Τελευταία Νέα
Διεθνή

Catterall (Πανεπιστήμιο του Westminster): Πως οι Βρετανοί βουλευτές θα μπορούσαν να μπλοκάρουν το Brexit

tags :
Catterall (Πανεπιστήμιο του Westminster): Πως οι Βρετανοί βουλευτές θα μπορούσαν να μπλοκάρουν το Brexit
Η Βουλή των Λόρδων θα είναι ένα πρόβλημα
Η Βουλή των Κοινοτήτων και η Βουλή Λόρδων θα μπορούσε να εμποδίσει τη Βρετανία να φύγει από την την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι δεν υπάρχει καμία εντολή για το πώς αυτή θα πρέπει να γίνει.
"Οι λεπτομέρειες ενός Brexit είναι εντελώς ασαφής," αναφέρει ο ο Δρ Peter Catterall του Πανεπιστημίου του Westminster στο Business Insider.
«Γνωρίζουμε ότι η δημόσια διοίκηση δεν έχει κάνει κανένα απολύτως σχεδιασμό για ένα Brexit και δεν είναι σε θέση να συμβουλεύσει την παρούσα κυβέρνηση ή τη νέα κυβέρνηση σχετικά με το πώς αυτό θα μπορούσε να γίνει».
Το κύριο πρόβλημα, σύμφωνα με τον Δρ Catterall, είναι ότι η δυαδική φύση του δημοψηφίσματος δήλωσε μόνο ότι ένα Brexit πρέπει να συμβεί, αλλά δεν προσδιόρισε ακριβώς το πώς θα πρέπει να συμβεί.
"Από τη μία πλευρά, η νομοθεσία, η οποία έχει συσταθεί με το δημοψήφισμα δεν διευκρινίζει τι αξία θα πρέπει να έχει το αποτέλεσμα, ή έναν οδικό χάρτη για το τι θα συμβεί στη συνέχεια.
Η ετυμηγορία θα μπορούσε να είναι δεσμευτική, μόνο εάν καθόριζε τις λεπτομέρειες για το πως θα μπορούσε να γίνει ένα Brexit.
Το πρόβλημα με αυτό, σύμφωνα με τον Δρ Catterall είναι ότι η μέθοδος της εξόδου από την ΕΕ δεν ήταν στο ψηφοδέλτιο.
«Τώρα θα έχουμε μια αλλαγή της κυβέρνησης το φθινόπωρο σε κάτι που οι πολίτες δεν ψηφίζουν.

Τι σημαίνει αυτό;

Πολύ απλά, ότι σε ένα κοινοβουλευτικό σύνταγμα, οι βουλευτές έχουν κάθε δικαίωμα να αγνοήσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
"Είναι απολύτως θεμιτό για τους βουλευτές στο κοινοβούλιο.
Δεν απορρίπτουν την έξοδο από την ΕΕ, αλλά απορρίπτουν τους όρους με τους οποίους θα γίνει αυτό", αναφέρει ο δρ Catterall.
Ορισμένοι βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του D. Lammy, έχουν ήδη ζητήσει από την κυβέρνηση να αγνοήσει το δημοψήφισμα.

Η Βουλή των Λόρδων θα είναι ένα πρόβλημα

Ακόμη και αν η Βουλή των Κοινοτήτων με κάποιο τρόπο συμφωνήσει σε μια μέθοδο για το Brexit, η Βουλή των Λόρδων - η άνω βουλή του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου - μπορεί να ασκήσει βέτο.
Αυτό θα είναι επίσης ένα σημαντικό εμπόδιο.

Και η Σκωτία δεν μπορεί να παίξει μπάλα

Και τι γίνεται με τη Σκωτία, όπου οι κάτοικοι ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία την παραμονή (62% έναντι 38% για την άδεια).
"Δεν μπορούν να εμποδίσουν ένα Brexit, αλλά αυτό που μπορούν να κάνουν είναι ένα άλλο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία [περισσότερο έξυπνο].
Αλλά ο κίνδυνος είναι ότι άλλες περιοχές, ιδιαίτερα στην Ισπανία, δεν θα ήθελαν να δουν τη Σκωτία πετυχαίνει, διότι θα μπορούσε να στείλει ένα λάθος μήνυμα στους Καταλανούς," εκτιμά ο Δρ Catterall.
"Το βρετανικό σύνταγμα δεν έχει ρητούς κανόνες για το τι πραγματικά συμβαίνει σε αυτή την κατάσταση".

www.bankingnews.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης