέφουν τα κέρδη των τραπεζών

tags :
Deutsche Bank: Τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ καταστρέφουν τα κέρδη των τραπεζών
Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός κλάδος είναι το επίμονο και διαρθρωτικά χαμηλό επιτόκιο
Σε μία ακόμη δραματική προειδοποίηση προχώρησε η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η Deutsche Bank, επικρίνοντας και πάλι την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την πολιτική της.
Η χρηματοπιστωτική βιομηχανία της Ευρώπης έχει επηρεαστεί δραματικά από την παγκόσμια επιβράδυνση και το κύριο όπλο που χρησιμοποιείται για την τόνωση των οικονομιών της ηπείρου επιδεινώνει τα πράγματα, προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Deutsche Bank.
Οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες της περιοχής "έχασαν δραματικό έδαφος" στην παγκόσμια κατάταξη σε αξία αγοράς, σε σύγκριση με πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Deutsche Bank, Karl von Rohr.
Ενώ οι προκλήσεις αφθονούν - από έναν ασταθή εμπορικό πόλεμο μέχρι και το Brexit και τις αναταραχές στο Χονγκ Κονγκ και τη Χιλή - οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν και τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ.
"Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός κλάδος είναι το επίμονο και διαρθρωτικά χαμηλό επιτόκιο", δήλωσε ο von Rohr.
"Τα αρνητικά επιτόκια επιβαρύνουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα", πρόσθεσε, ακολουθώντας το παράδειγμα του διευθύνοντος συμβούλου, Christian Sewing, ο οποίος πρόσφατα προειδοποίησε ότι τα αρνητικά επιτόκια θα "καταστρέψουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα" μακροπρόθεσμα.
Ο γενικός οικονομικός διευθυντής της Deutsche Bank,  James von Moltke, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η τράπεζα εντείνει τις προσπάθειές της να μετακυλίσει τα αρνητικά επιτόκια στους πελάτες για να αντισταθμίσει τις προκλήσεις.
Αλλά ο Von Rohr δήλωσε ότι η Deutsche Bank δεν θα μεταφέρει το κόστος των αρνητικών επιτοκίων στους μέσους πελάτες λιανικής, αλλά εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα για τους μεγάλους εταιρικούς πελάτες και τους πολύ πλούσιους.
Για να βοηθήσει στην επίλυση αυτών των προβλημάτων, ο Von Rohr δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι νομοθέτες πρέπει να αντιμετωπίσουν μακροχρόνια διαρθρωτικά ζητήματα, όπως η έλλειψη ενοποιημένης αγοράς κεφαλαίων και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών - ενός πολιτικού σχεδίου γνωστού ως τραπεζική ένωση.
Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με την τραπεζική ένωση βρίσκονται σήμερα σε αδιέξοδο, κυρίως επειδή η Γερμανία αντιστέκεται στα σχέδια για τη δημιουργία κοινής ασφάλισης καταθέσεων για ολόκληρο το μπλοκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης