Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ο Μητσοτάκης θέλει να πάει Τουρκία τον Μάιο αν και αναμένει... αναταράξεις: Δεν μπορούμε να επιβάλουμε στις ΗΠΑ τι θα πουλήσουν στην Άγκυρα

Ο Μητσοτάκης θέλει να πάει Τουρκία τον Μάιο αν και αναμένει... αναταράξεις: Δεν μπορούμε να επιβάλουμε στις ΗΠΑ τι θα πουλήσουν στην Άγκυρα
Αν και η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβάλει στις ΗΠΑ τι θα πουλήσει στην Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει ότι αυτά τα όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά νατοϊκών δυνάμεων
Σχετικά Άρθρα
Την πρόθεση του να επισκεφθεί την Τουρκία τον Μάιο του 2024 εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο της σκληρής κριτικής που δέχεται για τη συμφωνία όσον αφορά τα αμερικανικά F-35 την ίδια στιγμή, που η Τουρκία βρίσκεται στην τελική ευθεία για την προμήθεια F-16.
Ο πρωθυπουργός -μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι- εμφανίστηκε να θεωρεί δεδομένες νέες αναταράξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ παράδεχθηκε -σε αντίθεση με το κλίμα που είχε καλλιεργηθεί όταν επισκέφθηκε τις ΗΠΑ οπότε και απηύθυνε ομιλία στο Κογκρέσο- ότι η Αθήνα δεν μπορεί να επιβάλλει στις ΗΠΑ τι θα πουλήσει στην Τουρκία. Στον αντίποδα, όμως, η Αθήνα μπορεί να εξασφαλίσει ότι τα όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά νατοϊκών δυνάμεων.

Η συμφωνία με ΗΠΑ για τα F-35

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα F-35, o κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Antony Blinken, «αποτελεί την καλύτερη απόδειξη του στρατηγικού βάθους των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Η Ελλάδα εξασφάλισε ένα ποιοτικό πλεονέκτημα για την Πολεμική Αεροπορία αλλά και μια σημαντική συνεισφορά με δωρέαν υλικό που θα ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις».
Ο ίδιος έκανε λόγο για μια «μακρά διαπραγμάτευση αλλά και απόδειξη του οτι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν έχουν πολλές χώρες δωρεάν πρόσβαση σε στρατιωτικό υλικό από τις ΗΠΑ. Διότι προφανώς ό,τι μπορούμε να πάρουμε δωρεάν υποκαθιστά δαπάνες που θα έπρεπε να κάνουμε για να ενισχύσουμε μελλοντικά την αποτρεπτική μας ικανότητα».
Όσον αφορά τη συμφωνία των ΗΠΑ με την Τουρκία για τα F-16 και τις εγγυήσεις ως προς τη χρήση του, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η πάγια θέση της εξωτερικής πολιτικής ήταν ότι δεν μπορούμε να επιβάλουμε στις ΗΠΑ τι όπλα θα πουλήσει στην Τουρκία. Μπορούμε όμως να εξασφαλισουμε να μην χρησιμοποιούνται όπλα κατά νατοικών συμμάχων. Οι ΗΠΑ αν κρίνουν ότι πρέπει να διακόψουν μια αμυντική προμήθεια έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν».

Η εμπρηστική ρητορική Erdogan και οι... αναταράξεις

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε να θεωρεί δεδομένες τις αναταράξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ειδικότερα, αναφερόμενος στην πρόσφατη δήλωση του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan (ότι «ο αγώνας μας δεν τελείωσε με την εκδίωξη του εχθρού από τα εδάφη μας και ρίχνοντάς τον στη θάλασσα από τη Σμύρνη») ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Όποιος πιστεύει ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση θα προχωρήσει χωρίς αναταράξεις είναι εκτός τόπου και χρόνου. Έχω την εμπειρία να διακρίνω ρητορικές πράξεις από τη δράση στο πεδίο».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «η Ελλάδα προσδιόρισε με σαφή τρόπο τα όριά της με την Τουρκία και στο πεδίο, στον Έβρο και την κρίση του 2020, ταυτόχρονα ενισχύσαμε τις συμμαχίες μας και θωρακίσαμε την οικονομία μας καθώς χωρίς ισχυρή οικονομία δεν πας πουθενά».
Ερωτηθείς εάν είμαστε πιο κοντά στην επίλυση των διαφορών μας με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός είπε ότι αν διατηρηθεί το καλό κλίμα η απάντηση είναι ναι. «Η διατήρηση του καλού κλίματος είναι η προϋπόθεση για να συζητήσουμε λεπτομερώς. Έχουν αποκατασταθεί περισσότεροι δίαυλοι εμπιστοσύνης σε όλα τα επίπεδα», πρόσθεσε και συνέχισε «έχουμε δυο βασικές προϋποθέσεις: η διατήρηση του καλού κλίματος και ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο που θέτει το πλαίσιο για την επίλυση τέτοιων διαφορών».

Το κόστος για τα F-35

Όσον αφορά το κόστος για τα F-35, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι η πρώτη φάση δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί από το υπουργεί Εθνικής Άμυνας. «Έχουμε δυνατότητα να αγοράσουμε μέχρι 40, δεν θα το κάνουμε μονομιάς γιατί είναι ακριβή προμήθεια. Έχουμε εξασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο για μια μοίρα με χρόνο παραλαβής τα τέλη αυτής της δεκαετίας» είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης