Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Roubini - Παραμένει ο κίνδυνος πιστωτικού κραχ στoν ευρωπαϊκό Νότο - Η ανταγωνιστικότητα αναζητείται και η μεταρρυθμιστική κόπωση είναι ορατή

Roubini - Παραμένει ο κίνδυνος πιστωτικού κραχ στoν ευρωπαϊκό Νότο - Η ανταγωνιστικότητα αναζητείται και η μεταρρυθμιστική κόπωση είναι ορατή
Αναιμική ανάπτυξη και υπερβολικά ισχυρό ευρώ, οι προκλήσεις της Ευρωζώνης
Δεν αποκλείει νέα αναζωπύρωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους εντός του 2014 ο διεθνούς φήμης Αμερικανός οικονομολόγος, Nouriel Roubini.
Αποτιμώντας όλες τις εξελίξεις που σημειώνονται επί ευρωπαϊκού εδάφους ο Roubini διαμηνύει πως "η προοπτική νέας κορύφωσης της ευρωπαϊκής κρίσης παραμένει".
Ο λόγος; Όπως εξηγεί σε συνέντευξή του σε διεθνές μέσο ενημέρωσης "μπορεί οι κίνδυνοι για την Ευρωζώνη να έχουν περιοριστεί, ωστόσο τα θεμελιώδη προβλήματα, που αντιμετωπίζουν κυρίως οι χώρες της περιφέρειας, δεν έχουν ακόμη επιλυθεί".
Σύμφωνα με τον Roubini, ο περιορισμός των κινδύνων για την Ευρωζώνη είναι ορατός. Αλλά η πραγματικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι η εξής: Αναιμική ανάπτυξη και υπερβολικά ισχυρό ευρώ.
Στο αρνητικό κλίμα πρέπει να συμπεριληφθούν επίσης και η συνεχιζόμενη άνοδος του δημοσίου χρέους των ευρωπαϊκών κρατών, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας στις χώρες της περιφέρειας, η μεταρρυθμιστική κόπωση, αλλά και το γεγονός πως η πολιτική σταθερότητα - σε αρκετές χώρες του Νότου - κρέμεται από μια κλωστή.
Εστιάζοντας στη συνέχεια ο Roubini στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, διαπιστώνει πως πολλές τράπεζες δεν ανακεφαλαιοποιήθηκαν εγκαίρως, γεγονός που καθυστέρησε σε μεγάλο βαθμό την αναγνώριση των πραγματικών προβλημάτων του ευρωπαϊκού banking.
"Μετά τη διεξαγωγή του νέου γύρου των stress tests, αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια. Ο κίνδυνος πιστωτικού κραχ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια παραμένει", προειδοποιεί ο διάσημος οικονομολόγος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης