Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ - Η Ευρωζώνη χρειάζεται μείωση χρέους και εξυγίανση τραπεζών

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ - Η Ευρωζώνη χρειάζεται  μείωση χρέους και εξυγίανση τραπεζών
Στο 1% υπολογίζεται η ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2014 και στο 1,4% το 2015
"Η Ευρωζώνη γυρίζει σελίδα, αλλά σημαντικοί είναι οι κίνδυνοι που παραμένουν" προειδοποιούν σε εμπιστευτική έκθεσή τους κορυφαίοι αναλυτές και οικονομολόγοι που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες του στο Davos της Ελβετίας.
Όπως τονίζεται στην εν λόγω 3σέλιδη έκθεση (Is the Tide Rising?) - η οποία σκιαγραφεί την πορεία, τις προκλήσεις και την επόμενη μέρα της παγκόσμιας οικονομίας - η Ευρωζώνη πράγματι έχει εξέλθει από την ύφεση και κινείται στο δρόμο της ανάκαμψης. Η ανάπτυξη για το 2014 εκτιμάται στο 1% και το 2015 στο 1,4%, ωστόσο θα είναι ανομοιογενής.
Σύμφωνα με την αφρόκρεμα του οικονομικού και πολιτικού κόσμου που συμμετέχει στις εργασίες του Παγκόσμιου Φόρουμ, η ανάκαμψη θα είναι πιο μετριοπαθής στις χώρες της Ευρωζώνης που έχουν βιώσει περισσότερο την κρίση. Βασικοί κίνδυνοι, στις χώρες αυτές, αποτελούν το υψηλό χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό, καθώς και οι αδύναμες τράπεζες. Την ίδια ώρα, η εξαγωγική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω, προκειμένου να καταστεί ικανή να στηρίξει την ανάπτυξη.
Η ΕΚΤ, σύμφωνα πάντα με τις συστάσεις - συμπεράσματα που διατυπώνονται στην εν λόγω έκθεση, θα χρειαστεί να προχωρήσει στη λήψη περαιτέρω μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που απειλούν την ανάκαμψη.
Μείζον ζητούμενο για όλους εκείνους που βρίσκονται στο Davos είναι η εξυγίανση των ισολογισμών των ευρωπαϊκών τραπεζών και η ανακεφαλαιοποίηση των πιο αδύναμων. Παράλληλα, πρέπει τάχιστα να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες διαδικασίες για την ολοκλήρωση της σύστασης της τραπεζικής ένωσης, προκειμένου να ανακτηθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και να μπει τέλος στην αυξημένη εξάρτηση μεταξύ κρατών και τραπεζών.
Δύσκολη όμως είναι η αποστολή και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, καθώς θα πρέπει να συνεχίσουν απρόσκοπτα την υλοποίηση των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να ενισχυθεί η προσέλκυση επενδύσεων και να δημιουργηθούν βιώσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

Η παγκόσμια οικονομία
Η παγκόσμια ανάπτυξη τοποθετείται στο 3,7% για το 2014 και στο 3,9% για το 2015.
Ιδίως σε ό,τι αφορά στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει εξυπηρετική, όσο συνεχίζονται τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Σοβαρό κίνδυνο για το σύνολο των οικονομιών του ανεπτυγμένου κόσμου αποτελούν τα πολύ χαμηλά επίπεδα του πληθωρισμού, αυξάνοντας την πιθανότητα για την εμφάνιση ισχυρών αποπληθωριστικών πιέσεων, γεγονός που μπορεί να τινάξει στον αέρα κάθε προσπάθεια για ισχυροποίηση της ανάπτυξης.
ΗΠΑ: Η ανάπτυξη εκτιμάται στο 2,8% το 2014, από 1,9% το 2013.
Ιαπωνία: Η ανάπτυξη θα κινηθεί κοντά στο 1,7% το 2014, αλλά θα υποχωρήσει στα επίπεδα του 1% το 2015.
Αναδυόμενες οικονομίες: Η ανάπτυξή τους θα κινηθεί πέριξ του 5,1% το 2014 και κοντά στο 5,4% το 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης