Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Γεραπετρίτης στο Al Arabiya για Παλαιστινιακό: Στηρίζουμε τη λύση των δυο κρατών στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών

Γεραπετρίτης στο Al Arabiya για Παλαιστινιακό: Στηρίζουμε τη λύση των δυο κρατών στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών
Την ερχόμενη εβδομάδα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών προγραμματίζει να επισκεφτεί τόσο την Ιορδανία όσο και την Αίγυπτο
Τις πάγιες θέσεις της Αθήνας, αλλά και την προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να μην επεκταθεί η πολεμική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, ανέδειξε σε συνέντευξή του, στον τηλεοπτικό σταθμό Al Arabiya το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε κατ’ αρχάς ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, ως σημείο εκκίνησης για την συζήτηση για την μεταπολεμική εποχή στην ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Γεραπετρίτης επικεντρώθηκε στην ανάγκη λειτουργίας βιώσιμων ανθρωπιστικών διαδρόμων, στην άμεση απελευθέρωση των ομήρων που ακόμα κρατά η Hamas, καθώς και στην ελαχιστοποίηση των συνεπειών του πολέμου στον άμαχο πληθυσμό.
Στην Αθήνα, υπογραμμίζουν ότι είναι σε θέση να συνομιλούν με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, με τον υπουργό Εξωτερικών να επισημαίνει ότι στις συζητήσεις για την επόμενη μέρα πρέπει να εμπλακεί η Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά και να αποκλειστεί κάθε τρομοκρατικό στοιχείο από τη μελλοντική διοίκηση στη Γάζα.
Την ερχόμενη εβδομάδα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών προγραμματίζει να επισκεφτεί τόσο την Ιορδανία όσο και την Αίγυπτο, δύο χώρες που είναι άμεσα εμπλεκόμενες στο ζήτημα.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο διάλογο που είναι σε εξέλιξη, ο κ. Γεραπετρίτης, επεσήμανε στην προσπάθεια των δύο πλευρών να μπουν σε μία νέα εποχή.
Μια προσπάθεια που επιστεγάστηκε, όπως είπε, και από την υπογραφή της κοινής δήλωσης των Αθηνών στις 7 Δεκεμβρίου, χωρίς φυσικά να παραγνωρίζονται όλα όσα χωρίζουν τις δύο πλευρές και τις ιστορικές διαφορές, όπως τις ανέφερε η υπουργός.
Δεν συμμεριζόμαστε απαραιτήτως όλες τις θέσεις της Τουρκίας, αλλά αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συζητάμε μεταξύ μας, είναι μία από τις χαρακτηριστικές φράσεις του υπουργού Εξωτερικών στην εν λόγω συνέντευξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης