Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σε θανάσιμη παγίδα η Ελλάδα - Ο Μητσοτάκης υπογράφει Σύμφωνο Ασφαλείας με την Ουκρανία - Πανικός διαψεύσεων στο Μαξίμου

Σε θανάσιμη παγίδα η Ελλάδα - Ο Μητσοτάκης υπογράφει Σύμφωνο Ασφαλείας με την Ουκρανία - Πανικός διαψεύσεων στο Μαξίμου
Ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε την «επιτάχυνση» των διαδικασιών για την υπογραφή Συμφωνίας Ασφαλείας μεταξύ του Κιέβου και της Αθήνας
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ανακοίνωσε, με μήνυμά του στο X, ότι το Κίεβο επιταχύνει τις διαδικασίες για την υπογραφή διμερούς Συμφωνίας Ασφαλείας με την Ελλάδα, επί τη βάσει της Διακήρυξης των G7, όπως αυτή σχηματοποιήθηκε στο Vilnius προ μηνών.
Πρόκειται για μια ακόμη κομβική, διπλωματική επιλογή της χώρας, και μάλιστα στη λάθος πλευρά της ιστορίας, που μεθοδεύεται εν κρυπτώ και παραβύστω, με αποτέλεσμα να γίνεται γνωστή από το ... Twitter του Ουκρανού προέδρου. 

Στο σχετικό του μήνυμα στο Twitter, ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου αναφέρθηκε στην εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Οδησσό, καθώς και τη συνεχιζόμενη αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Ουκρανίας, «ιδιαίτερα όσον αφορά την ενίσχυση της αεράμυνας μας».
«Στις 6 Μαρτίου στην Οδησσό, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης μπόρεσε να δει από πρώτο χέρι τη σημασία της αξιόπιστης προστασίας του ουρανού μας» τόνισε σχετικά ο Volodymyr Zelensky.
Ωστόσο, η πλέον βαρύνουσα ανακοίνωση του Ουκρανού προέδρου αφορά στην υπογραφή Διμερούς Συμφώνου Ασφαλείας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το οποίο εμπλέκει τη χώρα βαθύτερα στους νατοϊκούς σχεδιασμούς, στο πλευρό της Δύσης και απέναντι στη διαχρονική σύμμαχο Ρωσία.
«Συμφωνήσαμε να επιταχύνουμε τις εργασίες για μια διμερή συμφωνία ασφάλειας που βασίζεται στη Δήλωση του Vlinius της G7» επιβεβαίωσε ο Zelensky, φέρνοντας στο προσκήνιο διπλωματικές διεργασίες που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποκρύψει πλήρως από την ελληνική κοινή γνώμη, όπως άλλωστε συνέβη και στην περίπτωση της αποστολής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Πανικός στο Μαξίμου για τη μυστική διπλωματία με Ουκρανία - «O Zelensky εννοούσε τη συμφωνία ένταξης στην ΕΕ»

«Δεν υπάρχει καμία συμφωνία με την Ουκρανία για την αποστολή αμυντικού εξοπλισμού» διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, σχολιάζοντας την ανάρτηση που έκανε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky σχετικά με την συνομιλία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από τις σημερινές συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν μάλιστα ότι «η συμφωνία, για την οποία μιλά ο Ουκρανός πρόεδρος στην ανάρτησή του, είναι η στρατηγική συμφωνία που καλούνται να συνομολογήσουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για την ένταξη της Ουκρανίας» η οποία όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά «δεν είναι καν έτοιμη».
Φυσικά η ... δημιουργική ερμηνευτική στα λόγια του Zelensky εκ μέρους της κυβέρνησης δεν καταμαρτυρά τίποτε λιγότερο από τον πανικό του Μαξίμου το οποίο πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη, ή αλλιώς πιάστηκε να πραγματοποιεί μυστική διπλωματία, που θεώρησε ατυχώς πως θα παρέμενε τέτοια.
Για του λόγου το αληθές, παρατίθεται ατόφια η σαφέστατη φράση του Zelensky από την ανάρτησή του στο Twitter.
«Συμφωνήσαμε επίσης να επιταχύνουμε τις εργασίες για μια διμερή συμφωνία ασφάλειας που βασίζεται στη Δήλωση του Vilnius της G7» έγραψε σχετικά ο Ουκρανός πρόεδρος αναφερόμενος προφανώς στις διμερείς συμφωνίες ασφαλείες με τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, που δρομολόγησε η Σύνοδος της G7 του Vilnius και στην επικείμενη υπογραφή μιας αντίστοιχης με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σιωπή Μητσοτάκη για το Σύμφωνο Ασφαλείας και νέες διαβεβαίωσεις για στήριξη στο Κίεβο

Με δικό του μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός απέφυγε να σχολιάσει ευθέως την προαναγγελία υπογραφής Συμφώνου Ασφαλείας μεταξύ της χώρας μας και της Ουκρανίας, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο μήνυμα του Zelenksy.
Αντ' αυτού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέλαβε ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία».
Πρόσθεσε πως η επίσκεψή του στην Οδησσό τόνισε ακόμα περισσότερο την «επείγουσα ανάγκη να αυξήσουμε τη βοήθειά μας» στο καθεστώς του Κίεβου.
«Χαίρομαι που βλέπω την Ουκρανία να σημειώνει σταθερή πρόοδο προς την ένταξη στην ΕΕ», κατέληξε με δική του ανάρτηση στο Twitter o κ. Μητσοτάκης.

ΣΥΡΙΖΑ: Η αδιαφανής πολιτική Μητσοτάκη στο ουκρανικό βλάπτει την εθνική άμυνα και ασφάλεια

«Η αδιαφανής πολιτική Μητσοτάκης στο Ουκρανικό, βλάπτει την εθνική άμυνα και ασφάλεια», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου της Ουκρανίας για Σύμφωνο Ασφαλείας Ελλάδας-Ουκρανίας.
Στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει: «Οι σημερινές δηλώσεις του Ουκρανού Προέδρου Zelensky για την επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό σχετικά με ‘την εφαρμογή των συμφωνιών κατά την πρόσφατη επίσκεψή του κ. Μητσοτάκη στην Ουκρανία και την εν εξελίξει αμυντική συνεργασία, ειδικά όσον αφορά την αεράμυνα', αποτελούν την πλέον ανησυχητική επιβεβαίωση για την αδιαφανή και ανεύθυνη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εγκλωβισμένη στο δόγμα του ‘δεδομένου συμμάχου'».
Ακολούθως καλεί «την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα την Εθνική Αντιπροσωπεία για το περιεχόμενο των συμφωνιών με την ουκρανική πλευρά και ειδικότερα για τις συμφωνίες που αφορούν στην ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας».



Ποιος είναι ο σκοπός των διμερών συμφώνων ασφαλείας


«Ο σκοπός των διμερών συμφώνων είναι να υπάρχει κάποιο είδος προσωρινής υποστήριξης καθώς η προσπάθεια του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ καθυστερεί και να διασφαλιστεί ότι οι ηγέτες της Ουκρανίας θα συνεχίσουν να αισθάνονται ότι «θα έχουν μακροπρόθεσμη υποστήριξη από διάφορες χώρες του ΝΑΤΟ», εξηγεί ο Mikael Valtersson, πρώην αξιωματικός των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων και επιτελάρχης του Σουηδικού Δημοκρατικού Κόμματος.
«Η διαδικασία του ΝΑΤΟ θα είναι μακρά. Μπορεί να διαρκέσει για πάντα.
Η Ουκρανία ίσως μείνει στην αίθουσα αναμονής για 10 χρόνια.
Η Ουκρανία θέλει να έχει αυτές τις συμφωνίες ασφαλείας μέχρι να γίνουν μέλη. Αλλά δεν ξέρουμε αν θα γίνουν ποτέ μέλη», είπε ο Valtersson στο Sputnik.
Εν τω μεταξύ, το Κίεβο ελπίζει να χρησιμοποιήσει διμερείς συμφωνίες ασφαλείας με μέλη του ΝΑΤΟ για να αποτρέψει την κατάρρευση της πολεμικής του προσπάθειας.
Όσον αφορά στις πρακτικές επιπτώσεις των συμφώνων, ο Valtersson επισημαίνει ότι βασικά θα συνεχιστεί η ροή βοήθειας που υπάρχει σήμερα αλλά σε πιο επίσημη βάση.
«Πρόκειται να κάνουν το ίδιο πράγμα που κάνουν σήμερα – δηλαδή να παρέχουν στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη εάν η Ουκρανία αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.
Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, είδαμε ότι μίλησαν για αυτό – ότι θα είχαν κάποιου είδους συμφωνίες ασφαλείας με το Κίεβο πριν γίνουν μέλη», συνέχισε.

Μία εύκολη διέξοδος για τις χώρες του ΝΑΤΟ;

Ταυτόχρονα, ο Valtersson είπε ότι «είναι επίσης μια εύκολη διέξοδος για τις χώρες του ΝΑΤΟ» όταν πρόκειται για το τέλμα του πολέμου με τη Ρωσία.
«Έχουν ήδη υποσχεθεί ότι θα κάνουν πολλά για την Ουκρανία τα επόμενα 10 χρόνια, αλλά αυτό που είναι σημαντικό για το Κίεβο είναι τι θα συμβεί τον επόμενο χρόνο», τόνισε ο αναλυτής.
Ο Σουηδός ειδικός βλέπει επίσης τη λανθάνουσα αντιπαλότητα μεταξύ Λονδίνου και ΕΕ ως έναν άλλο πιθανό παράγοντα, με το Βερολίνο και το Παρίσι να θέλουν να δείξουν ότι η Ένωση παραμένει εξίσου δεσμευμένη στην υπόθεση του Κιέβου, ειδικά εν μέσω της επικίνδυνης αμερικανικής οικονομικής υποστήριξης καθώς η χρηματοδότηση 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων παραμένει κολλημένη στο Κογκρέσο.
«Οι ευρωπαϊκές χώρες - οι μεγάλες δυνάμεις, και ειδικά η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν διακηρύξει ότι πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία ακόμα κι αν οι ΗΠΑ δεν συνεχίσουν.
Είναι δύσκολο να λάβεις ενίσχυση από τις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή, και αν ο Trump γίνει πρόεδρος αυτό θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο.

Στην θανάσιμη παγίδα του Κιέβου η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Υπενθυμίζεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky μετέβη στη Γερμανία και τη Γαλλία στις 16 Φεβρουαρίου προκειμένου να υπογράψει συμφωνίες ασφαλείας με τις δύο μεγαλύτερες δυνάμεις της ΕΕ, εν μέσω εξασθένισης της στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας των ΗΠΑ προς το Κίεβο.
Ωστόσο, η ιδέα του διμερούς συμφώνου ασφαλείας, που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Vilnius τον Ιούλιο 2023 αναμενόταν να συμπεριλάβει και άλλα μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
Επί τη βάσει αυτού του σχεδιασμού το Κίεβο υπέγραψε στη συνέχεια αντίστοιχες συμφωνίες με την Ολλανδία, την Ιταλία και τη Δανία.
Όπως είχε προειδοποιήσει έγκαιρα το BN, ήταν απολύτως αναμενόμενο ότι το ουκρανικό καθεστώς θα επεδίωκε να συνάψει ένα τέτοιο σύμφωνο και με την κυβέρνηση Μητσοτάκη που άκριτα και απολύτως λανθασμένα έχει ταχθεί κατά της Ρωσίας στην ουκρανική σύγκρουση. 
Τελικά η σχετική εξέλιξη έρχεται να εμπεδώσει, με τον πιο πειστικό τρόπο, τη θέση της χώρας ως ευαίσθητου κρίκου σε μια αλυσίδα παγκόσμιας σύγκρουσης. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης