Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο Τσίπρας αλλάζει ατζέντες "σαν τα πουκάμισα" - Ποιος θα κερδίσει το παιχνίδι του δειλού;

Ο Τσίπρας αλλάζει ατζέντες
Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, οι πιστωτές θα χάσουν τα περισσότερα, εκτιμά η Telegraph
«Ευάλωτη εκεχειρία» χαρακτηρίζει η Telegraph τη συμφωνία που έκλεισε η ελληνική κυβέρνηση με τους πιστωτές της, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν σε μια ανέφικτη συμφωνία με εξίσου μεγάλες δόσεις κυνισμού.
Και οι δύο πλευρές γνωρίζουν ότι η ενδιάμεση συμφωνία παρακάμπτει την πραγματική φύση της ελληνικής κρίσης και δεν μπορεί να γεφυρώσει το τεράστιο πολιτικό χάσμα, αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει μια παράξενη εντολή: οι Έλληνες τον ψήφισαν για προβάλει αντίσταση και ταυτόχρονα να διατηρήσει τη χώρα στο ευρώ – δύο εντολές που δύσκολα συμβαδίζουν, παρατηρεί ο αρθρογράφος.
«Όταν θα πρέπει αν διαλέξει, φοβάμαι ότι ο Τσίπρας θα προτιμήσει να εγκαταλείψει το πρόγραμμά μας παρά το ευρώ», φέρεται να σχολίασε στη βρετανική εφημερίδα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τον Telegraph, πάντως, οι πιστωτές θα χάσουν περισσότερα εάν η κατάσταση στην Ελλάδα ξεφύγει εκτός ελέγχου.
Εάν η χώρα χρεοκοπήσει, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη χρεοκοπία όλων των εποχών, σε όρους μεγέθους, προειδοποιεί.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, πάντως, συνεχίζει να χτυπά το χέρι στο τραπέζι, ζητώντας επιτακτικά από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, «αλλιώς δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ».
Παρ’ όλα αυτά, σημειώνει η εφημερίδα, οι ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να πιστεύουν τις απειλές του Schaeuble καθώς –σωστά ή εσφαλμένα– στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες θεώρησαν ότι τη προσπάθειά του να θέσει την Ελλάδα εκτός ευρώ μπλόκαραν ισχυρότερες δυνάμεις, όπως η Ουάσιγκτον.
Στην Ελλάδα πιστεύουν ότι η καγκελάριος Merkel ζήτησε από τον γερμανό ΥΠΟΙΚ να υποχωρήσει και βασίζονται στη στήριξη της Γαλλίας και της Κομισιόν, με βάση την κατάσταση που διαμορφώθηκε στις Βρυξέλλες και τη συμβιβαστική παρέμβαση Moscovichi - Junker.
Μέχρι στιγμής, ο Αλέξης Τσίπρας αλλάζει τις ατζέντες «σαν τα πουκάμισα», με ατσάλινα νεύρα και πρωτοφανή αυτοκυριαρχία για κάποιον τόσο νέο, ενώ λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν του τα προειδοποιητικά σήματα, αναφέρει η εφημερίδα.
Αυτό που απαιτούν από την Ελλάδα οι πιστωτές είναι να μειώσει το χρέος της στο 124% του ΑΕΠ μέσα στην επόμενη πενταετία προκειμένου να εκπληρώσει τους στόχους του μνημονίου.
«Αυτό είναι το Μεγάλο Ψέμα της συμφωνίας διάσωσης της Ελλάδας», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, το οποίο αναπαράγουν και οι ίδιοι οι πιστωτές στα κοινοβούλιά τους.
«Όταν ρώτησα τον έλληνα ΥΠΟΙΚ πώς σκοπεύει να πετύχει η χώρα του αυτόν τον παράλογο στόχο, ανασήκωσε τους ώμους γελώντας», αναφέρει ο αρθρογράφος.
Δεν είναι καθόλου βέβαιο ποιος έχει το επάνω χέρι σε αυτό το «παιχνίδι του δειλού», επισημαίνει η Telegraph, εξηγώντας ότι και οι δύο πλευρές υπολογίζουν ότι η άλλη πλευρά θα υποχωρήσει πρώτη.
Κάποιος, όμως, κάνει λάθος και αυτό είναι που καθιστά το ελληνικό δράμα τόσο καθηλωτικό και τόσο επικίνδυνο, καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης