Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τέσσερις ξένοι οίκοι για το Eurogroup - Θετική η συμφωνία αλλά το χρέος αναβάλλεται για το 2018

tags :
Τέσσερις ξένοι οίκοι για το Eurogroup - Θετική η συμφωνία αλλά το χρέος αναβάλλεται για το 2018

Για υπαναχώρηση του ΔΝΤ έναντι των απαιτήσεων της Γερμανίας, κάνουν λόγο οι αναλυτές 
Θετική είναι η αντίδραση των αναλυτών στη χθεσινή συμφωνία του Eurogroup, κυρίως όσον αφορά το σκέλος του οδικού χάρτη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Οι επενδυτικοί οίκοι κάνουν λόγο για πρόοδο, τονίζουν ωστόσο ότι δεν έχει αρθεί η αβεβαιότητα, ενώ υπογραμμίζουν την υπαναχώρηση του ΔΝΤ, έναντι των απαιτήσεων της Γερμανίας.

ING

Η Ελλάδα σημείωσε πρόοδο στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους της, επισημαίνει σε ανάλυσή της η ING σχετικά με τις εξελίξεις του Eurogroup της 24ης Μαΐου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι με την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ενδεχομένως να πειστεί το ΔΝΤ να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Όπως σημειώνεται, οι τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό… έπος ήταν σύμφωνες με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί.
Οι πιστωτές της Ελλάδας προτίμησαν σαφώς να χωρίσουν το πρόβλημα στα δύο, διαχωρίζοντας την εφαρμογή την πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος διάσωσης και τη σχετική εκταμίευση της δόσης από τη διαμόρφωση της επόμενης μορφής ελάφρυνσης του χρέους, επισημαίνει η ING.
«Όπως αναμενόταν, η έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο του δεύτερου πακέτου μέτρων, ίσου με 1% του ΑΕΠ, υπήρξε καθοριστική για να πειστούν οι πιστωτές να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας», αναφέρει η ING και προσθέτει ότι «με όλες τις πρότερες δράσεις να έχουν εκπληρωθεί από την ελληνική πλευρά, δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι το χθεσινό Eurogroup έδωσε το πράσινο φως επί της αρχής για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος διάσωσης και της εκταμίευσης της δεύτερης δόσης».
Εκεί που υπήρχαν λιγότερες προσδοκίες, σημειώνεται, ήταν στο μέτωπο της ελάφρυνσης του χρέους.
Κι εδώ, όμως, αναφέρει η ING, υπήρξε μερική πρόοδος, με στόχο να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ένα πρώτο μέρος βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα αρχίσει να εφαρμόζεται μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και μέχρι το τέλος του προγράμματος.
Μεσοπρόθεσμα μέτρα θα εφαρμοστούν μετά την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος του ESM, αν μια νέα ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους υπογραμμίσει την ανάγκη περαιτέρω δράσης προκειμένου να καλυφθεί ο δείκτης ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών.
Μακροπρόθεσμα, αν τα προηγούμενα μέτρα αποδειχθούν επαρκή για να φέρουν το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο δρόμο, θα τεθεί σε εφαρμογή ένας έκτακτος μηχανισμός που θα είναι υπό την αίρεση της επιβεβαίωσης από το Eurogroup ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Αυτό όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, αν και οι χθεσινές εξελίξεις επιτρέπουν μερική αισιοδοξία.
Εν κατακλείδι, σημειώνει η ING, το χθεσινό Eurogroup υπήρξε εποικοδομητικό και παρείχε μια καλή ένεση βραχυπρόθεσμης ανακούφισης.
Με μόλις ένα μήνα να απομένει μέχρι τη διενέργεια του δημοψηφίσματος στη Βρετανία για την παραμονή της ή μη στην Ε.Ε., οι Ευρωπαίοι έχουν σχεδόν καταφέρει να απενεργοποιήσουν τον κίνδυνο μιας βραχυπρόθεσμής χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Brown Brothers Harriman

«Μία από τα ίδια» χαρακτηρίζουν οι αναλυτές της Brown Brothers Harriman τη συμφωνία του Eurogrοup για την Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στις υποχωρήσεις του ΔΝΤ έναντι της Γερμανίας για το ελληνικό χρέος.
«Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε πολυάριθμα μέτρα αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής.
Επίσης, ενέκρινε τον δημοσιονομικό κόφτη.
Η ΕΕ συμφώνησε στην εκταμίευση 10,3 δις ευρώ, ώστε η Ελλάδα να εξυπηρετήσει το χρέος της», σημειώνουν οι αναλυτές της BBH.
Όπως τονίζουν, υπήρξε ένταση μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Το ΔΝΤ είχε ζητήσει για "άνευ όρων" ελάφρυνση.
Η Γερμανία εμφανίστηκε ανένδοτη.
Αυτό φάνηκε να είναι τόσο μια θέση αρχής, καθώς και ένα πολιτικό πρόβλημα, εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών του 2017.
Το ΔΝΤ συνθηκολόγησε.
Αντί για ελάφρυνση του χρέους άμεσα, το ΔΝΤ συμφώνησε να δώσει τις ευλογίες του για την ελάφρυνση του χρέους μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος το 2018.
Σύμφωνα με την Brown Brothers Harriman , υπήρξαν αναφορές ότι πολλά από τα μη ευρωπαϊκά μέλη του ΔΝΤ είχε επικρίνει την έκθεση του Ταμείου προς την Ελλάδα.
Η μεγάλη παραχώρηση που έγινε δείχνει να αγνοεί αυτή την κριτική.
Ωστόσο, μια νέα μάχη κατά πάσα πιθανότητα θα προκύψει αργότερα αυτό το έτος, όταν το ΔΝΤ θα προβεί σε νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.

Citigroup

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν εν μία νυκτί ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει «τις περισσότερες από τις συμφωνηθείσες δράσεις» του προγράμματος διάσωσης, και με την επιφύλαξη για περαιτέρω "επαλήθευση" της εφαρμογής τους μέσα στις επόμενες ημέρες.
Αυτό αναφέρει στην σημερινή ανάλυσή της η Citigroup, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup, και την απόφαση για τμηματική εκταμίευση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα θα λάβει 10,3%, εκ των οποίων τα πρώτα 7,5 δισ. θα δοθούν τον Ιούνιο, ενώ οι επόμενες υπο-δόσεις θα εξαρτώνται από άλλα ειδικά ορόσημα (που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις, κλπ).
Στο Eurogroup υπήρξε και ένα σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά οι βασικές αποφάσεις αναβάλλονται μέχρι τα μέσα του 2018.
Αναφορικά με τη δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αυτή θα εφαρμοστεί σε τρία στάδια (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο, μακροπρόθεσμο) και υπό προϋποθέσεις.
Όσον αφορά το βραχυπρόθεσμο στάδιο, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν σε μια δέσμη μέτρων που θα εφαρμοστούν «μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και ως τη λήξη του προγράμματος».
Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ομαλοποίηση των αποπληρωμών των δανείων του EFSF, υπό τον μέσο όρο των ωριμάνσεων και τη μείωση του ρίσκου των επιτοκίων μέσω της διαφοροποιημένης στρατηγικής του ESM και του EFSF, χωρίς ζημιές για τις χώρες που ήταν σε πρόγραμμα (Κύπρος, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία).
Στο μεσοπρόθεσμο επίπεδο, το Eurogroup τονίζει ότι μετά το 2018, και εφόσον εφαρμοστεί επιτυχώς το πρόγραμμα, θα εφαρμοστεί μια ακόμη δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μεγαλύτερη εξομάλυνση για τα δάνεια του EFSF και τη σταδιακή επιστροφή των κερδών των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες (ANFAs και SMPs).
Στο μακροπρόθεσμο επίπεδο, και αν αυτό χρειαστεί, τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου επιπέδου θα μπορούσαν να επαναληφθούν.

Μετά από έξι χρόνια διασώσεων, η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη

Η εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ είναι σίγουρα μια καλή είδηση.
Εξουδετερώνει τον κίνδυνο η Ελλάδα να αθετήσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ (€ 1,5 δισ) και το ΕΚΤ (€ 2,3 δισ) πριν από το τέλος του έτους.
Επίσης, παρέχει πόρους για περίπου το ήμισυ των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης, ενώ θα βοηθήσει να χαλαρώσει η ακόμη πολύ-σφιχτή εγχώρια ρευστότητα.
Επίσης, θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να επαναφέρει το waiver για τα ελληνικά ομόλογα (πιθανότατα θα αποφασιστεί στις 2 Ιουνίου), παρέχοντας μια φθηνότερη πηγή χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες.
Αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε ορισμένες βελτιώσεις στο εγγύς μέλλον των οικονομικών προοπτικών, αν και εκτιμάται ότι η δημοσιονομική λιτότητα που εγκρίθηκε πρόσφατα αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό "αντίθετο άνεμο".
Ωστόσο, η απροθυμία των ευρωπαίων πιστωτών να αναλάβουν κάποια πιο αποφασιστική δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους είναι αρνητική είδηση, σύμφωνα με τη Citigroup.
Επίσης, η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστεί, αν και η αόριστη δέσμευση ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να παρέχει κάποιο πολιτικό κεφάλαιο στον Αλέξη Τσίπρα.

Τα μέτρα ανακούφισης χρέους υπολείπονται κατά πολύ των συστάσεων του ΔΝΤ

Το πλαίσιο πάνω στο οποίο συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι μπορεί να παρέχει μια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, ωστόσο, η πρόταση του ΔΝΤ για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας προβλέπει μια βαθιά αναδιάρθρωση.
Έτσι, αυτό που συμφωνήθηκε εξουδετερώνει τον κίνδυνο μιας βραχυπρόθεσμης κρίσης, αλλά μακροπρόθεσμα τα ζητήματα παραμένουν άλυτα.
Οι πιστωτές έδειξαν προθυμία να αποφευχθεί μια ελληνική κρίση παρόμοια με εκείνη του καλοκαιριού του 2015, αλλά μικρή επιθυμία να αποκατασταθεί η δημοσιονομική και οικονομική βιωσιμότητα στην Ελλάδα.
Παραμένουν δεσμευμένοι να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο, αν η Ελλάδα επιθυμεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα διάσωσης.
Το ΔΝΤ υπέκυψε σε αρκετά αιτήματά του για μια εκ των προτέρων και ουσιαστική δέσμευση ελάφρυνσης του χρέους.

Moody's

Πιστωτικά θετική (Credit Positive) χαρακτηρίζει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ο οίκος αξιολόγησης Moody's.
Σύμφωνα με τη Moody's η Ελλάδα θα αποφύγει την κρίση ρευστότητας και την ενδεχόμενη πολιτική αβεβαιότητα, ενώ όπως όλα δείχνουν ανοίγει και ο δρόμος για τις συζητήσεις ελάφρυνσης του χρέους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Moody's αξιολογεί την ελληνική οικονομία με Caa3, δηλαδή δύο βαθμίδες υψηλότερα από το default.
Η Standard & Poor's βαθμολογεί την Ελλάδα με Β-, δηλαδή τρεις βαθμίδες υψηλότερα από τη Moody's, και η Fitch με CCC, μία βαθμίδα υψηλότερα από τη Moody's.
Σύμφωνα με τον οίκο Moody's, η χώρα μας χρειάζεται συνολικά 7,5 δισ. ευρώ.
Τα 5 δισ. θα πρέπει να δοθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο για να πληρωθούν οφειλές προς ΔΝΤ και ΕΚΤ.
Παράλληλα, η εκταμίευση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ τμηματικά.
Τα 7,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, εφόσον έχουν εφαρμοστεί πλήρως όλα τα προαπαιτούμενα, και θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους και την αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Οι επόμενες εκταμιεύσεις θα πραγματοποιηθούν μετά το καλοκαίρι και θα αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Επίσης, υπήρξε συμφωνία επί της αρχής για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το ύψος της επόμενης δόσης στο Eurogroup.
Το Eurogroup επίσης ανακοίνωσε ένα οδικό χάρτη για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, εξέλιξη που είναι θετική, καθώς σηματοδοτεί την αυξανόμενη βούληση των θεσμών για τη διαχείριση των προβλημάτων της Ελλάδας.
Αν και δεν υπήρξαν λεπτομέρειες για τις δράσεις επί του χρέους, είναι μια σημαντική δέσμευση ότι θα υπάρξουν κινήσεις για την ελάφρυνσή του.
Αναφορικά με τη δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αυτή θα εφαρμοστεί σε τρία στάδια (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο, μακροπρόθεσμο) και υπό προϋποθέσεις.
Όσον αφορά το βραχυπρόθεσμο στάδιο, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν σε μια δέσμη μέτρων που θα εφαρμοστούν «μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και ως τη λήξη του προγράμματος».
Στο μεσοπρόθεσμο επίπεδο, το Eurogroup τονίζει ότι μετά το 2018, και εφόσον εφαρμοστεί επιτυχώς το πρόγραμμα, θα εφαρμοστεί μια ακόμη δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μεγαλύτερη εξομάλυνση για τα δάνεια του EFSF και τη σταδιακή επιστροφή των κερδών των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες (ANFAs και SMPs).
Στο μακροπρόθεσμο επίπεδο, και αν αυτό χρειαστεί, τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου επιπέδου θα μπορούσαν να επαναληφθούν.
Παρ' όλα αυτά, υπάρχει και ένα... "αλλά" στις αποφάσεις του Eurogroup.
Ο κίνδυνος εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής στην Ελλάδα είναι υψηλός, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία είναι οριακή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης