Τελευταία Νέα
Πολιτική

Όλα στον αέρα - Στα δύο ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση για τη στρατηγική της διαπραγμάτευσης... αλλά ο χρόνος τελείωσε

Όλα στον αέρα - Στα δύο ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση για τη στρατηγική της διαπραγμάτευσης... αλλά ο χρόνος τελείωσε
Μονόδρομος η συμφωνία
Τα επόμενα 24ωρα θα είναι πραγματικά καθοριστικά για την επόμενη ημέρα της χώρας.
Μέχρι στιγμής πάντως όλα είναι στον αέρα.
Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές δεν λέει να τελειώσει, η κοινωνία και η οικονομία βιώνουν την απόλυτη ανασφάλεια και αβεβαιότητα και η κυβέρνηση - παρά τα όσα διαμηνύουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -, εξακολουθεί να μην έχει μια ξεκάθαρη στάση για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί στην τελική ευθεία των συζητήσεων με τους δανειστές.
Την ίδια στιγμή, έχουν αρχίσει να διακινούνται σενάρια – το διατύπωσε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, το διέψευσε κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – πως εάν δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία έως την ερχόμενη Παρασκευή, τότε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η επιβολή ελέγχου κεφαλαίων στις τράπεζες εντός του Σαββατοκύριακου.
Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν – και παρά τη διατήρηση σε υψηλά ποσοστά της δύναμης της Αριστερής Πλατφόρμας που τάσσεται υπέρ της ρήξης με τους εταίρους – ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παραμένει κυρίαρχος στο εσωτερικό του κόμματος του.
Και ότι αυτός εν ολίγοις ελέγχει τις εξελίξεις για το πώς θα πορευτεί η κυβέρνηση και η χώρα.
Ωστόσο, αυτό που ανεδείχθη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις, οι οποίες εν πολλοίς είναι γνωστές και διατυπωμένες εδώ και αρκετό καιρό.
Η μια που λέει ότι το ενδεχόμενο ρήξης και η επιστροφή στη δραχμή θα είναι ένα καταστροφικό σενάριο για την χώρα και ιδίως για τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα της και από την άλλη αυτή που δεν θεωρεί καταστροφική αυτήν την εξέλιξη αλλά την αντιμετωπίζει ως μια «ευκαιρία» για ένα νέο ξεκίνημα.
Ο πρωθυπουργός φέρεται να προκρίνει τη συμφωνία και να είναι πολύ κοντά στο οριστικό κλείσιμο της.
Το γεγονός αυτό αναπόφευκτα θα προκαλέσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Καθώς θα πρέπει αφενός η συμφωνία να έρθει και να ψηφιστεί στη Βουλή και αφετέρου να εφαρμοστεί.
Το εάν θα εγκριθεί η συμφωνία στη Βουλή παραμένει ένα τεράστιο ερωτηματικό και αποτελεί ένα ζήτημα τεράστιου ενδιαφέροντος.
Διότι, εάν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιμείνουν στην έως σήμερα στάση τους και στις δηλώσεις του, δεν αποκλείεται – ανάλογα με την ένταση του «αντάρτικου» ακόμα και να υπάρξει απώλεια της Δεδηλωμένης για την κυβέρνηση.
Εάν μάλιστα η συμφωνία για να περάσει χρειαστεί τις ψήφους βουλευτών από άλλες πολιτικές δυνάμεις, τότε είναι σαφές πως ανακύπτει μείζον πολιτικό ζήτημα για το κατά πόσο η σημερινή κυβέρνηση θα μπορέσει να συνεχίσει το έργο της.
Αλλά το λογικό σενάριο λέει πως οι πολιτικές εξελίξεις, παρά τους λεονταρισμούς, δεν θα είναι τόσο δραματικές.
Η συμφωνία θα περάσει από τους βουλευτές της κυβέρνησης, ενδεχομένως με λίγες απώλειες.
Διότι διαφορετικά όλοι γνωρίζουν ότι οι εξελίξεις θα είναι τόσο απρόβλεπτες και βίαιες – σε πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό επίπεδο – που καμία πολιτική δύναμη δεν θα είναι σε θέση να διαχειριστεί.
Η επίτευξη συμφωνίας, και άμεσα, είναι μονόδρομος, όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά για όλο το πολιτικό σύστημα.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης